Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Ζούμε σε εποχή εξεγέρσεων

Δημήτρης Γράψας-Συνέντευξη στο ΠΡΙΝ 30/6/13
Τα πράγματα δε κυλούν κανονικά και συνηθισμένα, αλλά ακανόνιστα και ασυνήθιστα. Μ’ αυτή την έννοια εκτιμήσεις του προηγούμενου διαστήματος, που έβλεπαν στην ύφεση του λαϊκού κινήματος όχι μια καμπή αυτής της ακανόνιστης ροής των πραγμάτων, αλλά την ήττα του κινήματος ή πολύ περισσότερο την απόσυρση του λαϊκού παράγοντα από το προσκήνιο, δεν έπεσαν απλά έξω, αλλά αποδείχθηκαν διπλά και τριπλά λάθος.
ΚΚΕ: Κάλιο με τους απέναντι, παρά με τους δίπλα;
Παναγιώτης Μαυροειδής
Το ΚΚΕ διαμορφώνει, ένα αντίστροφο ''ενιαίο μέτωπο'', με κατά περίπτωση συμμάχους ή δυνάμεις με σύμπτωση στάσης, που έχει σαν αποτέλεσμα να διατηρείται η κατάσταση πραγμάτων. Παγιώνονται οι γενικοί συσχετισμοί στο εργατικό κίνημα, ενώ το ίδιο αυτό το ΚΚΕ, ακροβολισμένο σε ένα ακίνητο και νεκρό αριστερό άκρο καμώνεται πως είναι ''καθαρό''. Στην πράξη, ξεδιάντροπα, παραδίνεται η πρωτοβουλία των κινήσεων, σε αυτούς που τους αξίζει μόνο η χλεύη, εν προκειμένω στις συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή στους εκπροσώπους της κυβέρνησης!
Ο μεγάλος θυμός
Εδώ και έξι χρόνια όλος ο κόσμος χορεύει, αγανακτεί, διαδηλώνει, εξεγείρεται, συγκρούεται με αστυνομίες και στρατούς. Σε πρωτοφανή μεγέθη, με απίστευτη ένταση. Αναρίθμητα πλήθη γεμίζουν τις πλατείες του κόσμου στις πιο διαφορετικές χώρες, με τις πιο διαφορετικές κουλτούρες,θρησκείες, καθεστώτα, επίπεδα ανάπτυξης.
Κώστας Λαπαβίτσας
Το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου αντιπροσωπεύει τη μόνη Ευρώπη που πραγματικά υπάρχει και όχι κάποια ατομική, ή συλλογική φαντασίωση. Δυστυχώς όμως η φαντασιακή ‘Ευρώπη’ έχει επίσης δηλητηριάσει και την αντιπολίτευση από την οποία προσμένει κάτι καινούργιο ο ελληνικός λαός. Πλήθος οι ψευδαισθήσεις για Ευρώπη των λαών, συμμαχίες του Νότου, σκληρές επαναδιαπραγματεύσεις μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια, ανατροπή της λιτότητας από τα κινήματα και διάφορα τέτοια. Τώρα που η ΔΗΜΑΡ είναι πλέον ελεύθερη μεταβλητή, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη δυσκολότερα.