Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας νέας ποιοτικής και ηθικής πολιτικής ζωής και όχι απλά ενός νέου κόμματος

25b57-mpourantas-580x362«Στόχος μας στις επόμενες εκλογές είναι να μας γνωρίσουν όλοι οι πολίτες και να είμαστε η έκπληξη, ώστε στη συνέχεια να δημιουργήσουμε δυναμική χιονοστιβάδας».
Συνέντευξη του προέδρου της “κοινωνίας αξιών” στον Γιάννη Κορωναίο (Περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ, τεύχος 229)
Στη δυναμική επαναφορά του κοινωνικού κέντρου στην πολιτική σκηνή στοχεύει ο νέος πολιτικός σχηματισμός “κοινωνία αξιών”, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, καθηγητή Management και Ανθρωπίνων Πόρων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέα, Δημήτρη Μπουραντά. Μιλώντας στα «Επίκαιρα» ο κ. Μπουραντάς σημειώνει ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι πάνω απ’ όλα προϊόν πολιτικής βούλησης, ενώ για να κατορθώσει η χώρα να ξεπεράσει τους σημερινούς σκοπέλους «έχει ανάγκη από ηγεσία και όχι από ηγέτη».
Έπειτα από περίπου ενάμιση χρόνο ζωής, η Κοινωνία αξιών εξέλεξε πριν από ένα μήνα κομματικά όργανα, ολοκληρώνοντας την πολιτική δομή της. Ποια είναι τα άμεσα «στοιχήματα» του κόμματος και ποιοι οι στόχοι για τις επόμενες κάλπες;

Η Κοινωνία αξιών είναι ένας νέος πολιτικός σχηματισμός που αγωνίζεται για την αλλαγή του κατεστημένου πολιτικού συστήματος και τη διακυβέρνηση της χώρας με έντιμο τρόπο, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας νέας ποιοτικής και ηθικής πολιτικής ζωής και όχι απλά ενός νέου κόμματος. Αποστολή μας είναι να χτίσουμε μια Ελλάδα που αξίζει στους Έλληνες. Την Ελλάδα της ανάπτυξης, της προόδου, της διαρκούς ευημερίας, του πολιτισμού και της ανθρωπιάς. Τη χώρα όπου ο κάθε Έλληνας θα ζει και θα εργάζεται με αξιοπρέπεια, νόημα, υπερηφάνεια, σιγουριά και αισιοδοξία για το μέλλον. Μια Ελλάδα ισχυρή, σεβαστή, πρότυπο και πρωτοπόρα σε μια Ευρώπη των πολιτών, των αξιών, της ισότιμης συνεργασίας και της ουσιαστικής αλληλεγγύης.
Στόχος μας για τις επόμενες εκλογές είναι να μας γνωρίσουν όλοι οι πολίτες και να είμαστε η έκπληξη των εκλογών, ώστε στη συνέχεια να δημιουργήσουμε δυναμική χιονοστιβάδας και να εκφράσουμε πολιτικά την πλειοψηφία των πολιτών που αποτελεί το κοινωνικό κέντρο.
Η Κοινωνία αξιών αυτοπροσδιορίζεται ιδεολογικά στον κεντρώο χώρο σε μια περίοδο που γνωρίζουν άνοδο τα άκρα. Πώς μπορεί το πολύπαθο κέντρο να επανέλθει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης, να ξαναγίνει ελκυστικό για τους πολίτες, ιδίως μέσα από λιγότερο «διαφημισμένες» κινήσεις όπως η δική σας;
Οι πολίτες πάνε προς τα άκρα λόγω της έλλειψης αξιόπιστης εναλλακτικής επιλογής. Θέλουν το νέο αλλά κάθε νέο δεν σημαίνει και αξιόπιστο ή καλύτερο από το παλιό. Πιστεύουμε ότι η Κοινωνία αξιών διαθέτει αυτό που η κοινωνία με αγωνία αναζητά.
Πρώτον, δεν πιστεύουμε στον κομματισμό και τους επαγγελματίες πολιτικούς. Για εμάς η πολιτική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Δεύτερον, ανήκουμε στο Κοινωνικό Κέντρο. Δεν πιστεύουμε στις ξεπερασμένες ιδεολογίες. Η δική μας σύγχρονη μετα-ιδεολογία έχει ως πρόσταγμα τον άνθρωπο-πολίτη, την κοινωνία και τις ανθρώπινες αξίες. Αξιοποιεί τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, την επιστημονική εφαρμοσμένη γνώση και απαντά στις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες. Εξασφαλίζει την ανθρωποκεντρική και κοινωνική αποστολή της Δημοκρατίας, της Πολιτείας και της Οικονομίας. Τρίτον, διαθέτουμε ένα εθνικό, συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο που αποτελείται από οραματικές και ρεαλιστικές προτάσεις για ριζικές και εναρμονισμένες αλλαγές παντού, με σκοπό τη θεσμική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Τέταρτον, πιστεύουμε ότι σε τούτη την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα απαιτείται μια υπερκομματική διακυβέρνηση με τους πιο άξιους και έντιμους που διαθέτει ο Ελληνισμός.
