Σάββατο 5 Απριλίου 2014

ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Εμφάνιση Φωτ.1.jpg


Mε ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ελληνορωσική Τουριστική Συνάντηση με θέμα «Ρωσική Τουριστική Αγορά – Προοπτικές για την Ελλάδα και την Κορινθία», στο Isthmia Prime Hotel, στις 3 Απριλίου 2014.
Η Τουριστική Συνάντηση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη συνεργασία του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Οργανισμού Τουρισμού Λουτρακίου (L.T.O.) και των Συλλόγων Ξενοδόχων Κορινθίας.
Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν οι Αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου κ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου και κα. Κωνσταντίνα Νικολάκου.
 Εμφάνιση Φωτ.3.jpg
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του τουριστικού κλάδου, επιμελητηρίων, οργανώσεων, επιφανείς εκπρόσωποι από τον επιχειρηματικό κόσμο της Πελοποννήσου, tour operators, πρόεδροι και μέλη διοικήσεων, αιρετά μέλη συμβουλίων, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, στελέχη και άλλοι αρμόδιοι φορείς.
Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη, με ποικιλία θεμάτων, με εμπεριστατωμένες και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των συμμετεχόντων.
Εμφάνιση Φωτ.2.JPG
Κύριοι ομιλητές  της εκδήλωσης ήταν:

