Τρίτη 21 Μαΐου 2013

MAΡΟΥΣΙ: «ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ. ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ».




Στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και με αφορμή την αδελφοποίηση των Δήμων Αμαρουσίου και Μεγίστης, μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του 5ου Λυκείου Αμαρουσίου, εκπόνησαν εργασία με τίτλο: «ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ. ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ».
Η παρουσίαση της εργασίας με θέμα το Καστελόριζο που εκπόνησε ομάδα περίπου 30 μαθητών έγινε την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου..
Η εργασία αφορά στην ιστορική, λαογραφική, πολιτιστική διαδρομή του Καστελλόριζου, τα γεωγραφικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του, καθώς και στη ζωή των κατοίκων.
Οι μαθητές μέσα από μία περιβαλλοντική προσέγγιση παρουσίασαν τη χλωρίδα και την πανίδα του νησιού, είδη που εντοπίζονται μόνο στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή και απειλούνται με εξαφάνιση αλλά και την αρχιτεκτονική του νησιού.
Στην εκδήλωση προβλήθηκαν αποσπάσματα από την συνέντευξη που πήραν οι μαθητές από το Δήμαρχο Αμαρουσίου, κ. Γιώργο Πατούλη καθώς και από τη συνομιλία με το Δήμαρχο Μεγίστης κ. Γιώργο Αχλαδιώτη που είχαν μέσω βιντεοκλήσης (skype), oι οποίοι σκιαγράφησαν τη σημερινή ζωή στον τόπο, την καθημερινότητα των κατοίκων, την αγάπη για τον τόπο τους αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ως «Ακρίτες της θάλασσας».

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία των μαθητών μίλησε για την «αγκαλιά» που έχει ανοίξει το Μαρούσι για το Καστελόριζο και τους ανθρώπους του αναφερόμενος στο οδοιπορικό του στο νησί ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την προσφορά υγειονομικού υλικού στους κατοίκους του.
Για τους ξεχασμένους από την Πολιτεία ακρίτες – θεματοφύλακες της πατρίδας μας, υποστήριξε ότι «πρέπει να τους στηρίξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε».
Στη συνέχεια οι μαθητές με παραστατικό τρόπο μέσα από την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα Δωδεκάνησα αλλά και τα εδέσματα που παρασκεύασαν, χάρισαν στο κοινό μία γεύση από τον πολιτισμό και τη γαστρονομία του Καστελόριζου γλυκαίνοντάς του με το παραδοσιακό σιρόπι του Γάμου.

Το συντονισμό της ενέργειας είχε η καθηγήτρια Ελένη Λάλου, και την ευθύνη παρουσίασης η διευθύντρια Λητώ Μαρσάρη, ο Γρηγόρης Σάββας, και η Βιολέτα Κορνιωτάκη
Για την εργασία και την εκδήλωση δημιουργήθηκε ενημερωτική αφίσα. Όλη η εργασία αποτυπώθηκε σε βιβλίο, καθώς και σε CD το οποίο θα διανεμηθεί κατά την εκδήλωση.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, επίσης, η δημοτική σύμβουλος Ελένη Λέκκα, η υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του σχολείου Βαρβάρα Πετρίδου, η παιδαγωγική σύμβουλος του σχολείου Αναστασία Γεωργιάδου, η σύμβουλος Αγγλικής Β’ Αθήνας Δέσποινα Παπαγγελή, ο υπεύθυνος αγωγής Υγείας Β’ Αθήνας Παντελής Ξενίας, διευθυντές σχολείων του Αμαρουσίου, καθηγητές, γονείς, συμμαθητές και φίλοι των παιδιών