Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο συνολικός αριθμός μπορεί να φθάσει τις 160.000 θέσεις εργασίας. Στο πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για 45.000 νέους έως 29 ετών», που ήδη υλοποιείται, θα προστεθούν τα προγράμματα για 75.000 νέους, που ξεκινούν στις αρχές του 2014, ενώ από τα 180 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα από τα 6 δισ του «Προγράμματος Εγγύησης για τους Νέους» θα προκύψουν νέα προγράμματα για επιπλέον 40-50.000 νέους ανέργους.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, ο κ. Βρούτσης εκτιμά ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο «συντελείται σταδιακά μια αλλαγή στο υπόδειγμα παρέμβασης στην αγορά εργασίας», καθώς όλοι κατανοούν ότι η νεανική ανεργία υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και τις προσπάθειες για ανάπτυξη.
Ο υπουργός Εργασίας τονίζει, επίσης, ότι η Ελλάδα θα καταβάλει προσπάθειες για να αντλήσει επιπλέον πόρους, προκειμένου να ενισχυθούν οι περιοχές της χώρας στις οποίες η νεανική ανεργία υπερβαίνει το 50%.
Ο κ. Βρούτσης χαρακτηρίζει ως πολύ σημαντική, τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εργασίας στο Βερολίνο την ερχόμενη Τρίτη και τονίζει ότι επικεφαλής της ελληνικής αποστολής θα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Ο υπουργός Εργασίας αναφέρεται τέλος στα θετικά στοιχεία που δίνει και αυτόν το μήνα το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη και σημειώνει ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από αδιάθετους πόρους ύψους 150 δισ θα δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον στην αγορά εργασίας.
Αναλυτικότερα η συνέντευξη του υπουργού Εργασίας έχει ως εξής:
Κύριε υπουργέ, το γεγονός ότι το θέμα της ανεργίας των νέων απασχολεί μια σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, μπορεί να σηματοδοτεί μια διαφορετική προσέγγιση στο πρόβλημα από εκείνη που γνωρίζαμε έως τώρα;
«Το σημαντικό είναι ότι γίνεται πλέον αντιληπτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι η ανεργία των νέων, κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αλλά ολοένα και περισσότερο στις χώρες του ανεπτυγμένου βορά, δε συνιστά μόνον, μια οδυνηρή μεν, αλλά αποκομμένη έκφραση της κρίσης.
Όλοι πλέον κατανοούν ότι η νεανική ανεργία υπονομεύει ευθέως, τόσο την κοινωνική συνοχή, όσο και τις ίδιες τις αναπτυξιακές προτεραιότητες, για μια ανταγωνιστική Ευρώπη. Αλλά και τις ίδιες τις θυσίες, που έχουν καταβληθεί έως σήμερα.
Εκτιμώ λοιπόν ότι αυτή η πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, πέρα από τη θετική διάσταση που έχει από μόνη της, αντανακλά πράγματι, ένα υπαρκτό, έντονο και σε μεγάλο βαθμό αγωνιώδες ενδιαφέρον όλων των ευρωπαϊκών κρατών.
Η Ευρώπη δεν ασχολήθηκε ξαφνικά με το ζήτημα αυτό. Η Σύνοδος Κορυφής, και η θεματολογία της αποτελεί το αποκορύφωμα συζητήσεων, πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών, που έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.
Φαίνεται ότι συντελείται σταδιακά μια αλλαγή στο υπόδειγμα παρέμβασης στην αγορά εργασίας.
‘Αλλωστε, η προσπάθεια συνεχίζεται και πέρα από τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς για το ίδιο θέμα, την ερχόμενη Τρίτη, θα υπάρξει μια πολύ σημαντική συνάντηση στο Βερολίνο, υπό την προεδρία της καγκελαρίας της κυρίας Μέρκελ, όπου θα συναντηθεί με όλους, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι υπουργοί Εργασίας της Ευρώπης. Στην ελληνική αποστολή θα έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενώ θα συμμετέχει και ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου».
