Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Πρόωρες εκλογές και σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανακοίνωσε ο Γιανουκόβιτς – Υπέγραψε τη συμφωνία η αντιπολίτευση – Συμφωνεί και το συμβούλιο των διαδηλωτών

gianoukovic1

Πρόωρες προεδρικές εκλογές, την έναρξη διαδικασίας για τον σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής ενότητας και την επαναφορά του Συντάγματος του 2004 που προβλέπει περιορισμένες προεδρικές εξουσίες ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι δηλώνει με μήνυμά του στο Twitter ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε μία εύθραυστη στιγμή, μετά την ανακοίνωση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι υπάρχει συμφωνία για τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Η αντιπολίτευση συμφώνησε και υπέγραψε τη συμφωνία κάτι που είχε προαναγγείλει ο Κλίτσκο μιλώντας στην Bild.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για να καταλήξουμε σε μια ειρηνική λύση, Είπα στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών (Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ) ότι προσωπικά θα απευθυνθώ στους διαδηλωτές πριν την υπογραφή. Πρέπει να εξεταστούν όλα τα επιχειρήματα προτού καταλήξουμε στην υπογραφή», είπε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα το πρωί η Προεδρία της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι επήλθε συμφωνία  κατά τις ολονύκτιες συνομιλίες με συμμετοχή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, της αντιπολίτευσης και τριών υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Η κρατική τηλεόραση έσπευσε να μεταδώσει ότι μία συμφωνία έχει επιτευχθεί ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία και την αντιπολίτευση, η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών, τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού και συνταγματική μεταρρύθμιση.
Συμφωνεί και το συμβούλιο των διαδηλωτών
Ένας εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο Όλεγκ Τιαγκνιμπόκ, δήλωσε σήμερα ότι το συμβούλιο των διαδηλωτών υποστηρίζει το προσχέδιο της συμφωνίας που παρουσίασε νωρίτερα ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς για την επίλυση της κρίσης στη χώρα.
Όμως θέτει τον όρο ο νυν υπουργός Εσωτερικών και ο γενικός εισαγγελέας να αποκλειστούν από οποιαδήποτε μεταβατική κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Την είδηση επιβεβαίωσαν τα ΥΠΕΞ της Γερμανίας και της Πολωνίας. Ο γερμανός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και ο πολωνός Ράντοσλαβ Σικόρσκι έλαβαν την έγκριση του συμβουλίου που εκπροσωπεί τους διαδηλωτές που είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο για το προσχέδιο συμφωνίας.
Νέες συγκρούσεις αστυνομικών – διαδηλωτών
 Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας απάντησε στα πυρά που δέχθηκαν από διαδηλωτές στην περιοχή ανάμεσα στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας και το κτίριο του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.
Υπουργείο Εσωτερικών: Οι διαδηλωτές φταίνε για την παραβίαση της εκεχειρίας
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε με ανακοίνωσή του τους διαδηλωτές ότι άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, προσπαθώντας να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να προχωρήσουν προς το κτίριο του Κοινοβουλίου.
“Τα πυρά συνεχίζονται”, αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία κατηγορούνται οι διαδηλωτές για παραβίαση της εκεχειρίας.
Η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι ανταπέδωσε τα πυρά των διαδηλωτών στον δρόμο ανάμεσα στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας και το Κοινοβούλιο, χωρίς να διευκρινίσει εάν υπάρχουν θύματα. Στην αστυνομική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι επιτόπου έχουν αναπτυχθεί ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις για να επιτρέψουν την υποχώρηση των αστυνομικών που έχουν αποκλείσει τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο, εάν δεχθούν επίθεση.
Ταυτόχρονα, συμπλοκές ανάμεσα στους βουλευτές ξέσπασαν στον ουκρανικό κοινοβούλιο κατά την ανάπαυλα των εργασιών, καθυστερώντας τη συζήτηση για ενδεχόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα περιορίζει τις εξουσίες του προέδρου της χώρας.
Χάος επικράτησε στην αίθουσα των συνεδριάσεων όταν βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια για αρκετή ώρα. Μετά την αποχώρηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ρίμπακ συνεχίσθηκαν οι διαπληκτισμοί.
