Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΑΠΑΘΗΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛ​ΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝ​ΑΣΤΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΘΕΣΕ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ​ΟΥΠΟΛΗ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ​Σ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩ​Ν ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ


Ο Τέρενς Κουίκ με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην Κωνσταντινούπολη

Λύση του προβλήματος των λαθρομεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας, δεν θα πρέπει να περιμένει η Ελλάδα.
Η Άγκυρα θα «σφυρίζει αδιάφορα» σε κάθε διπλωματική προσπάθεια των Αθηνών, αφού το ίδιο πεισματικά αδιάφορα αντιμετωπίζει και τις συνεχείς παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτή είναι η εκτίμηση του Βουλευτή Επικρατείας και Τομεάρχη Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, μετά τη σημαδιακή συνομιλία που είχε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στα περιθώρια της ετήσιας Συνόδου των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΟΑΣΕ, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τέρενς Κουίκ ήταν ο μόνος από τους Έλληνες Βουλευτές που είχε αυτή την ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, μετά την οποία έκανε την εξής δήλωση:

«Όταν συστήθηκα στον Αχμέτ Νταβούτογλου και του είπα ότι είμαι Βουλευτής από την Ελλάδα, έδειξε ιδιαίτερα φιλικός.
Χωρίς πολλές περιστροφές, γιατί ο χρόνος μου ήταν ελάχιστος, του έθεσα το θέμα της λαθρομετανάστευσης, που είναι και ένα από τα θέματα του Συνεδρίου λόγω των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ξενοφοβίας που συζητάμε.
Του είπα το προφανές. Ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει άλλο στην πλάτη της αυτό το πρόβλημα και ότι η Τουρκία είναι εκείνη που πρέπει να δώσει τις λύσεις.
 
Σε απάντηση ο Αχμέτ Νταβούτογλου μου είπε ότι προχθές είχε μιλήσει τηλεφωνικά με δύο Υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης. Πρώτα με το Δημήτρη Αβραμόπουλο και μετά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Δεν θέλησε να μου μιλήσει για το περιεχόμενο των τηλεφωνημάτων, αλλά οι πληροφορίες μου από την Αθήνα είναι ότι επρόκειτο για ευχαριστήριο Νταβούτογλου για τη συνεργασία του με το Δημήτρη Αβραμόπουλο και συγχαρητήριο Νταβούτογλου για την ανάληψη του ΥΠΕΞ από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αντιλαμβανόμενος ότι η απάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ στο θέμα της λαθρομετανάστευσης που του έθεσα ήταν ένα ευγενικό «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» του το έθεσα για δεύτερη φορά με ιδιαίτερη έμφαση.
Εκείνος, με αυτό το μόνιμο χαμόγελο που έχει, προτίμησε να με …συστήσει στον επικεφαλής της Τουρκικής Αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ, για να κάνει νόημα στο συνοδό του αστυνομικό, ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσει από την αίθουσα του συνεδρίου.
Οφείλω, πάντως, να τονίσω ότι τόσο ο Αχμέτ Νταβούτογλου όσο και ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Κεμίλ Τσιτσέκ, στις ομιλίες τους στην έναρξη του Συνεδρίου ήταν εξαιρετικά προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους και δεν έθεσαν το οποιοδήποτε ζήτημα που να έχει σχέση με τα γνωστά που απασχολούν την Ελλάδα με την Τουρκία.

Ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ με την κα Χαρά Παπαζούδη και τον κ. Γιώργο Χαμπούρη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών της Βουλής.

Έχουμε ακόμα τρεις μέρες Συνεδρίου μπροστά μας, όπου θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε διάφορα ψηφίσματα, ανάμεσα στα οποία είναι και αυτό που αφορά την κατάσταση στη Συρία και τη διαχείριση των προσφύγων της πόσο μάλλον των χριστιανών.
Η Ελληνική Αντιπροσωπεία είναι πολύ καλά προετοιμασμένη.

Τέλος, οφείλω να τονίσω, ότι ως μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΟΑΣΕ, το θέμα της λαθρομετανάστευσης το έθεσα και στα Τίρανα πέρυσι, στη Φθινοπωρινή Σύνοδο του ΟΑΣΕ και στη χειμερινή, τον περασμένο Φεβρουάριο στη Βιέννη και θα το θέσω τώρα και στην Ολομέλεια.
Ούτε η Τουρκία μπορεί να κρύβεται, η οποία μας «σπρώχνει» όλους αυτούς τους μουσουλμάνους εποίκους, αλλά ούτε η ευρωπαϊκή ή η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να σιωπά στην αναγκαιότητα χαλάρωσης της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ».