Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Καταλήψεις και φαντάσματα από την «εμπειρία της Βενεζουέλας»

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, τελευταία ημέρα συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και επομένη της ημέρας κατά την οποία επιχειρήθηκε (ανεπιτυχώς) ανακατάληψη του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, κατάπληκτη η υφήλιος πληροφορήθηκε ότι στη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος Νίκολας Μαδούρο είχε την προηγουμένη στείλει… στρατό, ο οποίος… κατέλαβε αλυσίδα καταστημάτων πώλησης ηλεκτρονικών ειδών!
Η ιδιότυπη αυτή κατάληψη έγινε προκειμένου να… αντιμετωπιστούν η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, στο πλαίσιο του «οικονομικού πολέμου» (όπως ο ίδιος ο Μαδούρο αποκάλεσε το συμβάν) ανάμεσα στο κράτος και στους επιχειρηματίες.
Παράλληλα, συνελήφθησαν και οι πέντε διευθυντές των καταστημάτων Daka, JVG και Krash θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη κατηγορούμενοι για χειραγώγηση τιμών.
Την ίδια ώρα, απευθύνθηκε πρόσκληση στον λαό να προσέλθει στα συγκεκριμένα καταστήματα, προκειμένου να ψωνίσει φθηνά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τον χρόνο να πανηγυρίσει, διότι στο μεταξύ χρησιμοποιούσε τη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής που ο ίδιος είχε καταθέσει, ως αντιπερισπασμό για την ανακατάληψη του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής, προκειμένου να το παραδώσει στους «εργαζομένους» του – ούτε στον λαό, ούτε καν στους πραγματικούς εργαζομένους που περιμένουν να πιάσουν δουλειά και να πάρουν τον μισθό τους.
Η αλήθεια είναι ότι ευτυχώς (για τον ΣΥΡΙΖΑ) εκεί στην Κουμουνδούρου δεν πρόλαβαν να ενημερωθούν και να πανηγυρίσουν για τα κατορθώματα του επιγόνου του «αγίου Τσάβες», διότι ο μεν στρατός είχε καταλάβει τα καταστήματα, ο δε λαός θεώρησε ότι δεν έπρεπε να πληρώσει καθόλου.
Με αποτέλεσμα να εκτυλιχθούν πρωτοφανείς σκηνές λεηλασίας.
Και με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει πως ο Μαδούρο αντί να υπερασπίζεται τους φτωχούς, απλώς προκαλεί χάος.
Οπότε, μετά τον στρατό, έσπευσε και η αστυνομία, που με τη σειρά της συνέλαβε μερικούς από αυτούς που έλαβαν μέρος στις λεηλασίες.
Η Βενεζουέλα είναι μια από τις χώρες που ο κ. Τσίπρας παρουσιάζει (για την ακρίβεια παρουσίαζε, διότι τον τελευταίο καιρό μάλλον θέλει να την ξεχάσει) ως πρότυπο ευημερίας και κοινωνικής συνοχής, από την οποία αντλεί… εμπειρία!
Ας ελπίσουμε η «εμπειρία της Βενεζουέλας» θα σταματήσει εδώ.
Διότι ο Μαδούρο δεν αρκείται στις καταλήψεις καταστημάτων και στις συλλήψεις μετά τις λεηλασίες που ο ίδιος δια των εντολών του προκαλεί.
Βλέπει και… οράματα!
Με πρώτο και καλύτερο το όραμα του Τσάβες, τον οποίο, αφού δεν κατάφερε να βαλσαμώσει (για να μην του κλέβει και νεκρός τη δόξα), τώρα τον εμφανίζει κάθε τόσο ως… τοιχογραφία!
Στις 31 Οκτωβρίου ο (κατά τα λοιπά σοσιαλιστής) Μαδούρο ανακοίνωσε (και έφερε ως πειστήριο μια… φωτογραφία) ότι έγινε θαύμα και ο Ούγκο Τσάβες (για την ακρίβεια η εικόνα του) εμφανίστηκε για μερικά δευτερόλεπτα στον τοίχο ενός υπόγειου εργοταξίου του μετρό του Καράκας, μπροστά στα κατάπληκτα μάτια των εργατών.

«Μου σηκώνονται οι τρίχες από τα μαλλιά μου και μόνο που σας μιλάω για αυτό», είπε ο Μαδούρο μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, κρατώντας μια φωτογραφία όπου φαίνεται στον λευκό τοίχο να υπάρχουν σημάδια που μοιάζουν με μάτια και μύτη.
«Ποιο είναι αυτό το πρόσωπο; Αυτό το βλέμμα είναι το βλέμμα της πατρίδας που βρίσκεται παντού γύρω μας, ακόμη και σε ανεξήγητα φαινόμενα», εξήγησε το… φαινόμενο.

«Ακριβώς όπως εμφανίστηκε, έτσι εξαφανίστηκε. Αυτό που λέτε είναι σωστό, ο Τσάβες είναι παντού, εμείς είμαστε ο Τσάβες, εσείς είστε ο Τσάβες», διαβεβαίωσε τα πλήθη.

Κραδαίνοντας τη φωτογραφία – πειστήριο, ο Μαδούρο εμφανίστηκε και σε δημόσια συγκέντρωση στο Καράκας.

Και τι είπε;

«Κοιτάξτε αυτή τη μορφή, ένα πρόσωπο. Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε από τους εργαζόμενους, τους εργάτες. Ποιον βλέπουμε σ' αυτό το πρόσωπο; Ένα βλέμμα, το βλέμμα της πατρίδας που είναι παντού. Οι εργαζόμενοι είναι εδώ, στη δουλειά, και μια εικόνα τούς εμφανίζεται στον τοίχο, μετά, όπως εμφανίσθηκε, έτσι εξαφανίσθηκε. Ο Τσάβες είναι παντού»!
Δεν ήταν αυτή η πρώτη φορά που ο Μαδούρο θέλησε να εξαπατήσει τον λαό.
Τον περασμένο Απρίλιο, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την ανάδειξη του διαδόχου του Ούγκο Τσάβες, είχε διαβεβαιώσει πως ο εκλιπών πρόεδρος εμφανίσθηκε σ' αυτόν με τη μορφή ενός… μικρού πουλιού!
Και από τότε, σε διάφορες ομιλίες του… κελαηδάει (ο Μαδούρο), υπονοώντας πως το κελάηδημά του υποδηλώνει την παρουσία του Τσάβες.
Τον περασμένο Ιούνιο είχε ενημερώσει το φιλοθεάμον κοινό του πως ο Τσάβες του εμφανίστηκε στα βουνά γύρω από την πρωτεύουσα.
«Κάθε φορά που βλέπω το βουνό, βλέπω τον Τσάβες να εμφανίζεται στο βουνό, τον δικό μας καθημερινό Τσάβες», είχε δηλώσει επίσης σε δημόσια συγκέντρωση στο Καράκας.
Επομένως, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα εν Ελλάδι.
Προς το παρόν ευτυχώς μόνο κάποιες Ζαν Ντ’ Αρκ (που παριστάνουν τις πασιονάριες) ακούνε φωνές…

elzoni.gr