Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: H Δικαιοσύνη να προχωρήσει και να βάλει το μαχαίρι, βαθιά στο κόκαλο.



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ REAL FM ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:.Kυρία Μπακογιάννη, έβλεπα το μήνυμα μιας ακροάτριας, πριν, που έλεγε πως από όλα αυτά τα σκάνδαλα, έχουμε πάθει παράκρουση. Και πραγματικά, υπάρχει ένας καταιγισμός τις τελευταίες μέρες σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Είτε λέγεται εξοπλιστικά, είτε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, είτε Λίστα Λαγκάρντ με τον κ. Παπακωνσταντίνου, είτε Χρυσή Αυγή. Τι είναι όλο αυτό που ζούμε;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να πούμε ότι είναι μια θετική εξέλιξη κατ΄αρχήν. Γίνεται σαφές, είναι κοινός τόπος, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τη γλυτώσεις αν έχεις κάνει λαθροχειρία σε αυτήν την χώρα. Προχωρούν όλα και έρχονται σταδιακά στο φώς. Και το λέω το σταδιακά γιατί δεν ξέρω τι άλλο μας περιμένει. Τι άλλο έρχεται. Γιατί αν θέλετε, με το που ανοίγουν κάποιοι φάκελοι οδηγούν και σε περεταίρω έρευνα. Άρα, όλα αυτά είναι θετικά. Υπάρχουν πλέον κάποιες αλλαγές που είναι σημαντικές που έχουν γίνει, θεσμικού τύπου. Ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος κτλ. Δηλαδή νέοι θεσμοί. Συν το ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει γίνει συνείδηση ότι δεν μπορεί κανένας να κρύβεται πίσω από λογαριασμούς σε κάποιες χώρες. Άρα υπάρχει μια πολύ καλύτερη και πολύ ταχύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών. Όλα αυτά διευκολύνουν τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει και να βάλει –όπως όλοι λέγαμε -  το μαχαίρι, βαθιά στο κόκαλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποθέτω, δεν ξέρω αν μοιράζεστε και εσείς τη δική μου καχυποψία. Μακάρι να γίνουν όλα αυτά όπως τα λέτε,  αλλά πολλές φορές έχουμε δει έναν καταιγισμό αποκαλύψεων που ξαφνικά κόπηκαν μαχαίρι. Όπως για παράδειγμα στην υπόθεση της SIEMENS ή σε άλλα σκάνδαλα στο παρελθόν. Ξαφνικά σταματήσαμε να τα συζητάμε, σταματήσαμε να τα ακούμε και η Δικαιοσύνη έβαλε φρένο.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Παρά ταύτα η Δικαιοσύνη κινείται, κα. Μακρή. Διότι για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα συζητάγαμε ότι υπήρχε ένα θέμα στους εξοπλισμούς κτλ, μεταξύ τυριού και αχλαδιού όλοι κάτι ξέρανε και σε τελική ανάλυση όταν προχώρησε η Δικαιοσύνη και προχώρησε ουσιαστικά, βρήκε πράγματα  και έγινα οι παραπομπές και φαντάζομαι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. Αυτό δείχνει ότι η Δικαιοσύνη προχωράει. Και δείχνει τρία πράγματα, νομίζω, στα οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε: Πρώτον, ότι η Δικαιοσύνη είναι πραγματικά ανεξάρτητη. Η Δικαιοσύνη κινείται  ανεξάρτητα, όπως οφείλει.  Δεύτερον, ότι πλέον διαθέτει περισσότερα εργαλεία. Δε θέλω να πω όλα, γιατί μακάρι να τα διέθετε, θα είχε διάφορους γραμματείς και υλικοτεχνική υποδομή, που δυστυχώς δεν έχει. Αλλά εν πάση περίπτωση έχει περισσότερα θεσμικά εργαλεία στη διάθεση της.  Και τρίτον, ότι είναι πλέον κοινή η άποψη μιας ολόκληρης κοινωνίας και μιας ολόκληρης κυβέρνησης και ενός ολόκληρου πολιτικού κόσμου, αν θέλετε, ότι όποιος έχει κάνει το παραμικρό πρέπει να τιμωρείται σε αυτήν τη χώρα. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ντεσαβαντάζ, σε αυτήν όλη την ιστορία, ότι δεν φθάνουμε σε πολιτικά πρόσωπα και δεν μπορεί κανένας να φανταστεί ότι όλα αυτά τα σκάνδαλα εξελίσσονταν ερήμην πολιτικών προσώπων.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε κα. Μακρή, και αυτή η ισοπεδωτική αντίληψη ότι για όλα φταίνε οι πολιτικοί, θα μου επιτρέψετε να σας πω, έχει και τα όρια της. Και ότι κάποια στιγμή, διότι παρακολουθούσα διάφορες συζητήσεις – όπου βρίσκονται πολιτικά πρόσωπα πρέπει οπωσδήποτε να πάνε στη Δικαιοσύνη. Και μιλάτε και με έναν άνθρωπο, που το έχει πει πολλά χρόνια.  Όπως ξέρετε, ανήκω στην κατηγορία εκείνων που υποστήριζαν ότι ό Νόμος περί Ευθύνης Υπουργών, είναι ένας καταστροφικός νόμος. Ο οποίος δεν έπρεπε ποτέ να ψηφιστεί στη χώρα αυτή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έπρεπε να αλλάξει στο ενδιάμεσο, τουλάχιστον.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν μπορεί να αλλάξει, γιατί είναι Συνταγματικός Νόμος. Αυτό είναι το πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά η Συνταγματική Αναθεώρηση -αν μου επιτρέπετε-  έγινε επί ημερών του Κώστα Καραμανλή. Και άλλαξαν δύο Άρθρα και έτσι χάθηκε και το δικαίωμα να υπάρξει αναθεώρηση. Άρα δεν υπήρξε και η βούληση.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Την κριτική αυτή, την είχα κάνει τότε. Μη το συζητάτε. Επί εκείνης της κυβέρνησης, είχα πει ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε το Νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών. Και δεν το ήθελε κανείς. Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου, όμως, φάνηκε πως αν υπάρξει θέληση πάντα βρίσκεται ένας τρόπος, μέσω του ξεπλύματος  βρώμικου χρήματος ή  οτιδήποτε να κλειστεί κάποιος στη φυλακή. Το θέμα είναι, ότι εδώ συζητάμε πάρα πολλά σκάνδαλα και ο μόνος που είναι στη φυλακή, είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Ε, δε μπορούμε να φανταστούμε ότι εκεί άρχιζε και τέλειωνε το κακό στη χώρα.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι. Και γι αυτό θα αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει και κάθε φορά που θα στοιχειοθετεί αδίκημα  - μην αμφιβάλλετε καθόλου -  ότι θα επαναλαμβάνεται η διαδικασία Τσοχατζόπουλου. Και έτσι πρέπει να γίνει, διότι κα. Μακρή, λέμε: οι πολιτικοί μετά λέμε οι δημοσιογράφοι, έχετε υποχρέωση να υποβάλλεται πόθεν έσχες, π.χ. οι δημοσιογράφοι….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβές.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δε έχει γίνει ποτέ έλεγχος για αυτήν την ιστορία, για το πόθεν έσχες κανενός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείται; Ότι δεν έχει γίνει έλεγχος από την αρχή; Γιατί, βεβαίως και γίνονται έλεγχοι.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ε, δεν έχει γίνει ποτέ έλεγχος. Και είναι αδύνατον να γίνει έλεγχος, παρά μόνος δειγματοληπτικός. Διότι ο αριθμός των ατόμων που πρέπει να υποβάλλουν Πόθεν Έσχες, είναι τόσο μεγάλος, όπου στο τέλος δειγματοληπτικά γίνονται κάποιοι ελάχιστοι έλεγχοι. Οι μόνοι έλεγχοι, που γίνονται πραγματικά και σε βάθος, είναι οι έλεγχοι που γίνονται όταν δίνονται στη δημοσιότητα τα Πόθεν Έσχες. Και αυτά, είναι των βουλευτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, Εντάξει. Κι αυτό μεγάλη ιστορία για κουβέντα τι είναι τα Πόθεν Έσχες των βουλευτών.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μεγάλη ιστορία. Αλλά να την κάνουμε. Εμένα δεν μου αρέσουν τα υπονοούμενα.  Επειδή, γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση ότι δεν γράφεται το Πόθεν,
