Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Συρία: Μια πλούσια χώρα με φτωχούς κατοίκους


 Τουρκία, Ιράκ, Ιορδανία, Ισραήλ και Λίβανος. Και στην άκρη η Συρία. Απέναντι ακριβώς από την Κύπρο. Η Συρία εκτείνεται μεταξύ του Ευφράτη ποταμού, της Αραβικής ερήμου και της Μεσόγειου θάλασσας. Η έκτασή της είναι 185.180 km² και έχει πληθυσμό 22.505.000.
Η Συρία, ανεξαρτητοποιήθηκε από την Γαλλία, μόλις το 1946. Το 1958 σχημάτισε με την Αίγυπτο την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία, από την οποία αποχώρησε το 1961 και τότε έγινε ανεξάρτητο κράτος.

Το 1967 ηττήθηκε στον Πόλεμο των έξι ημερών και το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν.
 
Η Συρία κυβερνάται από το 1963 από το Αραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπάαθ. Η ηγετική θέση του στην πολιτική ζωή της χώρας προβλέπεται από το Σύνταγμα. Από 1971 μέχρι και το θάνατό του το 2000 Πρόεδρος ήταν ο Χαφέζ αλ Άσαντ.

Τον διαδέχτηκε ο γιος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
 Η χώρα είναι σε εμφύλιο πόλεμο με χιλιάδες νεκρούς από το 2011. Ξεκίνησε ως σειρά διαδηλώσεων, μέρος της Αραβικής Άνοιξης, που μετά την βίαιη καταστολή τους εξελίχθηκαν σε ένοπλη εξέγερση. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάνω από 100.000 είναι οι νεκροί, μισοί από τους οποίους είναι πολίτες. Δεκάδες χιλιάδες είναι και οι πρόσφυγες εντός και εκτός της χώρας.
 Στα παράλια της χώρας το κλίμα είναι μεσογειακό, αλλά με πολύ θερμά και ξηρά καλοκαίρια.
Στο εσωτερικό της χώρας το κλίμα γίνεται στεπώδες και ερημικό. Στη Μεγάλη Έρημο της Συρίας, όταν κατά την άνοιξη βρέξει, σκεπάζονται οι εκτάσεις της από διάφορα φυτά.

Έχει δυο από τους πιο διάσημους ποταμούς του κόσμου

Ο μεγαλύτερος από όλους τους ποταμούς της Συρίας είναι ο Ευφράτης. Πηγάζει από το οροπέδιο της Αρμενίας, διέρχεται από τη Συρία, δεχόμενος πολλούς παραποτάμους και στη συνέχεια εισέρχεται στο Ιράκ.
Όταν φουσκώνει ο Ευφράτης, ολόκληρο το τμήμα του ποταμού, που διέρχεται από τη Συρία είναι πλωτό. Όταν όμως πέφτει η στάθμη του νερού τότε μόνο στις εκβολές του μπορούν να εισέλθουν τα ποταμόπλοια.

Άλλος μεγάλος ποταμός της χώρας είναι ο Τίγρης, που διέρχεται από το βορειανατολικό άκρο της.

Όμως, ο πιο σημαντικός ποταμός της Συρίας, από οικονομική άποψη, είναι ο Ορόντης, που πηγάζει μεταξύ Λιβάνου και Αντιλίβανου. Είναι ο μόνος ποταμός που προχωρεί από νότο προς βορρά και διέρχεται από τη γόνιμη περιοχή της δυτικής Συρίας, επιδρώντας θετικά στην οικονομική ζωή της χώρας.

Η πρωτεύουσα Δαμασκός

Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Δαμασκός. Είναι κτισμένη στους πρόποδες του Αντιλίβανου, σε ύψος 700 μ. Έχει περίφημα μνημεία αραβικής τεχνοτροπίας. Άλλες πόλεις είναι: Χαλέπι, κόμβος συγκοινωνιών, η παλιότερη πόλη της Συρίας και εμπορικό κέντρο. Χάμα και Χομς που βρίσκονται σε γεωργική περιοχή και η Λαττάκεια , το κυριότερο λιμάνι της Συρίας.

Το τραγικό είναι ότι τόσο το Χαλέπι, όσο και η Χάμα και η Χόμς έχουν σχεδόν ισοπεδωθεί από τις συγκρούσεις.

Χαλέπι: Μια από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου!

Το Χαλέπι ειδικά, είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την Αλέππο Βέροια λόγω των εποίκων με τους οποίους έχτισε την νεώτερη πόλη ο βασιλιάς των Σελευκιδών της Συρίας Σέλευκος Α΄ Νικάτωρ από την Βέροια της Ελληνικής Μακεδονίας.

Περιήλθε στην Οθωμανική αυτοκρατορία την εποχή του σουλτάνου Σελίμ Α΄. Έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της αυτοκρατορίας μετά την πρωτεύουσα Κωνσταντινούπολη.

Στις 30/09 έγινε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα όταν κάηκε ένα από τα διαμάντια της ανατολής, η αγορά του Χαλεπίου.
 ο Σουκ αλ-Μαντίνα αποτελείτο από ένα λαβύρινθο με σκεπαστά πέτρινα σοκάκια και καταστήματα με ξύλινες προσόψεις.
Τα σοκάκια του έφταναν σε συνολικό μήκος τα 13 χιλιόμετρα, καθιστώντας το την μεγαλύτερη σκεπαστή αγορά του κόσμου, όπου πωλούνταν κυριολεκτικά τα πάντα, από σαπούνια και κοσμήματα μέχρι υφάσματα και ενδύματα.
 Εύφορο έδαφος, άγονοι κυβερνήτες
Οι κυριότερες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Η γεωργία κύρια είναι αναπτυγμένη στα δυτικά.
Η Συρία, παράγει δημητριακά, κηπευτικά, καπνός, πατάτες, σταφύλια, βαμβάκι, ελιές, εσπεριδοειδή κ.ά.

Η Συρία εξάγει κυρίως βαμβάκι, σιτάρι, υφάσματα μεταξωτά, κριθάρι, δέρματα και καπνό, από τα λιμάνια της Λαοδικείας και Βηρυτού.

Το ΑΕΠ της χώρας είναι 52,76 δισ. δολάρια ΗΠΑ (66η στον κόσμο, σε ονομαστικές τιμές, εκτίμηση 2009. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 2.590 $.

Από τότε, όμως, (2009) έχουν χαθεί χιλιάδες ζωές, η καθημερινότητα είναι ισοπεδωμένη, όπως οι πόλεις και τα σπίτια των κατοίκων αυτής της χώρας που θα μπορούσε να είναι ευλογημένη αλλά απ' ότι φαίνεται είναι καταδικασμένη...

newsit.gr