Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟ ΠΥΡΕΤΟ

 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 Όταν έπρεπε να ψεκάσουν για τα κουνούπια (Φλεβάρης – Μάρτης του 2014), ο κ. Περιφερειάρχης και η διοίκηση της περιφέρειας ασχολούταν με τις καθαιρέσεις των αντιπεριφερειαρχών και την οργάνωση του εκλογικού μηχανισμού με στόχο την επανεκλογή τους στην Περιφέρεια.

Στη χθεσινή (10 – 06 – 2014) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Περιφερειάρχης και η πλειοψηφία του Πε.Συ. αρνήθηκαν να συζητηθεί το σοβαρό πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού που έπληξε περιοχές της Λακωνίαs, εξαπλώνεται ταχύτατα και απειλεί με γενικευμένη εξάπλωση.
Αρνήθηκαν στους πληττόμενους κτηνοτρόφους να εκθέσουν τα προβλήματά τους, πράγμα νοσηρό και απαράδεκτο που δημιουργεί νέα δεδομένα, νέα ήθη, αφού είναι η πρώτη φορά που δεν επέτρεψαν σε κοινωνική ομάδα να εκθέσει στο Πε.Συ. τόσο σοβαρό πρόβλημα. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι με τέτοιες πρακτικές θα αποφύγουν να λογοδοτήσουν για τις εγκληματικές ευθύνες τους στο πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού.
Από το Δεκέμβρη του 2013 με το υπ’ αριθμ. Α.Π. 4803/153132/10.12.2013 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν ενημερωθεί ότι στη Λακωνία και τη Μεσσηνία υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί καταρροϊκός πυρετός.
ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ oπως προβλέπονται από το πρόγραμμα επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού.
- Δεν τοποθετήθηκαν εντομοπαγίδες και δεν εστάλησαν τα δείγματα για ταυτοποίηση και ταξινόμηση στο αρμόδιο εργαστήριο, δεν κοινοποιήθηκαν εργαστηριακά αποτελέσματα στους κτηνοτρόφους.
 - Οι κτηνιατρικές αρχές δεν οργάνωσαν και δεν συντόνισαν την εφαρμογή της ενεργητικής και της παθητικής επιτήρησης, εκρίζωσης και ελέγχου του καταρροϊκού πυρετού.
- Δεν προγραμματίστηκαν και δεν πραγματοποιήθηκαν μηνιαίες δειγματοληψίες στα κοπάδια.
- Δεν οργανώθηκε ενημερωτική εκστρατεία σε τοπικό επίπεδο.
- Δεν εντοπίστηκαν πηγές προέλευσης εντόμων φορέων για να παρθούν μέτρα καταπολέμησης. Ακόμη και όταν εμφανίστηκε ο καταρροϊκός πυρετός χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τη λήψη αναγκαίων μέτρων.
Δεν οργανώθηκε άμεσα δειγματοληπτικός έλεγχος στα κοπάδια για να εντοπιστούν εκείνα που έχουν ευαίσθητα ζώα στον καταρροϊκό πυρετό, δεν πάρθηκαν τα ενδεδειγμένα μέτρα επί υποψίας και επιβεβαίωσης καταρροϊκού πυρετού.
Η κατάσταση είναι επικίνδυνη, δυστυχώς όλα δείχνουν ότι θα πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα τους και να προστατέψουν το βιός τους, να πάρουν μέτρα για την επιβίωσή τους που έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολη από τη γενικότερη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει πιστά η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Εμείς θα επιμείνουμε να συζητηθεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα όχι μόνο ή κύρια για να αποδοθούν ευθύνες αλλά γιατί πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κτηνοτρόφων για άμεσα επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης. Με δαπάνες της Περιφέρειας και του υπουργείου:
 - Να γίνουν οι ψεκασμοί σε όλους τους στάβλους και ότι άλλο επιβάλλεται σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους.
- Να γίνουν αεροψεκασμοί. - Να χορηγηθούν τώρα ζωοτροφές για τα κοπάδια που είναι σε καραντίνα.
- Να αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι για το χαμένο εισόδημα και τα ζώα που επλήγησαν από τη νόσο ως παραγωγικές μονάδες.
- Να στελεχωθούν άμεσα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και τα περιφερειακά κτηνιατρεία με το αναγκαίο προσωπικό.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