Την επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση επιθυμεί η Ντόρα Μπακογιάννη ζητώντας από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία καλώντας τον Φώτη Κουβέλη σε μία συζήτηση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας.
Η Ντόρα Μπακογιάννη ανήκει στην κατηγορία εκείνων που κάθε άλλο παρά ευτυχείς αισθάνονται, με όσα παρακολουθήσαμε τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφο δυσπιστίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση. Και, κάθε άλλο παρά το κρύβει.
Με αφορμή μάλιστα και τη νέα απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που μετά τη διαφοροποίηση της Θεοδώρας Τζάκρη μετράει μια ψήφο λιγότερη, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, ζήτησε να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση, που θα περιλαμβάνει αυτή τη φορά και πάλι τη Δημοκρατική Αριστερά, μερικούς μόλις μήνες μετά την απόφαση του Φώτη Κουβέλη να αποχωρήσει το κόμμα του.
Η Ντόρα Μπακογιάννη παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του “Real Fm”,στο Νίκο Χατζηνικολάου και επεσήμανε τα εξής:
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω ζητώντας τη γνώμη σας για το αν η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη ή όχι από την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και θα σπεύσω να σας πω ότι έχει χαθεί ακόμη μια ψήφος από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η ψήφος της κ. Τζάκρη. Ενώ 2-3 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είπαν ότι η ψήφος τους δεν είναι λευκή επιταγή, είναι ψήφος που μπορεί στην επόμενη φάση των πραγμάτων να ανακληθεί ..
Με αφορμή μάλιστα και τη νέα απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που μετά τη διαφοροποίηση της Θεοδώρας Τζάκρη μετράει μια ψήφο λιγότερη, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, ζήτησε να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση, που θα περιλαμβάνει αυτή τη φορά και πάλι τη Δημοκρατική Αριστερά, μερικούς μόλις μήνες μετά την απόφαση του Φώτη Κουβέλη να αποχωρήσει το κόμμα του.
Η Ντόρα Μπακογιάννη παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του “Real Fm”,στο Νίκο Χατζηνικολάου και επεσήμανε τα εξής:
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω ζητώντας τη γνώμη σας για το αν η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη ή όχι από την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και θα σπεύσω να σας πω ότι έχει χαθεί ακόμη μια ψήφος από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η ψήφος της κ. Τζάκρη. Ενώ 2-3 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είπαν ότι η ψήφος τους δεν είναι λευκή επιταγή, είναι ψήφος που μπορεί στην επόμενη φάση των πραγμάτων να ανακληθεί ..
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, είναι βέβαιον, ότι είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή και σε μια δύσκολη στιγμή, διπλά δύσκολη θα έλεγα. Από τη μια μεριά η κυβέρνηση αυτή πρέπει να στηριχτεί, διότι αν κάτι προέκυψε σαφώς από τη συζήτηση στη Βουλή, η οποία παρεμπιπτόντως δεν ήταν του επιπέδου που θα απαιτούσε ο ελληνικός λαός, αυτό πάντως που σίγουρα φάνηκε καθαρά, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να καταθέσει εναλλακτική, αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Άρα αυτό εμένα με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε αυτή η κυβέρνηση να στηριχθεί να προχωρήσει και να είναι αποτελεσματικότερη στο έργο το οποίο έχει κληθεί να φέρει εις πέρας. Αυτό απαιτεί κατά τη γνώμη μου, πλέον σήμερα, πολιτικές κινήσεις.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι εννοείτε; Και σας ρωτάω γιατί βλέπω σήμερα πρωτοσέλιδα για τον κίνδυνο να αποχωρήσουν από το ΠΑΣΟΚ σήμερα 3- 4 Βουλευτές, βλέπω δηλαδή να γίνεται συζήτηση για μια περίεργη και επικίνδυνη πολιτική αστάθεια που θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε πρόβλημα σταθερότητας της κυβέρνησης.