Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Καταδικαστική απόφαση από το Συμβούλιο της Ευρώπης για το διαρκές έγκλημα του Ασωπού

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέδωσε καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ελλάδας για τη μόλυνση του ποταμού Ασωπού και την έλλειψη μέριμνας για την υγεία του πληθυσμού, γράφοντας άλλο ένα κεφάλαιο στην πολύπαθη ιστορία του ποταμού και των κατοίκων της περιοχής. 
Δυστυχώς, η κυβέρνηση αυτή, όπως και οι προηγούμενες, αδυνατεί να σταματήσει τον διασυρμό της χώρας, εφαρμόζοντας την περιβαλλοντική νομοθεσία, ασκώντας αποτελεσματικά τους σχετικούς ελέγχους και επιβάλλοντας την καταβολή προστίμων και αποζημιώσεων σε θιγόμενους πολίτες. 
Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της Δράσης Λενιώ Μυριβήλη και Φίλιππος Δραγούμης έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
"Ελπίζουμε πως με την απόφαση αυτή η ιστορία θα κλείσει. Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως η μόλυνση του Ασωπού, για την οποία τόσα πολλά έχουν ειπωθεί και ελάχιστα έχουν γίνει, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, την υγεία, την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό και έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος από την πρόσκαιρη εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Θέλουμε να δούμε επιτέλους λύσεις: το νερό του Ασωπού θα πρέπει να ξαναγίνει πόσιμο. Οι κάτοικοι της περιοχής στερούνται ενός αγαθού που είναι βασικό για τη διατήρηση της ζωής τους. Επί της ουσίας, στερούνται ενός βασικού ανθρώπινου δικαιώματος".

Πάνος Μιχαλόπουλος
Εκπρόσωπος τύπου ΔΡΑΣΗΣ