Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΥΚΑΡΙΑΣ!!!

Του Δημήτρη Γιάννου
Η Νέα Μεταπολίτευση, όπως σωστά οριοθέτησε τη νέα πολιτική εποχή ο Αντώνης Σαμαράς, δεν μπορεί να βασιστεί σε παρωχημένες λογικές, σε φθαρμένα υλικά και σε ξεπερασμένες κομματικές δομές και νοοτροπίες. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη είτε η συνολική μεταρρύθμιση των υπαρχόντων κομμάτων είτε η γέννησε νέων πολιτικών σχημάτων. Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο και βιώνοντας τη δυσκολότερη οικονομικοκοινωνική κατάσταση της νεότερης ιστορίας της πατρίδας μας, ξεκινά σήμερα τις εργασίες του το 9ο συνέδριο της ΝΔ, το κρισιμότερο, κατά τη γνώμη μου, συνέδριο για το μέλλον και την προοπτική της κεντροδεξιάς παράταξης.

Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ, παρά τη σοβαρή συγκράτηση δυνάμεων της, κυρίως ελέω του αρχηγού της, είναι πράγματι ένα κόμμα που σήμερα δεν έλκει την κοινωνία και κυρίως δεν δημιουργεί προσδοκίες στους πολίτες. Και αυτό είναι λογικό διότι πληρώνει, αφενός τη γενικότερη δικαιολογημένη απαξίωση της πολιτικής και των κομμάτων και αφετέρου τις συνέπειες της όποιας κυβερνησιμότητάς της, σε συνδυασμό με την ατολμία της στο επίπεδό της μετεξέλιξης της σε σύγχρονο κομματικό οργανισμό. Τώρα, που η πατρίδα είναι σε οριακό σημείο, η κοινωνία αρνείται να ακούσει τις διαφορετικές παραλλαγές των ίδιων κομματικών μονολόγων, διψά για αλήθεια, ανανέωση, αξιοσύνη και αναζητά πολιτική πυξίδα, στοιχεία που θα στεριώσουν την ελπίδα. Σήμερα το πραγματικό δίλημμα του τόπου δεν είναι μνημόνιο ή αντιμνημόνιο, ούτε καν η ευρωπαική ή μη προοπτική της χώρας, αλλά η πολιτική σταθερότητα ή αστάθεια και κυρίως ο εκσυγχρονισμός ή διατήρηση της φαυλότητας του πολιτικού συστήματος. Διότι μην ξεχνάμε ότι τα κόμματα και οι πολιτικοί εκφράζουν τη δική μας παιδεία και νοοτροπία, είναι δικά μας παιδιά και όχι υιοθετημένα!!!!
Σε αυτή τη συγκυρία, η ΝΔ έχει την τελευταία ευκαιρία να αλλάξει τον εαυτό της, όχι να τον ρετουσάρει αλλά να τον μεταρρυθμίσει. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και να ξεπεράσουμε πολύχρονες αγκυλώσεις και πρακτικές. Δεν είναι δυνατόν να μας ακούσει σοβαρά ο πολίτης όσο οι υπουργοί μας αντιγράφουν τον Μαυρογυαλούρο, οι πολιτευτές μας τον Γκόρτσο και οι κομματικοί παράγοντες τον Σκούταρη…. Δυστυχώς, από το έτος 2009, χάσαμε πολύτιμο χρόνο, αδρανήσαμε αδικαιολόγητα να τα αλλάξουμε όλα, συμβιβαστήκαμε με το κομματικό κατεστημένο, φοβηθήκαμε τις ρήξεις, αναστήσαμε τη λογική των ισορροπιών και έτσι διατηρήσαμε ένα κομματικό οργανισμό σκουριασμένο, φοβικό και αναντίστοιχο της εικόνας και της ιδιοσυγκρασίας του προέδρου του… Αυτό το κόμμα, αν και σήμερα δεν χτιστεί από την αρχή, δεν θα μπορέσει να εκφράσει την νέα πραγματικότητα και θα έχει σύντομη ημερομηνία λήξης!!! Η αποστολή πλέον των κομμάτων και η συμβολή τους στην πατρίδα δεν κρίνεται από τον ιδεολογικό αυτοχαρακτηρισμό, αλλά από την παραγωγή ιδεών και στελεχών. Αυτή πρέπει να είναι η προσφορά τους…

• Ας κάνουμε λοιπόν την αυτοκριτική μας:
1. Για συγκεκριμένα κυβερνητικά λάθη και παραλείψεις μας.
2. Για την άθλια οικονομική κατάσταση του κόμματος και τον επαχθή δανεισμό του.
3. Για τη δημιουργία στρατιάς κομματικών και μετακλητών υπαλλήλων.
4. Για τις υψηλές αμοιβές και παροχές των κομματικών παραγόντων.