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς. Επειδή αυτά λοιπόν λέγονται, δε νομίζω πως θα γίνουν για να είμαι ειλικρινής, αλλά λέγονται και διαδίδονται και αυτό δεν βοηθάει στη εικόνα σταθερότητας της χώρας πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να αναλάβει μια πολιτική πρωτοβουλία καλώντας τη ΔΗΜΑΡ, η οποία είναι η αριστερά της ευθύνης κατά τη γνώμη μου, σε μία συζήτηση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας. Η κυβέρνηση αυτή χρειάζεται μεγαλύτερη πλειοψηφία και χρειάζεται μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πώς θα γίνει αυτό;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλώντας τον κ. Κουβέλη σε μία συζήτηση για συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και για μία προγραμματική συμφωνία η οποία θα μπορούσε να μας οδηγήσει την επόμενη διετία.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό που λέτε το συνδέω με τη δήλωση που είδα να κάνει ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος στον ΕΤ όπου δεν απέκλεισε την επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση αλλά εκεί μίλησε κατ’ ουσίαν για μια άλλη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί από την παρούσα Βουλή. Σε αυτό το σενάριο αναφέρεστε και εσείς;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι. Εγώ αναφέρομαι σε ένα σενάριο το οποίο το λέω ευθαρσώς, δηλαδή πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Βρισκόμαστε σε μια φάση στην οποία έχουμε προβλήματα ουσιαστικά απ’ ότι φαίνεται με την Τρόικα, έχουμε μπροστά μας ένα προϋπολογισμό, έχουμε μπροστά μας το θέμα των πλειστηριασμών, και θα σας πω μια πρόταση η οποία νομίζω ότι μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο των πλειστηριασμών. Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη στιγμή. Η Ελλάδα έχει φτάσει να μπει στο λιμάνι χάρη στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτό που σίγουρα θα είναι ανεπίτρεπτο, είναι αν όλη αυτή η προσπάθεια μας οδηγήσει στο να βουλιάξουμε μέσα στο λιμάνι, να βουλιάξουμε στα ρηχά. Λοιπόν αυτό δεν πρέπει να γίνει. Είναι η ώρα λοιπόν να υπερβούμε εαυτούς, ο καθένας από εμάς και να δώσουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε στην προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από τον κίνδυνο αδιεξόδου.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μιλάτε λοιπόν για κυβέρνηση Σαμαρά και για να επιστρέψει ο κ. Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Για πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά. Μάλιστα και να υπάρχει στη κυβέρνηση μεγαλύτερη πλειοψηφία και να μην μπορεί ο κάθε βουλευτής- για να πάρω τον εαυτό μου παράδειγμα- να μην μπορεί η κάθε Ντόρα, να απειλεί ή να απαιτεί, ή να φέρνει μια κυβέρνηση η οποία έχει πολύ μεγάλο έργο μπροστά της, σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Έχω ζήσει τι θα πει 154, ξέρω τι θα πει. Καλό είναι να έχουμε πλειοψηφίες μεγαλύτερες.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με πρωτοβουλία Σαμαρά σημαίνει και με Πρωθυπουργό Σαμαρά ή μένει ανοιχτό το θέμα;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σημαίνει με Πρωθυπουργό Σαμαρά έτσι όπως το λέω εγώ.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κάποιοι άλλοι μιλούν για κυβέρνηση ευρύτερη απ’ αυτό που περιγράφετε. Βλέπετε δηλαδή ότι θα έπρεπε να ανοίξει η συζήτηση ακόμη και με το ΣΥΡΙΖΑ για ένα σχήμα εθνικής ενότητας για όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση. Αυτό είναι μέσα στην οπτική σας, το συζητάτε;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, εγώ θα το συζητούσα ευχαρίστως αλλά δεν είναι εφικτό. Καλό είναι να μείνουμε μέσα στα όρια της πραγματικότητας. Και δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύει κανένας σήμερα ότι μπορεί ο κ. Τσίπρας να συμμετέχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα αυτού του είδους. Αντίθετα πιστεύω ότι για τη ΔΗΜΑΡ είναι ρεαλιστικό, διότι η ΔΗΜΑΡ έχει αποδείξει σε δύσκολες στιγμές ότι είναι έτοιμη να αναλάβει ένα πολιτικό κόστος. Από την άλλη μεριά και βεβαίως από τη δική μας πλευρά, π.