Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Ο Ερντογάν… ζει. Και διαμαρτύρεται για την Αίγυπτο

Tayyip-Erdogan
Twitter @EmOikonomidis
Η εδραίωση της πολιτικής ηγεμονίας του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία στηρίχτηκε κατά ένα μεγάλο μέρος και στη “βαριά σκιά” που άπλωνε η επιβλητική περπατησιά του. Η εικόνα του ισχυρού ηγέτη, που κατάφερε τελικά να… βάλει φυλακή το στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας του, και να μετατρέψει την Τουρκία σε “πασά” της ευρύτερης περιοχής, απειλώντας να επισκεφτεί τη Γάζα και να κηρύξει… απελευθερωτικό αγώνα για τους Παλαιστινίους, θάμπωσε το τελευταίο διάστημα. Θάμπωσε υπερβολικά.
Η “πολιτισμένη” Κωνσταντινούπολη εξεγέρθηκε, κορυφαία στελέχη των Ισλαμιστών όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ πήραν αποστάσεις, η καταδίκη του στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ σε ισόβια για τη συνωμοσία της “Εργκενεκόν” ξεσήκωσε θύελλα αγανάκτησης, και ο Ερντογάν δεν δίστασε να παραδεχτεί δημόσια τον υποσυνείδητο φόβο του: “Κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν την Τουρκία σε Αίγυπτο”, είχε πει. Εννοεί, τον ίδιο σε ρόλο… Μόρσι.

Στο παραπάνω μωσαϊκό, η τηλεοπτική “εξαφάνιση” του Τούρκου πρωθυπουργού στην καρδιά της νέας κρίσης που ξέσπασε στη γειτονική χώρα, φούντωσε και πάλι τις φήμες για επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του. Κάποιοι, περισσότερο… τολμηροί έφτασαν στο σημείο να γράφουν και να υποστηρίζουν ρεπορτάζ ότι είναι και πάλι στο νοσοκομείο.
Σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν απέδειξε ότι… ζει, με συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στην Άγκυρα. Μόνο που το έκανε για να… διαμαρτυρηθεί για την Αίγυπτο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ήταν ο μόνος ίσως ηγέτης τέτοιου διαμετρήματος, που βγήκε και καταδίκασε από την πρώτη στιγμή την επέμβαση του στρατού στην Αίγυπτο, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αραβικός κόσμος, ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες που… ντάντευαν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, μιλούσαν για “διόρθωση επανάστασης”.
Το χθεσινό αιματοκύλισμα ωστόσο, που προκάλεσε ακόμη και την παραίτηση του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, αποδείχτηκε βαρύ, και έτσι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα το ηθικό πάτημα για να αντεπιτεθεί.
“Στην Αίγυπτο εξελίσσεται μια Γενοκτονία. Και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να συνέλθει άμεσα, ώστε να αποφασιστούν τρόποι αντίδρασης.
Όσοι παραμένουν σιωπηλοί μπροστά σε αυτή τη σφαγή, είναι το ίδιο ένοχοι με εκείνους που την υλοποίησαν.
Απευθύνομαι στις χώρες της Δύσης. Παραμείνατε σιωπηλοί στη Γάζα, παραμείνατε σιωπηλοί στη Συρία, είστε μέχρι και σήμερα σιωπηλοί στην Αίγυπτο. Πως μπορείτε λοιπόν να μιλάτε για Δημοκρατία, ελευθερία, πανανθρώπινες αρχές και ανθρώπινα δικαιώματα;”, αναρωτήθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε.
Μικρή, αλλά εξαιρετικά σημαντική λεπτομέρεια: Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έκανε στη συνέντευξή του καμία αναφορά στις αραβικές χώρες. Επειδή προφανώς… έχει καταλάβει τη δική τους, βαθιά σιωπή.
Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε και για τις φήμες σχετικά με την υγεία του:
“Είμαι μια χαρά. Δεν ισχύει τίποτα από όσα ακούστηκαν, ότι πήγα σε νοσοκομείο. Απλώς ξεκουράστηκα για μερικές μέρες, και επέστρεψα πλέον στο πρόγραμμά μου. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Αυτή η πλευρά των media είναι πολύ άσχημη. Νομίζω ότι θα πρέπει να αρχίσετε οι ίδιοι να αναρωτιέστε. Που τα βρίσκουν αυτά τα ψέματα; Πρέπει να υπάρχει ένα ελάχιστο ίχνος ντροπής”, ξέσπασε ο Ταγίπ Ερντογάν.

υστερογραφα