• Ας προχωρήσουμε σε ριζικές τομές, που θα τις μάθει η κοινωνία, για την αντιμετώπιση-ρύθμιση των προβλημάτων, όπως:
1. Κατάργηση του θεσμού του μετακλητού κομματικού υπαλλήλου και άμεση μείωση του προσωπικού και των πάσης φύσεως «εξυπηρετήσεων».
2. Δημοσιοποίηση των αμοιβών των κομματικών στελεχών της τελευταίας δεκαετίας και μείωση των αποδοχών όλων των εργαζομένων.
3. Κατάργηση τυχόν πρόσθετων παροχών (πχ. κινητά τηλέφωνα)
4. Ανάρτηση στο διαδίκτυο του κομματικού προυπολογισμού και των πάσης φύσεως χρημαδοτήσεων.
5. Αίτηση ρύθμισης-διακανονισμού του δανεισμού και σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών, με συγκεκριμένα κατά μήνα ποσά και τρόπο προέλευσης αυτών.
6. Επεξεργασία σχεδίου μεταφοράς μας σε μικρότερα και οικονομικότερα γραφεία.

• Ας μιλήσουμε λοιπόν ειλικρινά και ας τολμήσουμε:
1. Την πλήρη κατάργηση της χρηματοδότησης των κομμάτων από τον κρατικό προυπολογισμό.
2. Την περαιτέρω μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, μέχρι την ομαλοποίηση της οικονομικής κατάστασης στην χώρα μας.
3. Την διάλυση των τοπικών οργανώσεων και τη μετατροπή τους σε θεματικά αυτοχρηματοδοτούμενα, πολιτικά κέντρα. Σκοπός τους θα είναι η καθημερινή επαφή με τον πολίτη, η επεξεργασία συγκεκριμένων τοπικών προβλημάτων, η δημιουργία θέσεων και προτάσεων επίλυσής τους.
4. Το πλήρες ασυμβίβαστο μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και της παράλληλης κατοχής κομματικής θέσης-ιδιότητας. Ολες οι θεσμοθετημένες κομματικές θέσεις θα καταλαμβάνονται από μη βουλευτές, αυτοί δε που τις καταλαμβάνουν δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές στις επόμενες εκλογές, ακόμη και αν παραιτηθούν.
5. Θέσπιση κατώτατου και ανώτατου ηλικιακού ορίου (25-70) για την υποβολή οποιασδήποτε υποψηφιότητας (κομματικής ή βουλευτικής).
6. Θέσπιση λοιπών απαραίτητων κριτηρίων - προυποθέσεων για την νομιμοποίηση υποψηφιοτήτων (πχ. ποινικό μητρώο, απόδειξη εργασιακού βίου κλπ).
7. Θέσπιση θητείας για όλους όσους καταλαμβάνουν κομματικές θέσεις, με ανώτερο όριο τα 8 έτη. Έτσι επιτυγχάνεται η αυτόματη ανανέωση των προσώπων, η αξιοποίηση περισσοτέρων στελεχών και τελικά η αξιολόγηση όλων.
8. Θέσπιση 10ετούς θητείας για τους βουλευτές, ευρωβουλευτές ή υποψήφιους βουλευτές. Επιλογή του 50% των υποψηφίων βουλευτών-ευρωβουλευτών από τις τοπικές κοινωνίες, με την διενέργεια αντιστοίχων εκλογών σε επίπεδο ΝΟΔΕ.
9. Εσωτερικά δεσμευτικά δημοψηφίσματα, για συγκεκριμένα και προβλεπόμενα θέματα.
10. Καθιέρωση μόνιμης επιτροπής αξιολόγησης στελεχών.
11. Κατάργηση των πειθαρχικών συμβουλίων και των διαγραφών.

Η υιοθέτηση των παραπάνω προτάσεων-κινήσεων θα δώσει ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία ότι η ΝΔ αποφάσισε να αλλάξει, ότι, ακόμη και αν διατηρεί το ίδιο όνομα, δημιουργεί κάτι καινούργιο, ότι έπαθε και έμαθε, ότι τελικά ακούει το λαό, προσαρμόζεται και ανοίγει νέους δρόμους. Μπορούμε και πρέπει να γίνουμε ελκυστικοί, μπορούμε και πρέπει να γίνουμε πρωτοπόροι, μπορούμε και πρέπει να αναγκάσουμε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανθρώπους της αγοράς, τη νεολαία να στρέψει το βλέμμα της σ’ εμάς, να μας ακούσουν… Όσοι νομίζουν ότι η λεγόμενη ανανέωση είναι αποκλειστικά θέμα ηλικιακό κάνουν τραγικό λάθος, πρωτίστως είναι θέμα νοοτροπίας, μυαλού και ψυχής. Οι φοβικοί και ματαιόδοξοι κομματικοί παράγοντες πρέπει να μετατραπούν σε μεγαλόψυχους και ανοιχτούς συνδιαμορφωτές και οι ανεπάγγελτοι κομματάρχες σε κομματικούς επενδυτές!!! Τώρα είναι η ώρα της ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ, προσωπικής, ιδεολογικής, κομματικής, τώρα που έχουμε την τύχη και την τιμή να παλεύουμε για τη σωτηρία της πατρίδας, τώρα που ακόμη είμαστε ζωντανοί!!!!!
Πρόεδρε, αξίζεις και αξίζουμε ένα καλύτερο και φωτεινότερο κόμμα… Τόλμησε όλα όσα ονειρεύεσαι, όλα όσα πιστεύεις με πάθος, όλα όσα σε συγκινούν…
ΕΧΕΙΣ ΤΑ ΠΙΝΕΛΑ, ΕΧΕΙΣ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΚΑΙ ΜΠΕΣ ΜΕΣΑ (Ν. Καζαντζάκης).
Από την σελίδα του στο facebook.com