χ. θέματα που ήταν υψηλά στην ατζέντα της ΔΗΜΑΡ όπως το αντιρατσιστικό, βεβαίως θα έρθουν στη Βουλή, θα συζητηθούν, δηλαδή θέματα λειτουργίας της δημοκρατίας, θέματα κοινοβουλευτικά θέματα δηλαδή που και για τη ΔΗΜΑΡ είναι υψηλά στην ατζέντα της. Αν θέλεις βρίσκεις πεδίο συνεννόησης. Εμείς λοιπόν σήμερα πρέπει να θέλουμε γιατί διακυβεύεται το μείζον.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πώς βλέπετε τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα και τι περιμένετε;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τη βλέπω προβληματική, οι πληροφορίες οι χθεσινές δεν είναι καλές. Δεν είναι καλό για τη χώρα αυτό, δεν ξέρω γιατί κάποιοι πανηγυρίζουν. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ξαναβρεθεί να είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Δεν μπορεί ότι χτίσαμε επί 1,5 χρόνο, ότι έχτισε αυτή η κυβέρνηση, να το διακινδυνεύσουμε στο παρά πέντε. Απ’ ότι καταλαβαίνω το πρόβλημα δεν είναι το χρηματοδοτικό, δηλαδή είναι πολύ λιγότερο το χρηματοδοτικό, δηλαδή αν είναι 1 δις ή 1,5 το κενό. Το πρόβλημα απ’ ότι αντιλαμβάνομαι είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές. Και αυτές είτε είχαμε την Τρόικα είτε δεν την είχαμε έπρεπε να τις είχαμε προχωρήσει. Και θα σας πω κάτι τώρα το οποίο ειλικρινώς μου έχει δημιουργήσει μεγάλη αγωνία και πολλά ερωτηματικά και είναι το τι γίνεται με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν μπορεί να ακούω τον κάθε ξένο να έρχεται και να μου λέει δεν κάνατε τίποτα στο θέμα πάταξης της φοροδιαφυγής και δυστυχώς να έχει δίκαιο. Δεν μπορεί να επιβάλουμε φόρους ακινήτων , οι οποίοι φτάνουν τα όρια παραλογισμού και να μην έχουμε καταφέρει να πιάσουμε ούτε έναν μεγάλο φοροφυγά. Δεν είναι δυνατόν οι Βέλγοι, η τεχνική βοήθεια των βέλγων, να έρχεται να σου λέει ότι εγώ σας δίνω τη δυνατότητα διά των πληροφορικών συστημάτων, να βρείτε τους μεγάλους φοροφυγάδες και εμείς να αργοπορούμε, να κλώθουμε 3 χρόνια και να μην έχουμε βάλει τα συστήματα σε εφαρμογή. Δεν μπορεί να με πείσει εμένα κανείς, πώς είναι δυνατόν το 2010 να έχετε εσείς ή εγώ «χ» καταθέσεις στην τράπεζα, το 2013 αυτές οι καταθέσεις να είναι -80%, και να μην μπορώ να πατήσω ένα κουμπί να πω ότι αφού βγάλατε το 80% των καταθέσεών σας, φέρτε τις να δω αν έχουν φορολογηθεί. Αυτά είναι απλά πράγματα τη σήμερον ημέρα με τη σύγχρονη πληροφορική, δεν δέχομαι εγώ ότι η Γ.Γ. Πληροφοριακών συστημάτων δεν μπορεί να το κάνει, όταν όλη η Ευρώπη μας προσφέρει βοήθεια σήμερα.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αφήσατε να εννοηθεί ότι σκοπεύετε να κάνετε μια δημόσια πρόταση για το θέμα των πλειστηριασμών.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι επειδή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αναμφισβήτητα, και επειδή αν δεν βρούμε ένα ModusVivendi, οι πλειστηριασμοί θα απελευθερωθούν και άρα από την 1η Ιανουαρίου δεν θα υπάρχει τίποτα. Αυτό το οποίο νομίζω ότι θα μπορούσε να γίνει είναι να υπάρξει μία ονομαζόμενη “κακή” τράπεζα να τα πάρει αυτά τα δάνεια, αντί να τα πάρει δηλαδή ένα fund στο 20% ή 15%, να τα πάρει αυτή η κακή τράπεζα η οποία θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να συνεχίσουν να μένουν στα σπίτια αυτά έστω με τη μορφή του ενοικίου.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το θέμα είναι να μην χάσουν την ιδιοκτησία τους.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ε μα αυτό λέω. Ότι από την ώρα που θα περάσουν σε μίας μορφής κρατικό έλεγχο, να μπορέσει να υπάρξει μια διαφορετική διαπραγμάτευση με αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι θα μπορούν πλέον να έχουν να κάνουν με μία ονομαζόμενη κρατική κακή τράπεζα.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μιλάτε για πολυετής μισθώσεις δηλαδή..