  • Κα Βαλερί Νικολάγιεφ, Σύμβουλος Πρεσβείας Ρωσικής Ομοσπονδίας.
  • Κα Ελενα Κοντράτοβα, Διευθύντρια Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου.
  • Κος Ιωάννης Μάρκος Γενικός Σύμβουλος ΥΠ.ΕΞ. Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, ειδικός Ρωσικής Αγοράς.
  • Κα Έλενα Ιβανόβα, Αντιπρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Ρωσοφώνων Ελλάδος.
  • Εκπρόσωποι Τουριστικών Πρακτορείων: ΜΟΥΖΕΝΙΔΗΣ TRAVEL, SLAVA TOURS, ION TOURS, AMBOTIS TOURS, OPEN WAY TOURS, IRINA TOURS,LE GRAND, HATTA, RENTI TOURS, TUI HELLAS, GRAND STAR HELLINC. 
Επίσης μίλησαν εκπρόσωποι φορέων και τουριστικών επιχειρήσεων ενώ έγινε χρήσιμος και εποικοδομητικός διάλογος με τους παρευρισκόμενους.
Τονίστηκε ιδιαιτέρως το θέμα των άριστων σχέσεων των δυο χώρων που τους συνδέουν πολλά, όπως η κοινή πιστή, οι κοινές παραδόσεις, οι οποίες αποτελούν γέφυρες ένωσης και συνεργασίας των δυο λαών. Επισημάνθηκε η εμπιστοσύνη που δείχνει ο Ρωσικός λαός προς την Ελλάδα και ιδιαιτέρως στην Πελοπόννησο.
 Εμφάνιση Φωτ.5.JPG
Αναφέρθησαν οι προοπτικές ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ρωσίας και η προώθηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών. Ειδικό ρόλο στη σύσφιξη των σχέσεων παίζει η Κορινθία, η οποία είναι προσφιλής και φιλικός προορισμός για πάρα πολλούς Ρώσους, πολλοί εκ των οποίων διαθέτουν παραθεριστική κατοικία.
Ως σημαντική βάση για την ενδυνάμωση των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών την τελευταία περίοδο, διαδραματίζει η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα.
Τονίστηκε η ανάπτυξη του θρησκευτικού και ειδικότερα του προσκυνηματικού τουρισμού στην Πελοπόννησο, τομέα ιδιαίτερα ελκυστικό για τους Ρώσους, λόγω της κοινής θρησκευτικής πίστης. Η επισκεψιμότητα σε πολλά μοναστήρια της Κορινθίας είναι υψηλή από Ρώσους τουρίστες. Αποτέλεσμα αυτού είναι και το έντονο ενδιαφέρον των τουριστικών πρακτόρων για κρατήσεις και τη στενότερη σύνδεση των δύο λαών.
Εμφάνιση Φωτ.6.jpg 
Αναφορικά με τον τουρισμό η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει πληθώρα περιοχών φυσικού κάλους και ιστορικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, ήταν έντονο το ενδιαφέρον της Ρωσικής τουριστικής αγοράς για το πολιτιστικό, αρχαιολογικό, οινικό και θρησκευτικό τουρισμό της Κορινθίας (μουσεία, εκκλησίες, μοναστήρια, μνημεία, τουριστικές μονάδες κ.α.) και τη δυνατότητα προώθησης συνεργασίας τους.
Οι  παρεμβάσεις της Περιφέρειας στοχεύουν στην ανάπτυξη υποδομών για το παρόν και για το μέλλον. Για το λόγο αυτό αναβαθμίζεται το διεθνές αεροδρομίου της Καλαμάτας σε αερολιμένα υψηλών προδιαγραφών, ικανού να υποδεχθεί αεροσκάφη όλων των κατηγοριών. Για την αναβάθμιση των υποδομών έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου 25 εκατομμύρια ευρώ  (αεροδιάδρομος, πύργος ελέγχου, συστήματα ασφαλείας).
Συγχρόνως, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τρίπολης και σε πολιτικό για την πραγματοποίηση πτήσεων charter από αεροπορικές εταιρείες low cost και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε cargo και logistics. Ο προϋπολογισμός του έργου αυτού υπολογίζεται σε 75 – 90 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Η Περιφέρεια βελτιώνει στρατηγικά τις προοπτικές της Πελοποννήσου και συμβάλλει με τις ενέργειες αυτές  στην αύξηση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος.
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε το θέμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών χορήγησης τουριστικών θεωρήσεων και βίζας σε Ρώσους, το οποίο αποτελεί βασικό και απαραίτητο παράγοντα για την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης στην Κορινθία, στην Πελοπόννησο και γενικότερα στην Ελλάδα.
Εμφάνιση Φωτ.4.jpg 
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πραγματοποιεί πολλές ουσιαστικές δράσεις προβάλλοντας το νέο brand name «Μυθική Πελοπόννησος» και εξειδικεύει τις δράσεις αυτές με συμμετοχές στην έκθεση Mitt, φιλοξενίες Ρώσων δημοσιογράφων και tour operator στην Πελοπόννησο, εκδηλώσεις παρουσίασης της Πελοποννήσου στη Μόσχα, με στόχο την προσέλκυση της ρωσικής αγοράς.
Ιδιαίτερα αναφορά έγινε και στη διασύνδεση του τουρισμού με τη διατροφή και τη γαστρονομία και έθεσαν την αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των φορέων για τη συγκροτημένη ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου.
Από τη μεριά της Περιφέρειας προτάθηκε η σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το Ελληνορωσικό επιμελητήριο, προκειμένου να οργανωθούν επιχειρηματικές ανταλλαγές, ταξίδια εξοικείωσης για δημοσιογράφους εξειδικευμένων τουριστικών ΜΜΕ, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή από τη Γενική Διευθύντρια του Ελληνορωσικού επιμελητηρίου κα Ελένη Κοντράτοβα.
Επιπλέον η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην προσπάθεια εξωστρέφειας στον τουριστικό τομέα, έχει γίνει μέρος των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας. Σε μια εποχή που η παραδοσιακή επικοινωνία έχει δώσει τη θέση της σε σύγχρονα εργαλεία, το facebook, το youtube και το twitter, η Πελοπόννησος έχει σημειώσει το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης, καθώς και το μεγαλύτερο αριθμό followers στα επίσημα κανάλια της. Χαρακτηριστικό είναι ότι 500.000 Ρώσοι επισκέπτονται το διαδίκτυο ανά ημέρα.
Από τη πλευρά της Ρωσίας εκφράστηκε η θέληση, η δυνατότητα, η συνεργασία αλλά και η υποστήριξη σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου και γενικότερα της Ελλάδας, ακόμα δε περισσότερο όταν αυτή συνδέεται με ειδικές μορφές τουρισμού και επέκταση της τουριστικής περιόδου. Επισημάνθηκε ιδιαιτέρως ότι μετά την επίτευξη του 1,4 εκατ. Ρώσων τουριστών, η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει 3,6 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες μέσα στην επόμενη πενταετία, μεγάλο τμήμα του οποίου πρέπει να κατευθυνθεί προς την Πελοπόννησο και να διαχυθεί στην Κορινθία.
Η Πελοπόννησος αποτελεί τον προορισμό που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια. Ο Τουρισμός, ο Πολιτισμός η Γαστρονομική Παράδοση και τα πολύτιμα Αγροτικά Προϊόντα συνθέτουν τις πτυχές της ενιαίας Στρατηγικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου που έχει ως αποτέλεσμα, τη δημιουργία υπεραξίας και την ενίσχυση του εισοδήματος περισσότερων παραγωγικών τάξεων της Πελοποννήσου.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.