Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Κώστας Κόλλιας: «Θετικές οι διορθωτικές κινήσεις της Κυβέρνησης για τη φορολόγηση των αγροτών, χρειάζονται περισσότερες»



Αλλαγές στο νέο σύστημα φορολόγησης των αγροτών ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, έπειτα από σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τα συναρμόδια Υπουργεία. Σχετικά με το θέμα ο βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας δήλωσε:
«Όταν πριν από λίγο καιρό, 32 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταθέσαμε τις αντιρρήσεις και τις προτάσεις μας για αλλαγές στο νέο σύστημα φορολόγησης των αγροτών μας, χαρακτηριστήκαμε αντάρτες. Πλέον, αποδεικνύεται ότι τα προβλήματα που αναδείξαμε τα συμμερίζεται όχι μόνο η Κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επιλήφθηκε προσωπικά του θέματος, συγκαλώντας σύσκεψη με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και ανακοινώνοντας πολύ σημαντικές αλλαγές.
Οι ανακοινώσεις που έγιναν ανταποκρίνονται σε μερικά από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχουν τεθεί. Κατ’ αρχήν, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ουσιαστικά το μέτρο της τήρησης βιβλίων δεν θα ισχύσει, με δεδομένο ότι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση τήρησης μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα κάνουν τη φορολογική τους δήλωση όπως την έκαναν μέχρι τώρα, θα την υποβάλουν μία φορά το χρόνο, με μοναδική διαφορά ότι σε αυτήν θα περιλαμβάνονται τιμολόγια εσόδων και εξόδων.
Ομοίως, οι αγρότες δεν έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, παρά μόνο μία φορά στο τέλος του έτους. Επίσης, αγρότες που διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και εμπόρων δεν υποχρεούνται να καταβάλουν ΦΠΑ. Και βεβαίως, η αύξηση του εισοδηματικού ορίου στις 15.000 ευρώ απαλλάσσει πλήρως όλους τους μικρούς αγρότες, ιδιαίτερα των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Τέλος, εξαιρετικά σημαντική είναι η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, για τα πέντε πρώτα χρόνια, των παραγωγών που εντάσσονται στο νέο σύστημα φορολόγησης, καθώς και εκείνων που βρίσκονται 3 χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση.
Υπάρχουν βεβαίως ακόμα κάποιες εκκρεμότητες. Ο συντελεστής φορολόγησης θα πρέπει να επανεξεταστεί, καθώς και να διευκρινιστεί εάν θα υπάρξει ή όχι αφορολόγητο. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις για τους παραγωγούς που πωλούν τα προϊόντα δικής τους παραγωγής στις λαϊκές αγορές. Η ανακοίνωση της Κυβέρνησης αναφέρει ότι όσοι αγρότες έχουν άλλες δραστηριότητες για τις οποίες τηρούν ήδη βιβλία, δεν θα συμπεριληφθούν στο νέο καθεστώς των συγκεντρωτικών παραστατικών. Οι παραγωγοί αυτοί τηρούν βιβλία. Όμως, όπως έχω επισημάνει και στο παρελθόν, η νομοθεσία θεωρεί αγροτική δραστηριότητα την πρώτη πώληση ιδιοπαραγώμενων προϊόντων. Επομένως θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η πώληση στις λαϊκές δεν είναι εμπορική δραστηριότητα, αλλά συνέχεια της παραγωγικής διαδικασίας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει και αυτοί να συμπεριληφθούν στις αλλαγές που ανακοινώθηκαν. Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη ώστε να συμπεριληφθεί το πάγιο κεφάλαιο στις δαπάνες, καθώς και να τεκμηριώνονται έξοδα από την απασχόληση μελών της αγροτικής οικογένειας στην εκμετάλλευση.
Θεωρώ ότι έχει γίνει ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα για τη θεσμοθέτηση ενός δίκαιου συστήματος φορολόγησης των αγροτών μας. Βεβαίως, τόσο εγώ όσο και όλοι οι Βουλευτές της επαρχίας της Νέας Δημοκρατίας παραμένουμε σε εγρήγορση. Έπειτα από τις διευθετήσεις που έγιναν αναφορικά με τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, των κόκκινων δανείων και την τήρηση βιβλίων, θεωρώ ότι έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι προτεραιότητα για εμάς είναι ο τόπος μας, οι αγρότες και όλοι οι συμπολίτες μας που μας στήριξαν και μας εμπιστεύθηκαν για να διεκδικούμε και να κερδίζουμε λύσεις στα δίκαια αιτήματά τους.»