Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Ιστορικές εκλογές… χωρίς τον στρατό στο Πακιστάν αλλά με 10 νεκρούς!

Pakistan-election
Ιστορικής σημασίας είναι οι εκλογές που διεξάγονται από το πρωί στο Πακιστάν, καθώς για πρώτη φορά θα υπάρξει διαδοχή στην κυβερνητική εξουσία με δημοκρατικό τρόπο, σε μια χώρα όπου ο στρατός έχει κυρίαρχο ρόλο.
Οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τις τελευταίες μέρες δεν έδειξαν να προκύπτει κάποιος καθαρός νικητής, και είναι εξαιρετικά πιθανό ρόλο ρυθμιστή να έχει ο πρώην αστέρας του κρίκετ Ιμράν Χαν, στον οποίο πολλοί από τους πολίτες του Πακιστάν προσβλέπουν ως δύναμη αλλαγής και μεταρρύθμισης.
Η χώρα έχει πληθυσμό 180 εκατομμύρια πολίτες, και οι εκλογές πραγματοποιούνται στη σκιά των απειλών από τους Ταλιμπάν για βομβιστικές επιθέσεις στο εκλογικά κέντρα.
Στην εκλογική αναμέτρηση δεν συμμετέχει το κόμμα του πρώην προέρου της χώρας Περβέζ Μουσάραφ, η επεισοδιακή επιστροφή του οποίου στη χώρα μετά από πολυετή εξορία, συνοδεύτηκε από την καταδίκη του και τον αποκλεισμό του από τις εκλογές.
Οι αριθμοί των σημερινών εκλοών στο Πακιστάν:
Οι κάλπες άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 17.00.
Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 86.189.802.
5.000 θα εκλεγούν για τις 342 βουλευτικές έδρες της Εθνοσυνέλευσης, ενώ 272 εκλέγονται εξ οφίτσιο.
Υπάρχουν 11.692 υποψήφιοι για τις 342 βουλευτικές έδρες της Εθνοσυνέλευσης.
Περισσότεροι από 600.000 είναι το προσωπικό ασφαλείας και οι άνδρες του στρατού που θα αναπτυχθούν στα εκλογικά κέντρα, για την αποτροπή επιθέσεων.
Υπάρχουν 73.000 εκλογικά κέντρα.

Περίπου δυο ώρες μετά την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας στο Πακιστάν, μια βομβιστική επίθεση από την πλευρά των Ταλιμπάν σε εκλογικό κέντρο στο Καράτσι, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό 32.
Μεταξύ των τραυματιών είναι και ο τοπικός υποψήφιος του κόμματος ΑΝΡ Αμανουλάχ Μασούντ, χωρίς ωστόσο να εκφράζονται φόβοι για τη ζωή του.
Τα πακιστανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες για βομβιστικές επιθέσεις και σε άλλα εκλογικά κέντρα, στην επαρχία Περσαβάρ.
Οι Ταλιμπάν είχαν προειδοποιήσει για βομβιστικές επιθέσεις στα εκλογικά κέντρα, προκειμένου να προκαλέσουν χάος, στις σημερινές ιστορικές βουλευτικές εκλογές του Πακιστάν.

Πηγή: ysterografa.gr