Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Ελλάδα - Σλοβακία 1-0 - Συν Αθηνά και… Μούτσα κίνει! - Κάουνας - Μπραζίλια μέσω Σεράγεβο ή... Αθήνας;

To Onsports στο «Γ. Καραϊσκάκης» (photos) | onsports.gr
Η Εθνική Ελλάδας μπορεί να μην έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης, ωστόσο, το τραγικό λάθος του Μούτσα (44’) της έδωσε το δικαίωμα στο… όνειρο της πρόκρισης, επικρατώντας 1-0 της Σλοβακίας
 Σε μια προκριματικά διαδικασία μεγάλης διοργάνωσης, αυτό που μετράει είναι οι βαθμοί και το αποτέλεσμα και όχι η εμφάνιση. Η Ελλάδα έχει αποδειχθεί… άριστη στην εφαρμογή αυτής της θεωρίας και το ίδιο έκανε και απόψε.
   Με κακή απόδοση και γκολ-δώρο, ένα απίστευτο αυτογκόλ του Σκρτελ στο 44' («προσφορά» του τερματοφύλακα Μούχα), νίκησε 1-0 την Σλοβακία στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο προτελευταίο παιχνίδι του 7ου προκριματικού ομίλου του Mundial και συνεχίζει να ελπίζει σε απευθείας πρόκριση στην τελική φάση. Για να συμβεί αυτό, όμως - και μετά το σημερινό 4-1 της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης επί του Λιχτενστάιν - θα πρέπει την Τρίτη (15/10) οι Βόσνιοι να έχουν απώλεια βαθμών στο Κάουνας απέναντι στην αδιάφορη Λιθουανία και η Εθνική να νικήσει, την ίδια μέρα, το επίσης αδιάφορο Λιχτενστάιν στο Φάληρο.
Όλα αυτά καθώς στην ισοβαθμία της κορυφής στους 22 πόντους, η Βοσνία υπερτερεί λόγω της συνολικής διαφοράς τερμάτων (+23 έναντι +6) της Ελλάδας. Οσο για τη Σλοβακία; Ηταν αδιάφορη βαθμολογικά και επίσης κακή αγωνιστικά, με τους Βάις και Στοχ να έχουν μια κακή παρουσία και ουσιαστικά δεν έχασε τη μεγάλη ευκαιρία, έχοντας τις πρώτες τις τελικές προσπάθειες μετά το 80'.
Μπορεί η Ελλάδα να είχε την κατοχή μπάλας (στο πρώτο 20λεπτο σε υψηλά ποσοστά), αλλά δεν βρήκε ρυθμό ούτε κατάφερε να πιέσει τους Σλοβάκους. Ο Μήτρογλου καλά κλεισμένος, ο Σαμαράς δεν μπόρεσε να λειτουργήσει επιτελικά, Σαλπιγγίδης και Χριστοδουλόπουλος δεν συνέβαλαν, ενώ οι συχνές προωθήσεις των μπακ (ιδίως του Χολέμπας) δεν είχαν αποτέλεσμα.
 
Ετσι, οι ευκαιρίες ήταν λίγες, με κορυφαία αυτή του 6ου λεπτού με τον Μανωλά, ενώ υπήρξαν και οι καλές στιγμές των Μήτρογλου (26', 34') και Σαλπιγγίδη στο 29', πριν έρθει το απίστευτο αυτογκόλ του Σκρτελ στο 44', αλλά που αποτελεί δώρο του τερματοφύλακα Μούχα.
Στο ίδιο διάστημα, οι Σλοβάκοι ήταν εντελώς παθητικοί, ενώ μετά το 20'-25' που μπόρεσαν να κρατήσουν λίγο περισσότερο την μπάλα, πάλι δεν απείλησαν. Ενδεικτικό ότι δεν είχαν τελική προσπάθεια στο πρώτο 45λεπτο, ενώ κάποιες επικίνδυνες επισκέψεις τους σταματούσαν στα όρια της περιοχής.
Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε χωρίς αλλαγές και χωρίς να αλλάξει και η εικόνα του αγώνα. Η Ελλάδα δεν ήταν καλή, παρόλο που είχε τη μεγάλη ευκαιρία του Μήτρογλου στο 56'. Ο Σάντος έβαλε τον Νίνη αντί του Χριστοδουλόπουλου, άλλαξε το σύστημα σε 4-3-3 (αριστερά ο Σαμαράς), αλλά και πάλι η απόδοση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος δεν βελτιώθηκε.
Καλές στιγμές υπήρξαν με σουτ των Σαλπιγγίδη (68', 70') και Χολέμπας (69'), αλλά δεν είχαν αποτέλεσμα, την ώρα που οι Σλοβάκοι ισορρόπησαν τα ποσοστά κατοχής, αλλά συνέχιζαν να μην απειλούν.
Η ώρα περνούσε, ο Σάντος έβαλε και τον Καραγκούνη (76'), ενώ οι Σλοβάκοι επιχείρησαν στο τελευταίο 10λεπτο να δημιουργήσουν απειλητικές καταστάσεις στα καρέ του Καρνέζη, είχαν τρεις καλές στιγμές (80' Ντούρις, 82' Γκουέντε, 82' Γιακούμπκο) αλλά το 1-0 δεν άλλαξε.
ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Χολέμπας, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Τζιόλης, Μανιάτης, Σαλπιγγίδης (76' Καραγκούνης), Χριστοδουλόπουλος (57' Νίνης), Σαμαράς, Μήτρογλου (89' Φετφατζίδης).
ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Μούχα, Πέκαρικ, Χουμποτσάν, Σκρτελ, Ντούριτσα, Κούτσκα, Πετσόφσκι (64' Γκουέντε), Σέστακ (63' Γιακούμπκο), Στοχ, Βάις, Νέμετς (77' Ντούρις).

Πολλοί παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου, νυν και πρώην, έδωσαν το «παρών» στις εξέδρες του φαληρικού γηπέδου, βλέποντας ιδίοις όμμασιν τις προσπάθειες των παικτών του Φερνάντο Σάντος, κόντρα στο «συγκρότημα» του Γιάν Κόζακ.
Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, το «παρών» στο γήπεδο έδωσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής, μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας, Οικονομίδη, ενώ στις εξέδρες ήταν και ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιώργος Βαρδινογιάννης.
Από τις σουίτες του «Γ. Καραϊσκάκης» παρακολούθησε τον αγώνα ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιάννης Βρέντζος, μαζί με τον Αθλητικό Διευθυντή, Πιέρ Ισά και τον πρόεδρο του Λεβαδειακού, Γιάννη Κομπότη. Μάλιστα, οι δύο τελευταίοι είχαν και ολιγόλεπτο τετ-α-τετ.
Ακόμα, στο φαληρικό γήπεδο βρέθηκε ο πρόεδρος της Super League και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιάννης Μώραλης, μαζί με τον Αναγνώστου, συνεργάτη του στην λίγκα, ενώ παράλληλα, ο Τεχνικός Διευθυντής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Νίκος Νταμπίζας και ο τεχνικός των «πράσινων», Γιάννης Αναστασίου παρακολούθησαν από κοντά τον αγώνα, όπως και ο Τεχνικός Διευθυντής της ΑΕΚ, Νίκος Λυμπερόπουλος.
Τέλος, το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, Γιώργος Χριστοβασίλης και ο ομόλογός του στην ΠΑΕ Ατρόμητος, Γιώργος Σπανός.