Κάνατε λόγο για αλλαγή στο υπόδειγμα παρέμβασης στην αγορά εργασίας. Η αλλαγή αυτή σηματοδοτεί μια διαφορετική αντιμετώπιση του προβλήματος στον ευρωπαϊκό νότο και στην Ελλάδα ειδικότερα;
«Με βάση τα όσα προανέφερα, πιστεύω ότι θα προκύψουν άμεσα οφέλη και για προσπάθειες, που καταβάλλει η Ελλάδα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
Κατ’ αρχήν σε επίπεδο άντλησης σημαντικού μεριδίου από το πρόσθετο πακέτο των 6 δισ ευρώ, το οποίο θα δοθεί σε ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες υπάρχουν περιοχές, όπου η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 25%.
Για να αυξήσουμε το μερίδιο, που θα λάβει η χώρα μας από τους πόρους αυτούς, θα διεκδικήσουμε αναλογική κατανομή, με βάση και το μέγεθος υπέρβασης αυτού του ποσοστού, αφού η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών της Ευρώπης που ανεργία των νέων σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει το 50%.
Από εκεί και πέρα, το χρηματοδοτικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό για μια καλύτερη και εμπροσθοβαρή κατανομή των κοινοτικών πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου, υπέρ των δράσεων για την άμεση υποστήριξη των νέων.
Δηλαδή, το συγκεκριμένο ποσόν των 160 έως 180 εκατομμυρίων ευρώ εκτιμούμε ότι θα μπει το 2014 στη χώρα μας, οπότε και θα ξεκινήσουν άμεσα τα προγράμματα.
Ακόμη, αναμένουμε σημαντικές θετικές επιπτώσεις από την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, την ανακεφαλαιοποίησή της και την αξιοποίηση αδιάθετων των διαρθρωτικών ταμείων για χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έτσι, θα υπάρξει και πάλι ένα περιβάλλον δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και συνεπώς προσλήψεων νέων εργαζομένων, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Θα ήθελα να προσθέσω, ότι ως χώρα ήδη έχουμε προχωρήσει στον σχεδιασμό προγραμμάτων, που απευθύνονται σε νέους στο πνεύμα και τις κατευθύνσεις του προγράμματος «Youth Guarantee» το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα υλοποιήθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα για 45.000 νέους έως 29 ετών, που απέκτησαν επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας. Αν λάβουμε δε υπόψη μας, ότι παρόμοιο πρόγραμμα για 75.000 νέους θα ξεκινήσει στις αρχές του 2014, τότε το συνολικό πακέτο της Ελλάδας θα περιλαμβάνει 120.000 νέες θέσεις εργασίας για νέους, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις αυτού του είδους σε όλη την Ευρώπη.
Συνεχώς, λοιπόν, εκπέμπονται και αρχίζουν να φαίνονται όλο και πιο έντονα θετικά σήματα από την ελληνική οικονομία.
Στη Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε ώστε 150 δισ ευρώ από διαρθρωτικά προγράμματα να κατευθυνθούν προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα τα χρησιμοποιήσει για δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάτι που θα ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν την ατμομηχανή της εθνικής προσπάθειας.
Ακόμη, η μεγάλη εθνική επιτυχία της επένδυσης για τον αγωγό του ΤΑΠ, τα εγκαίνια του νέου προβλήτα της Cosco και η πιθανή επέκταση του, αναμένεται να αποδώσουν έμμεσα ή άμεσα 10.000 θέσεις εργασίας.
Θετική εξέλιξη συνιστούν και τα αποτελέσματα του Εργάνη, του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου Εργασίας, για το μήνα Ιούνιο, που εμφανίζουν θετικό ισοζύγιο των προσλήψεων τουλάχιστον κατά 15% μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο μήνα του 2012.
Επιβεβαιώνεται έτσι αυτό που είχα υποστηρίξει και παλαιότερα, ότι μέσα στο 2013, θα «βάζουμε φρένο» στην ανεργία και από το 2014 θα αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωσή της».
ysterografa.gr