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς. Πολύ μακροχρόνιες μισθώσεις, έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες κατά κάποιο τρόπο σε μία ώρα μεγάλης κοινωνικής κρίσης να μην βγουν από τα σπίτια τους. Διότι οι τράπεζες σε αυτόν που μπορεί να πληρώσει κάνουνε ρυθμίσεις σήμερα. Δηλαδή έστω κι αν είναι χαμηλότερες οι ρυθμίσεις τις κάνουνε. Εδώ μιλάμε γι ‘ αυτόν που δεν μπορεί να πληρώσει καθόλου. Αυτός λοιπόν που δεν μπορεί να πληρώσει καθόλου, για να μην χάσει το σπίτι του, αντί να δοθούν τα δάνεια σε αυτά σεfunds τα οποία θα τους πετάξουν έξω έχοντας πληρώσει το 20% της αξίας του ακινήτου, να υπάρξει μίας μορφής κρατικού ταμείου. Αυτό είναι μια ιδέα, μπορεί κάποιοι ειδικότεροι από εμένα να μου πούνε ότι υπάρχει μία καλύτερη. Το βέβαιον είναι ότι για λόγους κοινωνικούς αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μέχρι να βρούμε μια λύση.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατ’ ουσίαν και η πρόταση σας για κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας μιλάει, κρατική θα είναι, απλώς δεν θα ψάχνεις σπίτι να μένεις στο ενοίκιο θα μένεις στο δικό σου ως ενοικιαστής.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε ότι κάτι θα υπάρξει είναι βέβαιον, αλλά είναι μια λύση έτσι ώστε να μπορούν οι άνθρωποι αύριο το πρωί όταν αλλάξουν τα πράγματα να μπορέσουν να πληρώσουν και να κρατήσουν το σπίτι. Αυτός είναι ο στόχος.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Άκουσα μια φράση στην αρχή της συνομιλίας για το επίπεδο της συζήτησης στη βουλή με την πρόταση δυσπιστίας και θέλω να γίνετε πιο συγκεκριμένη.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όποιος είδε τη συζήτηση στη βουλή δε νομίζω ότι ήταν ευτυχής. Εδώ ο κόσμος χάνεται και εμείς μιλούσαμε για τη μονομαχία στο Ελ Πάσο. Αναβαθμίστηκε η πολιτική ή ο πολιτικός λόγος από τη συζήτηση αυτή στη βουλή; Ανταλλαγή αν θέλετε προσωπικών υπονοούμενων και πάνω σ’ αυτό έφτασαν οι διάφοροι και συνάδελφοί σας δυστυχώς αλλά και πολιτικοί ,οι οποίοι ξεκινήσανε και σεξιστικές επιθέσεις, και τους φταίνε οι ψηλές γόβες ή το ταγιέρ μιας γυναίκας ή το πώς φαινόταν πάνω στα κάγκελα. Δεν είναι επίπεδο αυτό. Εγώ δεν ήμουνα μαθημένη σε αυτό το επίπεδο βουλής και θεωρώ ότι αδικούμε τους έλληνες πολίτες όταν έχουμε αυτό το επίπεδο. Αδικούμε το επίπεδο της ελληνικής κοινωνίας, δεν είναι αυτό η ελληνική κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία περιμένει από εμάς να σοβαρευτούμε.