Με την ιδιότητα και του καθηγητή Management και Ανθρωπίνων Πόρων, ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του σημερινού Έλληνα ηγέτη για να βοηθήσει ουσιαστικά τη χώρα και τους πολίτες της;
Πρώτον, να διαθέτει αξίες και κυρίως ακεραιότητα, φρόνηση, αυθεντικότητα και ταπεινότητα, (όπως ο Μαντέλα), τις οποίες να έχει επιδείξει στην επαγγελματική και κοινωνική του διαδρομή. Δεύτερον, να έχει ως προτεραιότητα το κοινό καλό και το εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό ή το προσωπικό. Τρίτον, να μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, να εμπνεύσει, να ενώσει και να τους οδηγήσει στην κοινή εθνική προσπάθεια. Τέταρτον, να διαθέτει διοικητικές ικανότητες (μάνατζμεντ), όπως στρατηγικός σχεδιασμός, έλεγχος, επιλογή συνεργατών, λήψη αποφάσεων κ.λπ., οι οποίες αναπτύσσονται μέσα από πολύχρονη εμπειρία και είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των οραμάτων και την επίτευξη αποτελεσμάτων για το κοινό καλό. Το πιο κρίσιμο όμως θεωρώ ότι ο ηγέτης πρέπει να θέλει και να μπορεί να δημιουργεί ηγετικές ομάδες με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Σήμερα, έχουμε ανάγκη από ηγεσία και όχι από έναν ηγέτη.
Τα σκάνδαλα στις προμήθειες των εξοπλισμών και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ήρθαν να επαληθεύσουν τη οικονομικοπολιτική διαπλοκή που επί δεκαετίες ταλαιπωρεί τη χώρα. Πώς μπορεί επιτέλους να επέλθει η διαφάνεια στις σχέσεις κράτους – επιχειρείν;
Η Κοινωνία αξιών έχει συγκεκριμένη πρόταση για μια ενιαία αρχή και για μέτρα ριζικής πάταξης της διαφθοράς, κυρίως μέσω προληπτικών μηχανισμών ελέγχου και κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου. Πάντως, η σύγχρονη τεχνολογία και οι βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, αν έχουμε τη βούληση, μας επιτρέπουν να μειώσουμε τη διαφθορά στο ελάχιστο. Σήμερα απουσιάζουν η βούληση, η ικανότητα και τα μέσα. Θεωρώ ότι η διαφθορά και η παρανομία, όπως η φοροδιαφυγή, αποτελούν εθνική ασθένεια που εμποδίζουν την αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία των οργανισμών, την υγιή επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και, επιπλέον, δημιουργούν τεράστιες κοινωνικές αδικίες.
Η σημερινή ελληνική κοινωνία, των καθημερινών αυτοκτονιών, των κρατούμενων ή υπόδικων επιχειρηματιών, των ανέργων και των απλήρωτων εργαζομένων, μπορεί να ορθοποδήσει; Τι χρειάζεται για να ανατραπεί αυτό το ζοφερό σκηνικό;  
Εδώ που φτάσαμε χρειαζόμαστε ένα εθνικό συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο θεσμικής και οικονομικής ανασυγκρότησης με βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες δράσεις και με κύριους πυλώνες την ανάπτυξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, την αντιμετώπιση της ανεργίας με άμεσες δράσεις, την υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής, της υγιούς επιχειρηματικότητας και των εξαγωγών, την αντιμετώπιση της φτώχειας, την πάταξη της φοροδιαφυγής και ανάλογη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Χρειάζεται σχεδιασμός και άμεση υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων κυρίως σε υποδομές, αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουριστική κατοικία, μαρίνες και τουριστικές υπηρεσίες, με χρηματοδότηση Δημοσίου και ιδιωτών και της ΕΕ. Χρειαζόμαστε άμεσα και στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, ώστε να μην υπάρχει ούτε ένα πολίτης χωρίς να ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες στέγασης, τροφής, υγείας, παιδείας κ.λπ. Προϋπόθεση αυτών, βεβαίως, είναι η μείωση του χρέους από τους δανειστές και η μετατροπή του σε αναπτυξιακό κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση των προηγούμενων. Πέραν αυτών, χρειαζόμαστε να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Ως πολίτες ν’ αποκτήσουμε ανεξάρτητη και ορθολογική πολιτική σκέψη, να αξιολογούμε τους πολιτικούς και τις πολιτικές με γεγονότα και αποτελέσματα και να κάνουμε σωστές πολιτικές επιλογές για το ατομικό και το κοινό καλό βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, πέραν των ιδεοληψιών και των συναισθηματισμών. Χρειάζεται να μετατραπούμε από ιδιώτες σε πολίτες, ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και να συμμετέχουμε στα κοινά.
Πηγή: Περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ, τεύχος 229, 6 Μαρτίου 2014:   http://www.epikaira.gr/zine/86481