Ολονύχτιες διαβουλεύσεις…
Τα βίαια επεισόδια εντάθηκαν χθες, Πέμπτη, στην Ουκρανία, με τους νεκρούς να φθάνουν τουλάχιστον τους 60 στο Κίεβο, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ενώ οι προσπάθειες τριών ευρωπαίων υπουργών για να επιτύχουν ένα συμβιβασμό συνεχίσθηκαν όλη τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή.
Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της ύψωσε τον τόνο, απειλώντας να υιοθετήσει κυρώσεις εναντίον “των κυβερνώντων που είναι υπεύθυνοι για βιαιότητες”, ένα μήνυμα που διαβιβάσθηκε από τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν απ’ ευθείας στον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε να δοθεί τέλος στη βία και “στους παράλογους θανάτους”.
“Οι διαπραγματεύσεις του προέδρου (Βίκτορ) Γιανουκόβιτς (…) συνεχίζονται”, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι.
Κείμενο συμβιβαστικής πρότασης εξετάζουν στις επαφές τους με τον Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πολωνίας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας φέρεται να συναινεί σε πρόωρες εκλογές εντός του 2014.
“Οι ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής του κοινοβουλίου και πολλοί βουλευτές είναι εδώ. Εργαζόμαστε”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Μάρτσιν Βοϊτσιεχόφσκι.
Μερικές ώρες νωρίτερα, από το περιβάλλον του γάλλου υπουργού Λοράν Φαμπιούς είχε γίνει γνωστό πως οι διαπραγματεύσεις είναι “πολύ δύσκολες” και πως “δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία”.
Ο Φαμπιούς αναχώρησε στη συνέχεια από το Κίεβο για το Πεκίνο λόγω υποχρεώσεων στην Κίνα, ανακοίνωσε το Κε ντ’ Ορσέ. Παραμένει ωστόσο “σε συνεχή σύνδεση με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας” στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης.
Οι δύο υπουργοί και ο γερμανός ομόλογός τους Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ πέρασαν μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας σε διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς και με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, την στιγμή που ένα νέο κύμα βίας έπληττε τη χώρα.
“Περισσότεροι από 60 διαδηλωτές σκοτώθηκαν (την Πέμπτη). Όλοι σκοτώθηκαν από σφαίρα”, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος των ιατρικών υπηρεσιών της αντιπολίτευσης Σβιατοσλάβ Χανένκο. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν 25 πτώματα μόνο στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.
Ο απολογισμός ανέρχεται σε 75 νεκρούς από την Τρίτη, ανακοίνωσε χθες το βράδυ το υπουργείο Υγείας, αυξάνοντας την προηγούμενη καταμέτρηση των 67 θυμάτων.
Το υπουργείο Εσωτερικών είχε προηγουμένως ανακοινώσει πως 3 αστυνομικοί σκοτώθηκαν χθες, οι οποίοι προστίθενται στους 10 άνδρες που είχαν σκοτωθεί τις δύο προηγούμενες ημέρες. Στο Λβιβ (δυτική Ουκρανία), τα πτώματα δύο αστυνομικών των δυνάμεων καταστολής βρέθηκαν χθες, Πέμπτη, σ’ ένα καμένο στρατώνα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Οπλισμένοι με ράβδους, μπουλόνια, πέτρες από τα λιθόστρωτα, αλλά και βόμβες μολότοφ, εκατοντάδες ριζοσπαστικοί διαδηλωτές, συνήθως φορώντας κουκούλες και κρατώντας ασπίδες, αντιμετώπισαν τις δυνάμεις καταστολής Μπερκούτ, οι οποίες απάντησαν με σφαίρες από καουτσούκ, με δακρυγόνα, αλλά και με καλάσνικοφ, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Σε εικόνες που τραβήχτηκαν από ένα ουκρανικό μέσο ενημέρωσης εμφανίζονται άνδρες, που φαίνεται ότι είναι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και ένας από τους οποίους ανοίγει πυρ με τουφέκι Καλάσνικοφ εναντίον αδιευκρίνιστου στόχου, στο κέντρο του Κιέβου.
