Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Ο Δασκαλόπουλος περνάει την πόρτα του Μαξίμου…

Dimitris-Daskalopoulos
Twitter@EmOikonomidis
Ένας περισσότερο “πολιτικός” ΣΕΒ θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αιχμής στην εθνική προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας και ανακούφισης μιας κοινωνίας που δοκιμάζει τα όριά της, στον απόηχο ενός Μνημονίου λιτότητας που οι ίδιοι οι συντάκτες του αναγνωρίζουν πλέον λάθη, στρεβλώσεις και… παραπλανήσεις στην αρχική σύλληψη και εφαρμογή του.
Η Ελλάδα είναι μια χωρά που επί πολλές δεκαετίες στερήθηκε αξιόπιστου ιδιωτικού τομέα στην οικονομία, καθώς ο επιχειρηματικός κλάδος στηρίχτηκε κατά μεγάλο μέρος στο δημόσιο και το κράτος, με αποτέλεσμα να μην αισθανθεί εγκαίρως την ανάγκη επιβίωσης να δώσει έμφαση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, την ανάπτυξη καινούριων δρόμων και προτεραιοτήτων, πάντα σε άμεση συνάφεια με τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας, και την αναζήτηση μιας συμβιωτικής σχέσης αλληλοκατανόησης και αλληλεγγύης.
Στην Ελλάδα του… επιλόγου του Μνημονίου, υπό την έννοια ότι το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του και η χώρα πατάει πλέον καλύτερα στα πόδια της, με ένα πρωτογενές πλεόνασμα που της επιτρέπει να θέτει και εκείνη όρους στους εταίρους-δανειστές, αλλά και με ηχηρές τις εντυπώσεις των θυσιών μιας κοινωνίας που εξακολουθεί να μνημονεύεται από τους υπόλοπους λαούς της Ευρώπης, ο ΣΕΒ έχει εναγκαλιστεί εδώ και αρκετό καιρό μια δημόσια ρητορική “επιθετικής ανάκαμψης”.
Με τη στόχευση να μην στρέφεται μονάχα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και με διαρκείς παρεμβάσεις στις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο, στα κέντρα των αποφάσεων, εκεί όπου είναι επιτακτικό να ακούγεται η φωνή της Ελλάδας του επιχειρείν, ώστε να πείσει, να δελεάσει, να κερδίσει τις εντυπώσεις.
Στο πλαίσιο αυτής της παρεμβατικής εξωστρέφειας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος περνάει σήμερα την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή πλειάδας μελών του υπουργικού συμβουλίου.
Αντικείμενο της σύσκεψης το σχέδιο του ΣΕΒ για μια νέα εθνική, βιομηχανική πολιτική, η αναδιάταξη προτεραιοτήτων ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας, και οι συνέργειες που μπορούν να προωθηθούν για να κερδίσει η Ελλάδα χρόνο σε αυτή τη μάχη με τον δικό της κακό εαυτό, καθώς διεκδικεί την επιστροφή της σε ρυθμούς πραγματικής και κατανοητής από την κοινωνία ανάπτυξης. Πέρα και έξω από το Μνημόνιο, ώστε  να μπορεί να συνομιλεί απευθείας με τις αγορές, οι οποίες μας παραμέρισαν βιαίως το 201ο, με τα γνωστά, τραγικά για την κοινωνική συνοχή αποτελέσματα.
Εξάλλου, την Τρίτη ο ΣΕΒ διοργανώνει Συνέδριο ακριβώς με τη συγκεκριμένη θεματολογία. Για να περάσουμε από τα λόγια και τις ιδέες, στη χαρτογράφηση στρατηγικών. Και στη συνέχεια στην υλοποίησή τους.

ysterografa.gr