Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Κύπελλο ο Ολυμπιακός, «Κυπελλούχος» ο Αστέρας - Oι Αρκάδες έχουν φρικτά και απόλυτα δικαιολογημένα παράπονα από τη διαιτησία.



Με γκολ του Τζιμπούρ και του Αμπντούν στην παράταση, ο Ολυμπιακός νίκησε τον Αστέρα με 3-1 και στέφθηκε για μια ακόμη φορά κυπελλούχος Ελλάδας, όμως αυτό το Κύπελλο δικαιούται να αισθάνεται ότι το έχει κατακτήσει και ο Αστέρας Τρίπολης, με τους Αρκάδες να έχουν φρικτά και απόλυτα δικαιολογημένα παράπονα από τη διαιτησία του Χιώτη ρέφερυ  Θανάση Γιάχου.
Δεν είναι μόνο η εντυπωσιακή σεζόν που πραγματοποίησε φέτος η ομάδα της Αρκαδίας, δεν είναι η εξίσου εξαιρετική εμφάνιση που έπιασαν οι παίκτες της στον τελικό, κόντρα στον πολύ πιο ισχυρό Ολυμπιακό. Είναι, κυρίως, το δικαίωμα στο όνειρο που στέρησαν από τους Αρκάδες οι διαιτητές και συγκεκριμένα ο Γιάχος με τον Τριτσώνη, με το μη καταλογισμό ενός οφθαλμοφανέστατου πέναλτι στο 68ο λεπτό, όταν ο Μανιάτης και ενώ το σκορ ήταν στο 1-1 από τα τέρματα του Ράγιος (13') και του Μήτρογλου (42'), απομάκρυνε με το χέρι τη μπάλα πάνω από τη γραμμή, ενώ αυτή κατευθυνόταν στα δίχτυα μετά από κεφαλιά του Σανκαρέ.
Μια απόφαση που κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα, αφού πέναλτι υπέρ του Αστέρα στο 68' και αποβολή του Μανιάτη, θα οδηγούσαν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες το υπόλοιπο της διεξαγωγής του τελικού.
Πέναλτι, βέβαια, δεν δόθηκε ποτέ και το μόνο που δόθηκε ήταν ένα ηχηρό χαστούκι στην ΕΠΟ και την ελληνική διαιτησία, από δύο πρωτοκλασσάτα στελέχη της που θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά για τη σημερινή τους αβλεψία, τη στιγμή μάλιστα, που -υποτίθεται- χρησιμοποιήθηκαν 6 διαιτητές και μάλιστα με βοηθούς γραμμής, για να μην τους... ξεφεύγει τίποτα. Ο δε Τριτσώνης, ως βοηθός τα έκανε... θάλασσα, αφού στη δική του πλευρά καταγράφηκε η επίμαχη φάση και μάλιστα μπροστά στα μάτια του. Οι Αρκάδες διαμαρτύρονται εντονότατα και για ένα ακόμα πέναλτι που ζήτησαν στο 117 σε ανατροπή του Ράγιος από τον Φέισα ο οποίος άπλωσε το χέρι του και το έριξε τον παίκτη του Αστέρα στο έδαφος, για να δοθεί τελικά πέναλτι, αλλά υπέρ του Ολυμπιακού στην επόμενη φάση σε μαρκάρισμα του Μπαρτολίνι στον Αμπντούν που έγινε οριακά εκτός περιοχής, με τον Γαλλοαλγερινό να διαμορφώνει το τελικό 3-1 στο 119' από την «άσπρη βούλα»
Οι τυπικά γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Ράγιος στο 14', όταν , ο Ναβάρο μπήκε στην περιοχή και σούταρε, ο Κάρολ έδιωξε με τα πόδια, όμως ο Ράγιος που ερχόταν από πίσω πήρε το «ριμπάουντ» και με πλασέ από το πλάι της μικρής περιοχής άνοιξε το σκορ!
Ο κορυφαίος του ματς, Φουστέρ ισοφάρισε σε 1-1 στο 42 , όταν ο  Μήτρογλου πήρε την μπάλα στον άξονα, την «έσπασε» αριστερά στον Αμπντούν, αυτός ξεπέρασε τον Τσαμπούρη, σέντραρε στο σημείο του πέναλτι, εκεί που ο Φουστέρ με πλασέ στην κίνηση έκανε το 1-1 για τον Ολυμπιακό τρία λεπτά πριν το φινάλε του ημιχρόνου!
Στο 68' ο Αστέρας έφτασε μια ανάσα από το γκολ, όμως ο Μανιάτης έδιωξε πάνω στη γραμμή την κεφαλιά του στόπερ των Αρκάδων. Ο μέσος του Ολυμπιακού άπλωσε τον αγκώνα του όπως φάνηκε για να απομακρύνει τη μπάλα, κάτι που διέλαθε της προσοχής Γιάχου, πλάγιου και βοηθού της γραμμής του άουτ με τους Αρκάδες να φωνάζουν δικαιολογημένα για πέναλτι, το οποίο αν δινόταν θα έπρεπε να αποβληθεί κι ο παίκτης του Ολυμπιακού.
Με αυτό το σκορ οι δυο ομάδες πήγαν στην παράταση.
Ο Ολυμπιακός πίεσε με την έναρξη της παράτασης και έφερε το ματς στα καρέ του Φούλοπ. Με τους Ιμπαγάσα, Πίνο να δίνουν πνοή στην ανάπτυξη της ομάδας, οι «ερυθρόλευκοι» ευτύχησαν να σκοράρουν και να φέρουν «τούμπα» το ματς. Ο Πίνο εκτέλεσε κόρνερ, ο Φουστέρ έπιασε μια καρφωτή κεφαλιά, ο Φούλοπ έδιωξε με υπερένταση, όμως ο Τζιμπούρ πήρε το «ριμπάουντ» και με κοντινό σουτ έκανε το 1-2 στο 98'!
Στο 119' ο Αμπντούν με πέναλτι, που δεν έγινε ποτέ διαμόρφωσε το τελικό 3-1.
Με τη διαιτησία, βέβαια, πρέπει να ασχοληθεί η ΕΠΟ και η ΚΕΔ, κάποια στιγμή. Η ιστορία έγραψε ότι ο Ολυμπιακός είναι ο Κυπελλούχος Ελλάδας και νταμπλούχος, πλέον, και τη σεζόν 2012-2013, ενώ ο Αστέρας Τρίπολης, έχοντας μπροστά και την πρόκληση των Play Offs για να διεκδικήσει την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, επιβεβαίωσε κόντρα στους νταμπλούχους ότι μπορεί να τους κοιτάξει στα μάτια και να τους προκαλέσει τεράστια προβλήματα.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Φούλοπ, Τσαμπούρης, Σανκαρέ, Κουρμπέλης (67' Μπαρτολίνι), Πιπίνης, Κοντοές (100' Καλαντζής), Ουσέρο, Ντε Μπλάσις, Ναβάρο, Ράγιος, Περόνε (82' Λένσε)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κάρολ, Μανιάτης, Μοντέστο (60' Ιμπαγάσα) , Μασάντο (76' Πίνο), Φέισα, Μήτρογλου (73' Τζιμπούρ), Φουστέρ, Χολέμπας, Σιόβας, Μανωλάς, Αμπντούν.