Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Μήπως είναι και το πετρέλαιο… προεκλογικό τρυκ;

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Αν και είναι βέβαιο ότι από πολλούς θα αντιμετωπιστεί με τον ίδιο ειρωνικό τρόπο που αντιμετώπισαν το πρωτογενές πλεόνασμα, το κοινωνικό μέρισμα και την έξοδο στις αγορές…
Αν και κάποιοι θα υποστηρίξουν πως πρόκειται για («άλλο ένα») προεκλογικό τρυκ…
Αν και θα βρεθούν εκείνοι που θα πουν ότι οι πετρελαϊκοί κολοσσοί που έρχονται στην Ελλάδα, το κάνουν για να… εξυπηρετήσουν τις προεκλογικές ανάγκες της συγκυβέρνησης – όπως οι αγορές μας έκαναν τη χάρη να μας δεχθούν για… να εκλέξουμε περιφερειάρχες, δημάρχους και ευρωβουλευτές…
Αν και έτοιμοι είναι κάποιοι να μιλήσουν για «καταστροφή του περιβάλλοντος»…
Το γεγονός είναι γεγονός και δεν διαψεύδεται:

Σήμερα πέφτουν οι υπογραφές στις συμβάσεις για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο), με διασφάλιση των αυστηρότερων ευρωπαϊκών προδιαγραφών περί τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Υπολογίζεται ότι από τις συγκεκριμένες μόνο περιοχές θα εξορυχθούν 300 εκ. βαρέλια, που θα αποφέρουν καθαρά έσοδα στο ελληνικό κράτος ύψους άνω των 15 δις ευρώ.
Και όχι μόνο αυτό: Οι εταιρίες-επενδυτές θα πληρώσουν για την εκπαίδευση και κατάρτιση στελεχιακού δυναμικού της χώρας μας στον τομέα υδρογονανθράκων.
Έχει επίσης υπολογιστεί πως για κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο των υδρογονανθράκων δημιουργούνται 3,2 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης στην ευρύτερη οικονομία.
Και για κάθε ένα δολάριο που λαμβάνουν οι άμεσα εργαζόμενοι στον κλάδο των υδρογονανθράκων δημιουργούνται περίπου άλλα 2 δολάρια σε εργαζόμενους άλλων κλάδων της οικονομίας.
Και για κάθε 1 δολάριο παραγόμενης αξίας από τον κλάδο, οδηγεί σε επιπρόσθετη παραγωγή αξίας περίπου 1,3 δολαρίων στην ευρύτερη οικονομία.
Την περασμένη εβδομάδα, δύο αμερικανικές εταιρίες-κολοσσοί στον τομέα παροχής υπηρεσιών στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο για δραστηριοποίηση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Οι δυο εταιρείες θα αρχίσουν αμέσως τις διαδικασίες επί τους εδάφους, καθώς επιθυμούν να είναι εντός των χρονοδιαγραμμάτων και να ευθυγραμμιστούν με τον προγραμματισμό των εταιρειών ΕΝΙ, Noble και TOTAL που δραστηριοποιούνται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
   
Όσον αφορά στην Ελλάδα, ήδη από τις 22 Απριλίου ο Ιταλικός ενεργειακός Όμιλος "ENEL GROUP", υπέβαλε αιτήσεις για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές βορειοδυτικής Πελοποννήσου, Αιτωλοακαρνανίας και Πρέβεζας-Άρτας.

Σημειώνεται ότι η ENEL είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα ενέργειας στην Ιταλία και η δεύτερη στην Ε.Ε όσον αφορά στην εγκατεστημένη ισχύ παροχής ενέργειας. Δραστηριοποιείται σε συνολικά 40 χώρες με εγκατεστημένη ισχύ 98.000 MW, απασχολεί περίπου 74.000 εργαζόμενους και εξυπηρετεί περισσότερους από 61 εκατομμύρια πελάτες.
Κύριος μέτοχος της εταιρείας είναι το Ιταλικό Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με ποσοστό 31,24% και είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών στον τομέα της ενέργειας σε 7 κράτη (Enel-Ιταλία / Endesa-Ισπανία-Περού-Χιλή-Αργεντινή / Slovenske Elektrarne-Σλοβενία / OGK 5-Ρωσία).
Και πάνω απ’ όλα, μάλλον δεν ενδιαφέρεται ποιο ελληνικό κόμμα θα έλθει πρώτο στις ευρωεκλογές…
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως στις 10 Απριλίου, η Τουρκία έστειλε ρηματική διακοίνωση προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, σχετικά με την λεγόμενη «συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας» Τουρκίας – ψευδοκράτους.
Πρόκειται για την «συμφωνία» που κυρώθηκε από την Τουρκία με τον Νόμο 6344, ημερομηνίας 29 Ιουνίου 2012 και την οποία Αθήνα και Λευκωσία κατήγγειλαν ως παράνομη, καθώς «δεν έχει οποιαδήποτε νομική ισχύ στη διεθνή έννομη τάξη και ως εκ τούτου είναι νομικά ανυπόστατη και άκυρη».
Σημειώστε επίσης ότι η Λευκωσία έχει δηλώσει πως η Κύπρος δεν θα κάνει διακρίσεις, εάν η Τουρκία θέλει να είναι πελάτης της στο φυσικό αέριο, μετά τη λύση του Κυπριακού, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «με κανέναν τρόπο δεν πρέπει (σ.σ. η Τουρκία) να θεωρηθεί στρατηγικός μας εταίρος».
Για το θέμα, ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης έχει πει πως δεν τίθεται θέμα συζήτησης, στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, του ζητήματος των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς, όπως είπε, «αυτό ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Προσθέτοντας, πως οι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, και συνεπώς και οι Τουρκοκύπριοι, «στο ποσοστό που τους αναλογεί κατά την πληθυσμιακή παρουσία, θα έχουν το μερίδιο και τα οφέλη, αν λυθεί το Κυπριακό».
Όλα αυτά, τα καλά και τα δύσκολα, απαιτούν πολιτική σταθερότητα και όχι κραυγές, διότι, ως γνωστόν, τα λεφτά δεν κόβονται από τον τοίχο!
Συμπέρασμα: Μήπως ήλθε η ώρα να σοβαρευτούμε, μπας και αποκτήσουμε τίποτε έσοδα;

elzoni.gr