“Οι διαδηλωτές σκοτώθηκαν με πολύ επαγγελματικό τρόπο από ελεύθερους σκοπευτές οι οποίοι στόχευαν στην καρδιά, στον εγκέφαλο ή στην καρωτίδα”, δήλωσε μια γιατρός, η Όλγκα Μπογκομόλετς, μιλώντας στο ιδιωτικό Κανάλι 5.
Αργά το απόγευμα, οι συγκρούσεις είχαν σταματήσει και διαδηλωτές ενίσχυαν τα οδοφράγματα στο κέντρο της πόλης, μεταφέροντας τροφή, σανίδες, ελαστικά και άδεια μπουκάλια για να γίνουν βόμβες μολότοφ.
Στην εμβληματική πλατεία Μαϊντάν, η οποία έχει γίνει αγνώριστη από τα οδοφράγματα, τις εγκαταστάσεις και τις σκηνές των διαδηλωτών, τα τραγουδια και οι ομιλίες συνεχίζονταν ως αργά τη νύχτα.
“Το χειρότερο σενάριο που φοβόμασταν, δηλαδή το σενάριο ενός εμφυλίου πολέμου, είναι δυστυχώς πολύ πραγματικό”, δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.
“Συμφωνήθηκε με τον Γιανουκόβιτς ότι είναι έτοιμος να διεξαγάγει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, έτοιμος να δημιουργήσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα στις δέκα επόμενες ημέρες και να αλλάξει το σύνταγμα ως το καλοκαίρι”, πρόσθεσε χωρίς να κρύψει το σκεπτικισμό του. “Η εμπειρία μας, μας λέει πως οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται απο την ουκρανική κυβέρνηση σπανίως τηρούνται”, υπογράμμισε.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να σταματήσουν τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου (βίζες) σε ουκρανούς αξιωματούχους και να παγώσουν περιουσιακά στοιχεία τους.
Συνομιλίες διεξήχθησαν επίσης ανάμεσα στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι τρεις “συμφωνούν ότι πρέπει να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία το ταχύτερο δυνατόν και πως το λουτρό αίματος πρέπει να σταματήσει”, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.
Ενώ οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η Ρωσία είναι απαραίτητη για να υπάρξει έξοδος από την κρίση, η Μόσχα επιμένει προς το παρόν σε μια πολύ αυστηρή θέση, καθώς ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξήγησε πως η χώρα του δεν θα συνεργαστεί παρά μόνο με μια εξουσία που πάνω της “δεν σκουπίζει κανείς τα πόδια του”.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε το απόγευμα πως έστειλε τον αντιπρόσωπό του, τον επιτετραμμένο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην διπλωμάτη Βλαντίμιρ Λούκιν έπειτα από αίτημα της ουκρανικής προεδρίας, για να συμμετάσχει σε μια μεσολαβητική προσπάθεια.
Πολλοί ουκρανοί πολιτικοί αξιωματούχοι εκφράσθηκαν επίσης εναντίον του “λουτρού αίματος” των τελευταίων ημερών, όπως ο δήμαρχος του Κιέβου, ο οποίος ανακοίνωσε πως αποχωρεί από το κυβερνών κόμμα, το Κόμμα των Περιφερειών. Δώδεκα βουλευτές τον μιμήθηκαν χθες το βράδυ και ανακοίνωσαν πως αποχωρούν από το σχηματισμό του προέδρου.
Το κοινοβούλιο, που για πρώτη φορά κατάφερε να σχηματίσει μια πλειοψηφία εναντίον του Γιανουκόβιτς, ψήφισε χθες το βράδυ μια απόφαση με την οποία αναθεωρεί τα αντιτρομοκρατικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί την προηγουμένη από τις ειδικές υπηρεσίες και διατάσσει την επιστροφή των στρατιωτών στους στρατώνες.
“Ο άμεσος παραμερισμός του Γιανουκόβιτς και οι διώξεις εναντίον του για μαζικούς φόνους αμάχων πρέπει να είναι η μοναδική απαίτηση του λαού, της αντιπολίτευσης και της διεθνούς κοινότητας”, τόνισε από την πλευρά της η φυλακισμένη αντιπολιτευόμενη πολιτικός Γιούλια Τιμοσένκο, σε μια δήλωση που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο του κόμματός της.
υστερογραφα