Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ο Δασκαλόπουλος έθεσε το ζήτημα του ελληνικού χρέους στην Λαγκάρντ

daskalopoulos1
Συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ είχε στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος στην οποία μετέφερε την πεποίθησή του ότι «η οριστική λύση του προβλήματος του ελληνικού χρέους θα σηματοδοτήσει και το οριστικό τέλος της κρίσης στην Ευρώπη».
Παράλληλα, ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι είναι ανάγκη να επανέλθει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ επεσήμανε ότι η βιωσιμότητα του χρέους, ως έχει σήμερα, απαιτεί κάθε χρόνο για την επόμενη οκταετία μια μονομερή μεταβίβαση πόρων προς τους δανειστές μας που κυμαίνεται γύρω στα 10 δισ. ευρώ. «Με τις συνθήκες αυτές, όμως, η προοπτική της ανάπτυξης γίνεται πολύ μακρινή. Η διευθέτηση του βάρους εξυπηρέτησης του χρέους προβάλλει, έτσι, ως μία απαραίτητη λύση προκειμένου και οι δανειστές να εξυπηρετούνται και ο κοινωνικός μας ιστός να μη διαλυθεί».
Ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ακόμα στην Λαγκάρντ ότι:
 Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέψευσε με τον πιο πειστικό τρόπο τις δυσοίωνες  προβλέψεις περί διάλυσης του ευρωπαϊκού εποικοδομήματος και κατάρρευσης του ευρώ, ενώ βρίσκεται σε πορεία ενίσχυσης των θεσμών και της ενότητάς της, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και οποιαδήποτε άλλη κρίση στο μέλλον. Το τελικό βήμα είναι να κλείσουμε οριστικά την πόρτα στην κρίση δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Για την Ελλάδα ειδικότερα, αυτό αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της μάστιγας της ανεργίας και την επούλωση των ανοιχτών κοινωνικών πληγών.
Επίσης επεσήμανε ότι ύστερα από τέσσερα χρόνια σκληρής λιτότητας που επέφερε τη θεαματικότερη παγκοσμίως δημοσιονομική προσαρμογή αλλά ταυτόχρονα εκτίναξε την ανεργία στο 28% και γονάτισε το παραγωγικό δυναμικό της χώρας είναι ζωτική ανάγκη να επανέλθει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Την ουσιαστική αλλαγή και οικονομική πρόοδο στην Ελλάδα σήμερα μπορούν να την επιτύχουν όχι το πολιτικό σύστημα και οι ανά τρίμηνο διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά οι δημιουργικές δυνάμεις της ίδιας της κοινωνίας.

υστερογραφα