Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Αν αυτός είναι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ...

Rick-Perry-Conservatives
Twitter @EmOikonomidis
Το όνομά του προκαλεί μέχρι και σήμερα ρίγη ανησυχίας και απόγνωσης σε όσους κατανοούν ότι το Tea Party και η ακραία ρητορική του απειλούν τη σταθερότητα των ΗΠΑ, επομένως του πλανήτη ολόκληρου.
Στην προεκλογική μάχη για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ενόψει της αναμέτρησης του 2012 απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα, o Ρικ Πέρι ήταν ο εκλεκτός του Tea Party. Ο άνθρωπος που έμοιαζε προορισμένος να φτάσει ως το τέλος, και να διεκδικήσει για την υστεροφημία του το στοίχημα της απομάκρυνσης του Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο, ευτυχώς… για την ανθρωπότητα έπεσε θύμα του ίδιου του κακού εαυτού του.
Σε πείσμα των αρχικών δημοσκοπήσεων, που τον εμφάνιζαν να έρχεται… σαν αστραπή για τη νίκη, οι διαδοχικές γκάφες στα debate με τους άλλους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους, και η αποκάλυψη ενός βαθιά ακραίου και συντηρητικού προφίλ, που ακόμη και το GOP δεν μπορούσε να αντέξει, άνοιξαν το δρόμο στη μετριοπαθή, αλλά συνάμα μέτρια και ηττοπαθή επιλογή του άλλοτε Κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Μορμόνου επιχειρηματία Μιτ Ρόμνεϊ.
Τη συνέχεια τη θυμόμαστε καλά. Ο Ρόμνεϊ έχασε από τον Ομπάμα, μάλλον πιο δύσκολα από ό, τι θα προδίκαζε η ποιοτική διαφορά ικανοτήτων και ατζέντας από τον “προφήτη της Αλλαγής” του 2008, και ο Ρικ Πέρι βυθίστηκε στη βαθιά λήθη. Ή τουλάχιστον, έτσι… πιστέψαμε.
Απόψε, ο 63χρονος Ρεπουμπλικανός πολιτικός ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει μια 4η θητεία στο αξίωμα του Κυβερνήτη του Τέξας. Και κάνει τη σχετική ανακοίνωση σχεδόν έναν χρόνο πριν από τις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2014, αφήνοντας… υπονοούμενα.
Ο Ρικ Πέρι καταθέτει τα όπλα στο Τέξας, για να προετοιμάσει εγκαίρως την υποψηφιότητά του για την Προεδρία των ΗΠΑ το 2016. Δηλαδή κυρίως να διορθώσει το ακραίο και τσαλακωμένο από την ατυχή καμπάνια του 2011-12 καμπάνια.
Λεπτομέρεια πρώτη: Το Τέξας είναι το φυσικό ορμητήριο της οικογένειας Μπους, που έδωσε μέχρι σήμερα στην Αμερική δυο Προέδρους, και φλερτάρει με το ενδεχόμενο να είναι ο Τζεμπ Μπους, Κυβερνήτης της Φλόριντα στις… περίεργες εκλογές του 2000, ο 3ος που θα σηκώσει τη σκυτάλη για την οικογένεια.. δεινοσαύρων των Ρεπουμπλικανών.
Λεπτομέρεια δεύτερη: Αν και στηρίχτηκε στην… ανοχή και την κοινωνική βάση των Μπους, ο Ρικ Πέρι κατάφερε να αυτονομηθεί, και να γίνει ο μακροβιότερος Κυβερνήτης στην ιστορία του Τέξας. Της Πολιτείας των… θανατικών ποινών, και της… αποθέωσης της οπλοκατοχής.
Η πολιτική λογική λέει ότι ο Ρικ Πέρι κάνει ένα βήμα πίσω, για να πάρει καλύτερη φόρα για το άλμα προς το (προεδρικό) μέλλον του. Να προλάβει τους άλλους δυνητικούς υποψηφίους των Ρεπουμπλικανών, δηλαδή τον Τζεμπ Μπους, τον Μάρκο Ρούμπιο, τον Ραντ Πολ, ενδεχομένως τη Σάρα Πέιλιν. Και να διορθώσει το προφίλ που… μόνος του χάλασε στην προηγούμενη απόπειρά του.
“Θα αφιερώσω τους επόμενους 18 μήνες στο να ηγηθώ όσο καλύτερα μπορώ αυτής της μεγάλης Πολιτείας. Να δημιουργήσω θέσεις εργασίας, να προωθήσω την καινοτομία. Αντικρίζω με αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό τις προοπτικές του μέλλοντος”. Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Ρικ Πέρι στην “αποχαιρετιστήρια” αποψινή ομιλία του.
Φυσικά, κάθε άλλο παρά “αντίο” είπε. Και… αγχώνει από τώρα την ανθρωπότητα, μπροστά στην προοπτική να είναι το 2016 η δική του ακραία φιγούρα, η βαριά σκιά των Ρεπουμπλικανών που θα επιστρέφουν στον Λευκό Οίκο.
Για να… καταλαβαινόμαστε, ο Ρικ Πέρι έχει οικογενειακό θέρετρο για κυνήγι, το οποίο έχει ονομάσει “Niggerhead”. Σε ελεύθερη μετάφραση “κεφάλι μαύρου”…

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / ysterografa.gr