Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Προς παράταση για τη διαθεσιμότητα του Δεκεμβρίου

Θέμα διαπραγμάτευσης με την Τρόικα είναι η ένταξη άλλων 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας το Δεκέμβριο. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει παράταση από τους εκπροσώπους των πιστωτών, ενώ είναι γνωστό ότι θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες για την εξεύρεση αυτών που θα μπουν στο σχέδιο κινητικότητας σε δεύτερη φάση. «Eίναι κάτι το οποίο θα το δούμε. Δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε βεβιασμένες κινήσεις. Είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε σε ένα μήνα» ήταν η απάντηση που έδωσε στη σχετική ερώτηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το θέμα της παράτασης αλλά και της γενικότερης διαπραγμάτευσης της διαθεσιμότητας (αλλά και των απολύσεων του Δεκεμβρίου), βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά θα ανοίξει αφού η χώρα μας λάβει τη θετική αξιολόγηση των δανειστών μας σχετικά με την κινητικότητα-διαθεσιμότητα του Σεπτεμβρίου.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας με διαφάνεια και κανόνες (μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega)
και διαβεβαίωσε ότι ένα μικρό ποσοστό απολύσεων θα προέλθει από τη δεξαμενή της κινητικότητας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι απολύσεις θα προέλθουν επίσης από τους πειθαρχικά ελεγχόμενους υπάλληλους αλλά και από υποθέσεις συμβασιούχων του Δημοσίου και των ΟΤΑ που παραμένουν στη δουλειά τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων.
Ανακοίνωσε μάλιστα ότι από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2013 έχουν οδηγηθεί εκτός Δημοσίου 226 υπάλληλοι, μετά από πειθαρχικό έλεγχο, ενώ εκτίμησε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του έτους.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε εξάλλου πως όσο πιο συνεπής είναι η χώρα σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί τόσο θα ισχυροποιείται η θέση της στη διαπραγμάτευση.
«Πιστεύω ότι το κλίμα το Σεπτέμβριο θα είναι πολύ καλύτερο από το κλίμα στο οποίο έγινε η διαπραγμάτευση στις αρχές Ιουνίου», σημείωσε ο υπουργός, εν όψει του νέου ελέγχου της τρόικας. «Εύχομαι να είναι μια επίσκεψη ρουτίνας η οποία θα διαπιστώσει ότι η χώρα μας εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει», κατέληξε.