Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Κώστας Κόλλιας: «Ζητούμε παρέμβαση των Υπουργών για την άμεση ολοκλήρωση της επιστροφής του αγροτικού ΦΠΑ»




Στο θέμα της εξόφλησης της επιστροφής αγροτικού ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος επανήλθε με ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Εδώ και μερικές ημέρες έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος στην Κορινθία. Πλην όμως διαπιστώνεται ότι ένας τεράστιος αριθμός δικαιούχων δεν έχει λάβει τα χρήματά του. Όπως διαπίστωσα, το πρόβλημα στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν έγκειται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά στις Εφορίες, οι οποίες, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, έχουν υποχρεωθεί να προβαίνουν σε εξονυχιστικούς διασταυρωτικούς ελέγχους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, σε περιπτώσεις που η αξία της αγροτικής παραγωγής που αναγράφεται στη δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ είναι μικρότερη αυτής που εγγράφεται στη δήλωση επιστροφής ΦΠΑ, η Εφορία είναι υποχρεωμένη να ελέγχει αυτές τις αιτήσεις. Από αυτή τη διαδικασία έχουν προκύψει δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι προφανές: ο φόρτος εργασίας στις ήδη συμπιεσμένες Δ.Ο.Υ. είναι τεράστιος, οι προσωρινοί έλεγχοι για τον αγροτικό ΦΠΑ δεν είναι προτεραιότητα, σε σχέση με άλλες φορολογικές εκκρεμότητες, με αποτέλεσμα να καθυστερεί υπερβολικά η όλη διαδικασία επιστροφής.
Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με αυτά καθεαυτά τα στοιχεία που συγκρίνονται. Η δήλωση ΟΣΔΕ υποβάλλεται προ της συγκομιδής της αγροτικής παραγωγής, από τις καλλιεργούμενες δε εκτάσεις προκύπτει όχι ένα πραγματικό ποσό, αλλά ένα ανώτατο ύψος ακαθάριστων εσόδων που εν δυνάμει μπορούν να προκύψουν από την εκμετάλλευση υπό κανονικές συνθήκες. Επομένως είναι λογικό και αναμενόμενο να υπάρχουν αποκλίσεις, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, των πραγματικών εσόδων σε σχέση με τα υπολογιζόμενα. Σημειωτέον ότι η διαδικασία διενεργείται ακόμα και για πολύ μικρές αποκλίσεις, οι οποίες, όπως προανέφερα, είναι και απολύτως λογικό να υπάρχουν.

Επειδή οι αγρότες μας περιμένουν με αγωνία και το παραμικρότερο έσοδο προκειμένου να συντηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους, ζήτησα εκ νέου την άμεση παρέμβαση του κεντρικού κράτους. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εξαγγείλει την παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στις ΔΟΥ όπου σημειώνονται καθυστερήσεις. Είναι θετικό να δοθεί εντολή να διενεργούνται κατά προτεραιότητα οι προσωρινοί έλεγχοι για την επιστροφή ΦΠΑ. Πλην όμως αυτό δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα διότι ο φόρτος εργασίας και το προσωπικό είναι δεδομένα σε κάθε Εφορία.

Είχα στο παρελθόν μεταφέρει τους ενδοιασμούς μου στα συναρμόδια Υπουργεία, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η όλη διαδικασία, ενώ στο μέλλον θα πρέπει να τροποποιηθούν τα όρια στις ποσότητες και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων που προκύπτουν από τη δήλωση ΟΣΔΕ, ώστε να είναι πιο αντικειμενικά. Φέτος ωστόσο πιστεύω ότι θα πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, όπως να μην επανεξετάζονται περιπτώσεις με μικρές αποκλίσεις.

Αυτές τις προτάσεις κατέθεσα εκ νέου στα Υπουργεία μέσω του Κοινοβουλίου. Την πρωτοβουλία μου στηρίζουν συνυπογράφοντας και άλλοι Βουλευτής της επαρχίας. Εν αναμονή της απάντησης, παραμένω σε επικοινωνία με τους παραγωγούς της Κορινθίας, καθώς και με τη Δ.Ο.Υ. Κορίνθου, προκειμένου να παρακολουθώ την πρόοδο της διαδικασίας και, εφόσον χρειαστεί, να επανέλθω με νέα παρέμβαση.»