Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Στο στόχαστρο των στελεχών του υπουργείου Υγείας μπήκαν για τα καλά πια τα νοσοκομεία που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της τρόικας. Εκείνα δηλαδή που δε θεωρούνται αποδοτικά, δεν έχουν μεγάλη πληρότητα και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από άλλα. Ήδη από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αποσαφηνισθεί σε ποια θα μπει λουκέτο και το σχέδιο θα υλοποιήσει πλέον ο νέος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.
Άλλωστε ανοικτά παραδέχτηκε σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής ότι «Εάν χρειαστεί να κλείσω νοσοκομεία, θα τα κλείσω».
Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων αυτών θα μετακινηθούν σε άλλα ενώ το σκεπτικό είναι να εργάζονται σε όσα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από προσωπικό. Βέβαια το πρόβλημα εστιάζεται στην περιφέρεια όπου εάν κλείσει ένα νοσοκομείο, το προσωπικό θα αναγκάζεται να αλλάζει ακόμη και πόλη για να εργασθεί.
Πάντως με βάση το σχεδιασμό αλλά και τις πληροφορίες του iatropedia.gr, τα νοσοκομεία που θα εξαφανισθούν από το χάρτη είναι: Το νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα από όπου έχουν ήδη κουρευτεί πολλές κλινικές και μεγάλα τμήματα του προσωπικού έχουν μεταφερθεί στο Αττικόν.
Λουκέτο θα μπει επίσης άμεσα στην Πολυκλινική της Ομόνοιας. Θα διατηρηθούν μόνο τα εξωτερικά ιατρεία ώστε να παρέχεται επείγουσα βοήθεια σε έκτακτα περιστατικά του κέντρου της Αθήνας τα οποία όμως θα διακομίζονται άμεσα σε νοσοκομεία.
Ταυτόχρονα θα κλείσει και το Νοσοκομείο Πατησίων καθώς θεωρήθηκε ότι οι ανάγκες της περιοχής μπορούν να καλυφθούν από άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Το Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο «Η Αγία Ελένη» θα μετατραπεί άμεσα σε ίδρυμα για χρονίως πάσχοντες για μόνιμη φιλοξενία προκειμένου όσοι ασθενείς παρουσιάζουν ανίατα νοσήματα να μπορούν να νοσηλεύονται εκεί και όχι σε απλά νοσοκομεία όπου ουσιαστικά δεν μπορούν να τους παρασχεθούν υπηρεσίες φροντίδας.
Πάνω πάνω στη λίστα του υπουργείου Υγείας είναι και το νοσοκομείο «Παναγία» της Θεσσαλονίκης καθώς θεωρήθηκε πολυέξοδο (υπερβολικά ενοίκια) χωρίς όμως να μπορεί να προσφέρει τις ανάλογες υπηρεσίες.
Μόλις ολοκληρωθούν τα λουκέτα στην Αθήνα σειρά θα πάρουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα που βρίσκονται στα τρίγωνα Άργους, Ναυπλίου, Κυπαρισσίας, Κρεστένων, Καλαμάτας μια που εκτιμάται ότι σε μικρή απόσταση υπάρχουν πολλά νοσοκομεία που καλύπτουν ακριβώς τις ίδιες ανάγκες.
 
iatropedia.gr