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ρητώς και κατηγορηματικώς με βάση το νόμο έχεις υποχρέωση να δηλώσεις το Πόθεν. Εμένα, στη δήλωση μου, κάθε πράγμα λέει και το Πόθεν. Εάν λοιπόν, δεν έχεις γράψει το Πόθεν, είσαι παραβάτης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κα. Υπουργέ, θεωρείται ότι από αυτήν την ιστορία, την αποκάλυψη των σκανδάλων και μαζικά και σε πολλά επίπεδα, θα σαρωθεί ότι έχουμε δει από το πολιτικό σύστημα ή από τους επιχειρηματίες τους μεγαλόσχημους αυτήν τη στιγμή από τη χώρα, γιατί και αυτό το ακούμε.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε. Κατ αρχήν δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες, μπλεγμένοι σε σκάνδαλα. Όπως δεν είναι και όλοι οι πολιτικοί μπλεγμένοι σε σκάνδαλα. Και όπως δεν είναι και όλοι οι υπόλοιποι, στρατιωτικοί π.χ., πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα. Δεν είναι όλοι μπλεγμένοι σε σκάνδαλα. Ξέρω σειρά ανθρώπων αυτής της κατηγορίας, εντιμότατους. Ανθρώπους, που είναι σήμερα, π.χ. στο Στρατό, με έναν ελάχιστο μισθό και οι οποίοι διαβάζουν αυτά τα πράγματα και βγαίνουν από τα ρούχα τους και τρελαίνονται. Άρα, όταν λέμε κάθαρση εννοούμε εξατομικευμένη ευθύνη. Η εξατομικευμένη ευθύνη είναι η σωστή απόδοση της Δικαιοσύνης. Οι ισοπεδωτικές αντιλήψεις, «είναι όλοι έτσι, είναι όλοι αλλιώς», το μόνο που τελικά κάνουν είναι να δημιουργείται  μια θολούρα, από την οποία οι όποιοι κακοποιοί θα βγουν λάδι.  Γι’ αυτό με βλέπετε με τόσο μεγάλη αποφασιστικότητα να λέω, ένα λεπτό παιδιά: έχουμε σκάνδαλο εδώ πέρα;  Σε βάθος έρευνα. Όποιος είναι μπλεγμένος, σε βάθος έρευνα.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ακούω πάρα πολύ ότι θα σαρωθεί το πολιτικό σύστημα..  
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν ξέρω αν θα σαρωθεί το πολιτικό σύστημα λόγω των σκανδάλων, ότι τα υπάρχοντα κόμματα στη Βουλή θα περάσουν από διάφορες φάσεις μετάλλαξης  περί αυτού δεν έχω καμία αμφιβολία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τουλάχιστον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν και τα 40 τελευταία χρόνια..
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το πρόβλημα σας είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ; Εδώ πέρα μεταλλάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταλλάσσονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που υπάρχουνε 1,5 χρόνο, δημιουργούνται νέα κόμματα, ανεξαρτητοποιούνται βουλευτές . Σήμερα είναι 300 άνθρωποι στη Βουλή οι οποίοι με βάση τη συνείδηση τους ή αν θέλετε τα κομματικά ή πολιτικά τους πιστεύω ο καθένας ανάλογα με το δικό του, δρα. Βεβαίως και θα δημιουργηθούνε από κει και πέρα διάφορες αναταράξεις και συσχετισμοί και συνεργασίες κτλ. Ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμασταν στην μεταπολίτευση πέθανε. Γεννιέται κάτι καινούργιο. Απλώς αυτό το οποίο γεννιέται, γεννιέται όπως συνήθως εμείς οι γυναίκες γεννάμε επώδυνα. Αυτό γίνεται και στο πολιτικό σύστημα και είναι  καλό. Είναι καλό να γεννηθεί ένα καινούριο πράγμα με καινούριες αντιλήψεις. Βλέπετε ότι και οι συμπεριφορές έχουν ήδη αλλάξει πάρα πολύ των ανθρώπων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά όχι κατ’ ανάγκην  προς το καλύτερο πάντα. Βλέπω και τους καινούριους  βουλευτές δηλαδή. Δεν είναι κατ’ ανάγκην καλύτεροι από τους παλιούς, μακάρι να ήτανε.