Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Το μεγάλο κόλπο της Μέρκελ με τον Λέττα διάδοχο του Μπαρόζο!

Angela-Merkel-Enrico-Letta
Twitter@EmOikonomidis
Μια κόρη πάστορα που γεννήθηκε στη λάθος πλευρά του Τείχους του Βερολίνου, “πούλησε” τους πολιτικούς μέντορες και προστάτες της, και κατάφερε να γίνει η δημοφιλέστερη πολιτικός στη χώρα-ατμομηχανή της σημερινής Ευρώπης, προφανώς και δεν συνιστά… συνηθισμένη περίπτωση.
Η Άνγκελα Μέρκελ τζογάρει και πάλι το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης, αυτή τη φορά με τις “μουσικές καρέκλες” των Βρυξελλών, και τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για τα αξιώματα ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τις ευρωεκλογές και το καινούριο ψηφιδωτό που διαμορφώνεται.
“Πέτρα του σκανδάλου” είναι η θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή του διαδόχου του Ζοζέ Μπαρόζο, καθώς εκείνος θα κάνει… κουμάντο, τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικής γραφειοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και επομένως θα δρομολογεί ή θα βάζει αναχώματα στις κρίσιμες πρωτοβουλίες για το μέλλον.

Από την αρχή της αναζήτησης του διαδόχου του Ζοζέ Μπαρόζο, η Άνγκελα Μέρκελ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο παρασκήνιο. Αρχικά σχεδίαζε το “μεγάλο κόλπο”, με τον Σοσιαλιστή Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ξεγελάστηκε και είχε ρόλο δούρειου ίππου για το SPD στις διαπραγματεύσεις με το CDU για τη συγκρότηση της κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία, καθώς ουσιαστικά… παραδόθηκε πλήρως στην ατζέντα που επέβαλαν 0ι Χριστιανοδημοκράτες.
Στη συνέχεια, έκανε πέτρα την καρδιά της, και δέχτηκε να είναι υποψήφιος με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ένας από τους λίγους πολιτικούς που είχαν αποδειχτεί… ενοχλητικοί και μη συμβιωτικοί με τα σχέδια του Βερολίνου για μια Ευρώπη καθηλωμένη στη λιτότητα. Ένας Γιούνκερ “τσαλακωμένος” και συμβιβασμένος, που τελικά ακούει τις τελευταίες μέρες μια σειρά από ονόματα άλλων υποψηφίων, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ βρήκε πολύ… βολικό το βέτο του Ντέιβιντ Κάμερον.
Παρασκηνιακά, το Βερολίνο και συγκεκριμένα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προωθούν την υποψηφιότητα της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μια προοπτική ωστόσο που δεν ενθουσιάζει τον Φρανσουά Ολάντ και… τρομοκρατεί τον Νικολά Σαρκοζί, καθώς η διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν στο ΔΝΤ, θα εξελισσόταν έτσι στην αυτονόητη επιλογή της γαλλικής Κεντροδεξιάς για την Προεδρία, στις εκλογές του 2017.
Και η Μέρκελ; Η Μέρκελ ετοιμάζεται για ένα ακόμη “μεγάλο κόλπο”. Αναγνωρίζοντας ότι οι λαοί της Ευρώπης δεινοπαθούν λόγω τη λιτότητας και στις πρόσφατες ευρωεκλογές “φούσκωσαν” επικίνδυνα τα άκρα, με πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, ετοιμάζεται για έναν πολιτικό ελιγμό αντίστοιχο του… ένοδοξου παρελθόντος της.
Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ο “λαγός” που θα βγάλει η Άνγκελα Μέρκελ από το καπέλο για το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως διαδόχου του Ζοζέ Μπαρόζο, θα είναι ο Ιταλός, πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα. Ένας πολιτικός από τη νεώτερη γενιά, με τεχνοκρατική προσέγγιση της πολιτικής και μετριοπαθή χαρακτηριστικά, που προέρχεται από τον Ευρωπαϊκό Νότο, εκείνον που δοκιμάστηκε περισσότερο από την κρίση.
Με την επιλογή του Ενρίκο Λέττα, η Άνγκελα Μέρκελ θα πει εμμέσως ένα εύγλωττο “mea culpa” για την πραξικοπιματική ανατροπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και την αντικατάστασή του από τον Μάριο Μόντι, που όπως και με την περίπτωση Παπαδήμου στην Ελλάδα ενόχλησαν τα ηθικά αντανακλαστικά των λαών της Ευρώπης. Με την ενόχληση να γίνεται οργή στις κάλπες.
Αναμένοντας λοιπόν. Να… τραγουδήσει η χοντρή, όπως λέει και το γνωστό αμερικανικό γνωμικό.

ysterografa.gr