Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Σαμαράς: Η ανεργία των νέων είναι όπως η αγωνία του θανάτου

Antonis-Samaras
Η Ελλάδα της κρίσης ανέλαβε τα ηνία της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2014, και ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.
Ο Πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα “Kurier” με τίτλο “Κόκκινο χαλί στους επενδυτές”, αναπτύσσοντας την ατζέντα της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιλώντας για την Ελλάδα που δίντο τη μάχη για να βγει από την κρίση, και κωδικοποιώντας προτεραιότητες για το μέλλον.
“Το σημαντικότερο μέλημά μας είναι να φροντίσουμε να υπάρξει ανάπτυξη, οικονομική ανάκαμψη και νέες θέσεις εργασίας και αυτό αποτελεί επίσης προτεραιότητα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ανεργία είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας, με το ποσοστό της να ανέρχεται στο 27% και στους νέους στο 60%, ενώ ένα επίσης σημαντικό ζήτημα είναι η μετανάστευση.
Η ανεργία των νέων είναι όπως η αγωνία του θανάτου, μια ολόκληρη γενιά πλήττεται από αυτή και για την αντιμετώπισή της επιδοτούνται «Start-ups» για νέους στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, για τις εφευρέσεις των οποίων διεθνείς επιχειρήσεις δείχνουν ενδιαφέρον, ενώ ανάλογα συμβαίνουν και στον τομέα του τουρισμού. Γι’ αυτό και ο νέος επενδυτικός νόμος στρώνει κόκκινο χαλί στους επενδυτές.
Ο αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλος όσο και εκείνος των παράνομων μεταναστών. Και τα δύο μαζί μπορούν να σχηματίσουν ένα εκρηκτικό μείγμα που θα μπορούσε να απειλήσει την κοινωνική συνοχή, και προβλήματα στην κοινωνική συνοχή επιτείνουν τα πολιτικά προβλήματα και όλα αυτά αποσταθεροποιούν τη χώρα –και μια τέτοια εξέλιξη πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί.
Έπειτα από 6 χρόνια ύφεσης, αυξανόμενης ανεργίας και μεγάλων θυσιών, μέσα στο 2013 τα έσοδα ήταν περισσότερα από τα έξοδα, ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης η απόδοση της οικονομίας έχει μειωθεί κατά 25%, υπήρξαν απώλειες φορολογικών εσόδων, οι πολίτες έχασαν το 38% του εισοδήματός τους και όταν, κάτω από τέτοιες συνθήκες, κάποιος επιτυγχάνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, τότε σημαίνει πως έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό του”, σημειώνει μεταξύ άλλων με τη συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα “Kourier” ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρεται ακόμη στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας ότι αποτελεί ντροπή και μόνο η ύπαρξη ενός νεοναζισρικού κόμματος.

υστερογραφα.γρ