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Γι’ αυτό δεν είναι σωστή η ισοπεδωτική αντίληψη. Κάποτε συζητούσαμε για τους δεινόσαυρους. Φύγανε οι δεινόσαυροι μας ήρθαν οι νεόσαυροι οι οποίοι είχανε τα δικά τους θέματα. Λοιπόν κακά τα ψέματα η ισοπεδωτική αντίληψη είναι μη δημοκρατική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να σας πάω σε ένα άλλο θέμα γιατί εσείς συναντήσατε την περασμένη εβδομάδα, αν δεν κάνω λάθος, τον γερμανό ΥΠΕΞ κ. Σταϊνμάγερ.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι φάγαμε πρωινό μαζί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μας τα είπε όμως στις δημόσιες δηλώσεις του με τον κ. Βενιζέλο πολύ καλά υπό την έννοια ότι πήγε παραπίσω το θέμα της διευθέτησης του χρέους και είπε ότι ακόμη έχουμε και αρκετό δρόμο να κάνουμε και ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Θα γίνει τελικώς αυτή η συζήτηση για το κούρεμα του χρέους που περιμένουμε, για την απομείωση.. Τώρα θα δούμε τη μορφή
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το θέμα του κουρέματος νομίζω το ξεκαθάρισε χθες ο κ. Στουρνάρας. Έχει κλείσει. Αλλά το θέμα της διευθέτησης του χρόνου…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα γίνει ή θα μας πάνε παραπίσω;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εάν θα πάμε πριν ή μετά τις Ευρωεκλογές με ρωτάτε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν θα ξεκινήσει αυτή η συζήτηση πριν τις Ευρωεκλογές..
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με βάση τη συμφωνία και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με το που θα δοθούν τα στοιχεία της Eurostat τα τελευταία, δηλαδή τον Απρίλιο, εάν τα νούμερα είναι έτσι όπως περιμένουμε, με βάση αυτήν την απόφαση αρχίζει η συζήτηση αυτή. Αυτό λέει η απόφαση. Εγώ λοιπόν έχω κάθε λόγο να σταθώ σε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους βλέπετε διατεθειμένους να το τηρήσουνε ή βλέπετε κάποια κωλυσιεργία  ότι θέλουν να μας πάνε παραπίσω για να δούνε και το θέμα το δανεισμού αν θα πάμε δηλαδή σε τρίτο μνημόνιο ή αν θα κάνουμε μια απόπειρα να βγούμε στις αγορές.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Νομίζω ότι πάρα πολλά θα εξαρτηθούν απ’ αυτό το τρίμηνο. Δηλαδή εάν η αίσθηση η οποία δημιουργηθεί είναι ότι τελικώς καθαρίσαμε, επιτρέψτε μου τη λαϊκότερη έκφραση, τότε οι πιθανότητες να αρχίσει αυτή η συζήτηση είναι πολλές. Θα τελειώσει σίγουρα μετά τις Ευρωεκλογές, γι’ αυτό δεν έχω καμία αμφιβολία, γιατί πρέπει να σκεφτείτε ότι Ευρωεκλογές έχουμε όλοι. Αυτό σημαίνει πρακτικώς ότι κάθε χώρα έχει και την δική της κοινή γνώμη και το δικό της συμβούλιο, τη δική της Βουλή. Άρα οι πιθανότητες να προχωρήσουνε, ειδικά μερικές χώρες οι οποίες είναι σε οικονομική κατάσταση πιο δύσκολη από την Ελλάδα και τέτοιου είδους αποφάσεις πριν από τις Ευρωεκλογές δεν είναι πάρα πολλές. Για να είμαστε ρεαλιστές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα λοιπόν εσείς εκτιμάτε ότι μέσα στο 2014 θα έχουμε μια απόφαση, είτε πριν είτε μετά…
