Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Η υποτίμηση του Κακού και η υπερτίμηση της ευφυΐας αποτελεί δείγμα βλακείας

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Ο πρώτος διδάξας ήταν ο Φρανσουά Μιτεράν στη Γαλλία.
Και το θυμήθηκε ο Ιταλός συγγραφέας Κλάουντιο Μάγκρις σε τελευταίο άρθρο του στην εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα», με αφορμή τον θρίαμβο της γαλλικής ακροδεξιάς στις πρόσφατες γαλλικές εκλογές.
Όπως αναφέρει, η μετατροπή ενός ολόκληρου απόκληρου πολιτικού κινήματος σε κόμμα με αξιώσεις οφείλεται στον Μιτεράν, ο οποίος στη δεκαετία του 1980 έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο διάσπασης της γαλλικής δεξιάς.
Παίζοντας με τον εκλογικό νόμο,  ο Μιτεράν επέτρεψε την είσοδο του Εθνικού Μετώπου του Ζαν Μαρί Λεπέν, πατέρα της σημερινής ηγέτιδας του κόμματος Μαρίν, στο γαλλικό κοινοβούλιο.
Η είσοδος της ακροδεξιάς στο κοινοβούλιο οδήγησε στην αποδυνάμωση της μετριοπαθούς και δημοκρατικής γαλλικής δεξιάς.
Χωρίς αμφιβολία, ούτε ο Μιτεράν ήθελε την δημιουργία ενός ισχυρού και επικίνδυνου ακροδεξιού κόμματος.

Δεν δίστασε, όμως, να το επιδιώξει, προκειμένου να μειώσει τα ποσοστά της δεξιάς, λαϊκής παράταξης, προκειμένου να παρατείνει την πρωτοκαθεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην εξουσία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.
Σύμφωνα με τον Μάγκρις, «ίσως να είναι ίδιον της Αριστεράς η υπερτίμηση της ευφυΐας της και της πολιτικής της πανουργίας. Το να υποτιμάς το Κακό, να παίζεις με τη φωτιά, ισχυριζόμενος ότι μπορείς να τη σβήσεις όποτε θέλεις, είναι ένας τρόπος να ενισχύσεις αυτό το Κακό, να μετατρέπεις μια μικρή φωτιά σε πυρκαγιά».
Βλέπετε καμιά διαφορά ανάμεσα σ’ αυτό που έκανε τότε ο Μιτεράν – με αποτέλεσμα να προσφέρει κοινοβουλευτική παρουσία στην ακροδεξιά και τελευταία συνέπεια την εκ μέρους της εξασφάλιση δεκαπέντε γαλλικών δήμων στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές -  από αυτό που κάνει στην Ελλάδα η αξιωματική αντιπολίτευση;
Για να πετύχει τον σκοπό της, να χτυπήσει δηλαδή την κυβέρνηση και να κατεβάσει τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, την ταυτίζει με τους νεοναζί και αντί να κατεβάζει τους τόνους όσον αφορά στην αποκρουστική υπόθεση Μπαλτάκου, ρίχνει λάδι στη φωτιά.
Για να ενοχοποιήσει συνολικά τη Ν.Δ. αναδεικνύοντας ως κορυφαία ιδεολογική επιλογή της την «θεωρία των δύο άκρων» (την οποία ελάχιστοι μέσα στη Ν.Δ. υποστήριξαν και οι περισσότεροι δημοσίως αποκήρυξαν), ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε τη θεωρία της σκευωρίας, όπως αυτή αναδεικνύεται με το επίμαχο βίντεο και όπως θέλει να την προβάλει η Χρυσή Αυγή.
Και σα να μην έφθανε αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να υιοθετήσει και όσα είπε ο κ. Μπαλτάκος σε συνέντευξή του, ενώ ήταν σαφές πως για άλλη μια φορά προσπαθούσε να σώσει τον εαυτό του.
Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως μπορούν να παίζουν με τη φωτιά, χτυπώντας στην καρδιά τη Δημοκρατία, διότι το κόμμα τους αποτελείται από ιδιοφυίες οι οποίες μπορούν να ελέγξουν τα πάντα – ακόμη και τους νεοναζί.
Κινούμενοι από καθαρή πολιτική ιδιοτέλεια, στην ουσία ενισχύουν τη Χρυσή Αυγή.
Διότι πιστεύουν πως αυτό είναι μικρότερο κακό, από την καθήλωση των ποσοστών τους.
Υποτιμούν το Κακό για να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη και λαμβάνουν μέρος στη γιγάντωση του νεοναζισμού, αφήνοντας να εννοηθεί πως αρκεί να έλθουν οι ίδιοι στην εξουσία και η Χρυσή Αυγή θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας.
Στην ουσία, το ίδιο πράγμα έκανε και ο κ. Μπαλτάκος: Υπερτίμησε την ευφυΐα του, υποτίμησε το Κακό, θεώρησε πως δεν υπάρχει ναζισμός, ούτε ναζί και πως μπορούσε να μεταφέρει ψηφοφόρους, κάνοντας το λάθος να πιστέψει πως οι χρυσαυγίτικες ψήφοι είναι νεοδημοκρατικές.
Αλλά το να υποτιμάς το Κακό και να υπερτιμάς τις ικανότητες και τον δείκτη ευφυΐας σου, είναι δείγμα μεγάλης βλακείας…

elzoni.gr