Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Πόσο (παραπάνω) ΠΑΣΟΚ θα έχει η νέα κυβέρνηση;

Evangelos-Venizelos-PASOK
Η συμμετοχή των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση που θα ανακοινώσει πιθανότατα σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, μοιάζει να έχει βαθιά πολιτική, εκτός από την επικοινωνιακή διάστασή της συγκεκριμένης παραμέτρου.
Μετά τις εκλογές του 2012, η Νέα Δημοκρατία υποχρεώθηκε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, ώστε να μην καταρρεύσει η χώρα, και να τεθούν τα θεμέλια για τη μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης, στο περιθώριο της βαθιάς και σύνθετης κρίσης των τελευταίων ετών.
Σε εκείνη την πρώτη κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ επέλεξε… διακριτική παρουσία, και δεν εκπροσωπήθηκε από πολιτικά στελέχη με διακριτή ταυτότητα.
Η συγκεκριμένη πραγματικότητα άλλαξε το καλοκαίρι του 2013, όταν μετά την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από το κυβερνητικό σχήμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη και ποιοτικότερη συμμετοχή στην κυβέρνηση.
Έτσι, ο ίδιος ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου και Υπουργού Εξωτερικών, ενώ σε αρκετά υπουργεία βρέθηκαν γνωστά πολιτικά στελέχη του Κινήματος.
Σήμερα, στον απόηχο του αποτελέσματος των ευρωεκλογών της 25ης Μαϊου, αλλά και της έντονης αμφισβήτησης που αντιμετωπίζει σε εσωκομματικό επίπεδο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητάει περισσότερες θέσεις υπουργών και υφυπουργών για το ΠΑΣΟΚ. Μια απαίτηση που η… ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος θα δείξει πόσο αποδεκτή έγινε από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Η αύξηση της συμμετοχής στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ανοίγει νέα πολιτικά ζητήματα, και για τη Νέα Δημοκρατία. Όχι μόνο επειδή στη “γαλάζια” Κοινοβουλευτική Ομάδα υπάρχουν οι σχετικές γκρίνιες, αλλά κυρίως επειδή το … περισσότερο ΠΑΣΟΚ προκαλεί ενόχληση στην κοινωνική βάση της Νέας Δημοκρατίας.
Αν όχι… στην κοινωνία συνολικά. 

ysterografa.gr