Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Τσίπρας σε FT, BBC και Reuters: Εκλογές το 2014

tsiprasΚοινή συνέντευξη σε Financial Times, Reuters και BBC παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, και εμφανίστηκε σίγουρος ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις ευρωεκλογές και, μάλιστα, με διαφορά.
Συνεπώς, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας «η κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον τη λαϊκή εντολή για να κυβερνά τη χώρα. Γι` αυτό και θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές πριν το τέλος του 2014».
«Σε αυτές τις ευρωεκλογές οι πολίτες θα ψηφίσουν χωρίς φόβο, χωρίς το φόβο της κατηγορίας που εξαπέλυαν εναντίον μας οι αντίπαλοί μας το 2012, ότι σε περίπτωση που κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ η χώρα θα μετατραπεί σε έρημο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει και με διαφορά αλλά φοβάμαι ότι και η Χρυσή Αυγή θα αυξήσει την εκλογική της δύναμη. Για την κυβέρνηση θα είναι μια αληθινή καταστροφή. Ο φόβος του κυρίου Σαμαρά είναι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει την εφαρμογή του Μνημονίου χωρίς τη στήριξη του λαού».
Αναφερόμενος σε ενδεχόμενο νέο κούρεμα χρέους με τη συμμετοχή των ευρωπαίων δανειστών που θα χάσουν μεγάλο τμήμα των δανείων που έχουν χορηγήσει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το έχει συζητήσει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αν και σημείωσε ότι «ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έχει διαφορετικές ιδέες».
Ωστόσο, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει συμμάχους σε άλλες χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος για να επιβάλλει μία συμφωνία για όλη την ευρωζώνη στα πρότυπα του συμφώνου του 1953 για την αναδιάρθρωση του μεταπολεμικού γερμανικού χρέους.
«Δεν πιστεύουμε ότι είναι μία μάχη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, διότι αν ήταν έτσι θα ήταν πολύ δύσκολα για εμάς», λέει ο κ. Τσίπρας. «Ίσως θα είναι μία μάχη μεταξύ της ευρωπαϊκής περιφέρειας και των χωρών με τρία Α στην πιστοληπτική τους αξιολόγηση. Έχουμε πρόθεση να δημιουργήσουμε συμμαχίες στην ΕΕ, για παράδειγμα με την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία», συμπληρώνει.
Ενώ παραδέχεται ότι θα ήταν πολιτικά δύσκολο να πείσει τις πιστώτριες χώρες υπό τη Γερμανία να υποστηρίξουν την ελάφρυνση χρέους, τονίζει ότι πιστεύει πως θα μπορούσε να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν προς το συμφέρον τους, αφού χωρίς χαμηλότερο χρέος και περισσότερη οικονομική βοήθεια η Ελλάδα δε θα μπορέσει ποτέ να βρει χρήματα μόνη στην αγορά ομολόγων. «Λέμε στους Γερμανούς φορολογούμενους: για μεγάλο διάστημα πληρώσατε χρήματα για τις ελληνικές τράπεζες, όχι για τον ελληνικό λαό και πληρώνετε χρήματα σε προγράμματα που είναι προγραμματισμένα να αποτύχουν. Πρέπει να σταματήσετε αυτή τη διαδικασία. Αν τη συνεχίσετε, δε θα σταματήσετε ποτέ να πληρώνετε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Προσθέτει ότι η διαμάχη μεταξύ Αθηνών και τρόικας, που έχει καθυστερήσει την καταβολή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, αποδεικνύει ότι η χώρα θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς χρήματα της διάσωσης για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο αν ο ίδιος αποχωρούσε από την ισχύουσα συμφωνία, ιδίως από τη στιγμή που η Ελλάδα καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα: «Αν θυμάστε, είχαν πως εάν κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα είχαμε χρήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισε. Ο Σαμαράς κέρδισε, αλλά και πάλι δεν έχουν χρήματα».

ysterografa.gr