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, εγώ εκτιμώ ότι μέσα στο 2014 θα έχουμε μια απόφαση, πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια καλή απόφαση, αυτή είναι η αίσθηση μου, ότι θα έχουμε μια καλή απόφαση. Δηλαδή καλή, ότι θα μας οδηγήσει σε ένα διαχειρίσιμο χρέος, αυτό είναι η ουσία. Είμαι ένας άνθρωπος πολύ πραγματιστής, δηλαδή δεν πρέπει πολιτικά να δεσμευόμαστε σε πράγματα τα οποία ενδεχομένως αύριο το πρωί να μπορεί να έχουμε πιο συμφέρουσες λύσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Υπουργέ όταν αντί να συζητήσουμε  μάλλον πώς θα γίνει αυτή η απομείωση του χρέους, εμείς στο εσωτερικό συζητάμε αν θα είναι ο κ. Παπασταύρου Υπ. Οικονομικών  και αν ο κ. Στουρνάρας θα πάει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Με συγχωρείτε αλλά δεν το θεωρώ πολύ σοβαρό αυτή τη στιγμή αυτό.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εμένα τι μου το λέτε δεν έχω κάνει καμία δήλωση γα το θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι απλώς αναρωτιέμαι πώς διακινούνται αυτά τα σενάρια και αν αυτή τη στιγμή δεν τίθεται στον αέρα όλη η κουβέντα για την οικονομική πολιτική όταν έχεις ένα ΥΠ. Οικονομικών υπό αίρεση.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δε νομίζω πως είναι υπό αίρεση ο κ. Στουρνάρας. Ο κ. Στουρνάρας είναι υπουργός των Οικονομικών, έχει ένα πολύ βαρύ πρόγραμμα μπροστά του ως ελληνική προεδρία. Πρέπει αυτό το πρόγραμμα ως ελληνική προεδρία κάπως να το παντρέψει και με τις ανάγκες τις εσωτερικές, της εσωτερικής δηλαδή πολιτικής της χώρας άρα είναι ήδη ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο. Νομίζω ότι είναι μια συζήτηση η οποία δεν έχει ούτε νόημα ούτε πρέπει να τη συνεχίζουμε ούτε έχει καμία σκοπιμότητα αυτή τη στιγμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ένα τελευταίο ερώτημα επειδή έχει συζητηθεί πολύ τις προηγούμενες μέρες αν θα έχουμε διπλές εκλογές τον Μάιο, ενδεχομένως να έχουμε τριπλές εκλογές, αν θα γίνουν μέσα στο 2014 οι εθνικές εκλογές. Εκτιμάτε ότι αυτή η κυβέρνηση με τόσα προβλήματα, με τόση πίεση, με 153 βουλευτές, οριακή πλειοψηφία δηλαδή, θα αντέξει ή μπορεί σε κάποια στροφή του δρόμου να γλιστρήσει και να πάμε σε εθνικές εκλογές;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε στην πολιτική δεν μπορεί να κάνει κανένας τέτοιου είδους προβλέψεις.  Εγώ θεωρώ, επειδή έχω ζήσει και κυβερνήσεις με 151, ότι εάν η κυβερνώσα πλειοψηφία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνει σήμερα δεν υπάρχει θέμα. Άρα από κει και πέρα τι να σας πω. Αυτό που έχει σημασία να καταλάβουμε είναι ότι εάν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές αυτή τη στιγμή, ένα τεράστιο κομμάτι των θυσιών του ελληνικού λαού θα έχει πάει χαμένο. Και επειδή ακούω διάφορους οι οποίοι με πολύ μεγάλη ευκολία κάνουν αναλύσεις –και γιατί, να πάμε σε εκλογές και γιατί όχι να πάμε σε εκλογές- ας βάλουνε κάτω τα νούμερα και ας δικαιολογήσουν στον ελληνικό λαό το κόστος αυτής της επιλογής. Διότι οι χώρες δεν κάνουν εκλογές κάθε λίγο και λιγάκι. Δεν είναι τυχαίο ότι πρέπει να γίνονται εκλογές κάθε 4 χρόνια. Άρα όταν βγαίνει αυτή η άποψη αυτή τη στιγμή και όλα ας πούμε εμφανίζονται πιθανά, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν βοηθάει στην εικόνα της σταθερότητας την οποία τόσο πολύ έχουμε ανάγκη για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε καμιά επένδυση, για να έρθει κάποιος να βάλει τα λεφτά του στην  Ελλάδα.