Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Οι σεισμικές δονήσεις και οι έρευνες για το πετρέλαιο

erevnes-gia-petrelaio 
 
Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 
 
Ευρέως κυκλοφορούν στο διαδίκτυο άρθρα, βίντεο και αναφορές στη μέθοδο που χρησιμοποιεί η νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo Services (PGS), σε Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης, για την εξερεύνηση ύπαρξης κοιτασμάτων πετρελαίου. Η μέθοδος-τεχνολογία GeoStreamer GS περιλαμβανει ισχυρά σεισμικά σήματα όπως κανείς μπορεί να ενημερωθεί από την επιημη ιστοσελίδα της PGS.

Εύλογο, επομένως, γεννιέται το ερώτημα… ήταν ενήμεροι οι «υπεύθυνοι» για το ενδεχόμενο αφύπνισης των ρηγμάτων στην περιοχή, κι αν ναι, έδωσαν το «ΟΚ» για την εφαρμογή αυτής της μεθόδου; Υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αποδωθούν;

Μετά τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις στα παρθένα δάση της Χαλκιδικής, που όλοι έχουν παραδεχτεί (είναι αλήθεια σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας) και οι εικόνες από την περιοχή επιβεβαιώνουν, με την παραχώρηση εκμετάλλευσης των μεταλλείων χρυσού, άλλη μία επιπόλαιη κίνηση φαίνεται να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για συγκεκριμένη περιοχή του τόπου μας, αν και εφόσον αποδειχθεί άμεση σχέση της μεθόδου έρευνας πετρελαίου με τους σεισμούς, και κυρίως τις συνέπειές τους, στο νησί της Κεφαλλονιάς. Τυχαία οι σεισμικές δονήσεις καταγράφονται συνεχώς στην περιοχή του Ιονίου αλλά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, γεωγραφικές περιοχές που συμπίπτουν με το χώρο των ερευνών; Ακόμα και ο πιο καλοπροαίρετος θα έμπαινε σε αμφιβολίες. Σε υποψίες.

Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για έκθεση σε κίνδυνο ανθρώπινων ζωών. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει αυτό.

Όλοι μας θέλουμε την εκμετάλλευση του πλούτου μας, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος της χώρας μας, που αποδεδειγμένα μπορούν να μας παρέχουν οι εγχώριοι φυσικοί μας πόροι. Με κανένα τρόπο όμως αυτό δεν πρέπει να γίνει αλόγιστα, σε βάρος του φυσικού κάλους, με βάναυσες ενέργειες εναντίον του περιβάλλοντος και, πολύ περισσότερο, με κόστος την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας ή αυτής της ίδιας της ανθρώπινης ζωής μας.

ysterografa.gr