Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Ο Τσίπρας… στηρίζει Γιούνκερ για την Κομισιόν

Alexis-Tsipras-voteΟ Αλέξης Τσίπρας έκανε την παρακάτω δήλωση ως υποψήφιος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
“Σύμφωνα με τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα να εγκρίνει, άρα και το δικαίωμα να απορρίψει, τον υποψήφιο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα του παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό Σύμβούλιο.

Ζητήθηκε προεκλογικά από τους πολίτες της Ευρώπης να επιλέξουν ανάμεσα στους υποψήφιους που πρότειναν τα πέντε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κόμματα. Ως υποψήφιοι, διεξαγάγαμε την προεκλογική μας εκστρατεία, αντιπαρατεθήκαμε και διεκδικήσαμε την ψήφο των ευρωπαίων πολιτών.

Η θέση μου είναι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν πρέπει να προτείνει υποψήφιο για την Προεδρία της Επιτροπής, που δεν συμμετείχε σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση.
Η θέση μου είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πρέπει να εγκρίνει υποψήφιο που δεν συμμετείχε σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση.

Η εμφάνιση οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης συνολικά, μετατρέποντάς την σε κοροϊδία.

Αυτή είναι βασική δημοκρατική αρχή. Είναι ηθική υποχρέωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προτείνει τον υποψήφιο που κατέκτησε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές.

Συμμετείχα στις εκλογές ως υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Συμμετείχα έχοντας πλήρη διαφωνία με τις πολιτικές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του υποψηφίου του, κυρίου Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Αυτή η διαφωνία ισχύει και θα ισχύει.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα νίκησε στις εκλογές. Συνεπώς, ο υποψήφιος της μεγαλύτερης ομάδας, κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, θα πρέπει πρώτος να προσπαθήσει να συγκροτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ξεκινώντας διαπραγματεύσεις με τις άλλες πολιτικές ομάδες”.

ysterografa.gr