Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Πέτρος Τατούλης «Στην Πελοπόννησο ο αγώνας των αγροτών είναι και δικός μας αγώνας»

Εμφάνιση P1020182.JPG
«Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνικός αυτοματισμός στη χώρα βάζοντας απέναντι στην κοινωνία τη μεγάλη οικογένεια της αγροτικής οικονομίας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά την υποδοχή των εκπροσώπων των αγροτών στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014 και χαρακτήρισε τα διαχειριστικά ζητήματα της αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας ως την «πεμπτουσία» της πολιτικής και άμεσα συνυφασμένα με την κρίση της χώρας, αλλά και «με το αναπτυξιακό μοντέλο που επιθυμούμε για τη χώρα».

«Μακριά από μικροσκοπιμότητες, επιφυλακτικότητες και ιδιοτελείς αντιλήψεις εξαρχής φωνάζαμε ότι η οικονομία της χώρας δεν μπορεί να στηριχτεί σε μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς με μακρύ ορίζοντα απόδοσης. Αντίθετα, άποψή μας ήταν ότι ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας με μικρές και έξυπνες επενδύσεις μπορεί να προσφέρει μεγάλες και γρήγορες αποδόσεις» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ανακοίνωσε ότι θα φέρει το ψήφισμα των αγροτών στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε με ομόφωνη απόφαση να ενισχύσει τον αγώνα τους.
Ο κ. Τατούλης σημείωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία επανασύστασης πολιτικών αλλά και φορέων της αγροτικής οικονομίας, όπως οι Συνεταιρισμοί και εξέφρασε τη λύπη του γιατί η κυβέρνηση ενώ είχε ανακοινώσει την επανόρθωση των συνεταιριστικών δομών δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα.
«Χωρίς υγιείς συνεταιρισμούς δεν μπορεί να υπάρξει φερέγγυα πολιτική για την αγροτική οικονομία, ιδίως μάλιστα όταν η παγκοσμιοποίηση αναγείρει νέα ζητήματα, όπως στην υγιεινή των τροφίμων και στην κινητικότητα της αγοράς των σπόρων» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και χαρακτήρισε κρίσιμο το ρόλο των Συνεταιρισμών στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας.
«Είμαστε ξεκάθαρα ταγμένοι με την πλευρά αυτών που υγιώς υποστηρίζουν ότι η αγροτική οικονομία είναι η μεγαλύτερη συνιστώσα της προσπάθειας της χώρας για έξοδο από την κρίση» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης τονίζοντας την ανάγκη ολοκληρωμένης προσέγγισης των ζητημάτων και «όχι αποσπασματικές και μονομερείς ενέργειες».
Ανέφερε τέλος ο Περιφερειάρχης ότι με εντολή του στελέχη της Περιφέρειας θα βρίσκονται δίπλα στον αγώνα των αγροτών.
Ο πρόεδρος του συντονιστικού οργάνου των αγροτών κ. Παναγιώτης Πεβερέτος έθεσε υπόψιν του Περιφερειάρχη, της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη κας Νικολάκου και των Περιφερειακών Συμβούλων κ.κ. Στρατηγάκου, Ρουμελιώτη και Στεφανόπουλου, τα αιτήματα των αγροτών για απόσυρση του φορολογικού νόμου, των φόρων για τα αγροκτήματα και βοσκοτόπια, για τη μείωση του κόστους παραγωγής, για το πάγωμα των χρεών και για τη μη τροποποίηση του κώδικα τροφίμων και ποτών και ζήτησε την ενίσχυση του αγώνα τους από την Περιφέρεια.

Εκτός του κ. Πεβερέτου τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου, οι οποίοι έθεσαν επιπλέον ζητήματα, όπως του ελέγχου της αγοράς των σπόρων, της μείωσης της παραγωγής των εσπεριδοειδών, αλλά και της «παραπληροφόρησης για τον αγώνα τους από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ»