Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Βασίλης Κορκίδης στα "Υστερόγρα​φα": Στην Ελλάδα επελέγη ο υπερδανεισ​μός, και όχι οι επενδύσεις

Vassilis-Korkidis
(Photo: Eurokinissi)
Στα χρόνια της κρίσης, οι υπερβολές, η αστοχία προβλέψεων και ο διαρκής αποπροσανατολισμός μιας κοινωνίας σε προϊούσα σύγχυση, αποτελούν σταθερό δυστυχώς συστατικό στοιχείο της εθνικής καθημερινότητας.
Η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, χωρίς να έχει αποβάλλει τις περισσότερες από τις παθογένειες που χαρακτηρίζουν το εθνικό dna εδώ και δεκαετίες, και κυρίως τους… φορείς και εκπροσώπους τους. Εκείνους που, ακόμη και στην κορύφωση της έντασης της κρίσης, δεν είχαν τίποτα το θετικό να προσφέρουν, τίποτα το ουσιαστικό να προτείνουν, τίποτα το δημιουργικό να συνεισφέρουν στην κοινή αγωνία και προσπάθεια.
Φυσικά, υπάρχουν και οι ηχηρές εξαιρέσεις. Που γίνονται ακόμη πιο εκκωφαντικές, όταν αφορούν τον χώρο της πραγματικής, της δυναμικής οικονομίας. Της οικονομίας της καθημερινότητας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του εμπορίου, εκεί όπου δοκιμάζονται στην πράξη ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές πολιτικές.
Μια τέτοια εξαίρεση είναι ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, και εδώ και μερικές μέρες πρόεδρος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στα “Υστερόγραφα”, για την οικονομία της αγοράς, την καθημερινή μάχη των εμπόρων για την επιβίωση, και… όσα έχονται για την ελληνική οικονομία.
Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν νέα σημαντική πτώση των λιανικών πωλήσεων από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα. Ποιά εικόνα έχετε για την αγορά;
Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με το χειρότερο δυνατό τρόπο για τις εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του λιανεμπορίου, καθώς ο Δείκτης Όγκου στον κλάδο, ο οποίος στην ουσία αποτυπώνει τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων σε σταθερές τιμές, διαμορφώθηκε κατά 16,4% μειωμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνεχιζόμενη ύφεση, σε συνδυασμό με την έντονη αβεβαιότητα και τη σωρεία λουκέτων, έχουν ως συνέπεια το πάγωμα της αγοράς. Η υποτονική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα συμβάλλει στη δραματική μείωση του τζίρου σε όλες τις κατηγορίες σε σχέση με το 2012, φτάνοντας σε διψήφια ποσοστά ακόμη και σε κλάδους όπως τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (-14,5%). Ιδιαίτερα αρνητική είναι η εικόνα του τζίρου σε κλάδους όπως Ένδυση – Υπόδηση (-16,8%), Φαρμακευτικά – Καλλυντικά (-22,8%), Έπιπλα – Ηλεκτρικά Είδη και Οικιακός Εξοπλισμός (-20,9%). Τα παραπάνω εξηγούν γιατί 63.000 μαγαζιά έκλεισαν την τελευταία διετία και μία στις τρείς εμπορικές επιχειρήσεις έβαλαν οριστικά λουκέτο, στέλνοντας στην ανεργία 135.000 εργαζόμενους στο εμπόριο. Σήμερα ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, λόγω των δυσμενών συνθηκών και της περιορισμένης καταναλωτικής δαπάνης, εξακολουθούν να αναγκάζονται να παύσουν τη δραστηριότητα της επιχείρησής τους. Είναι προφανές ότι οι επιπτώσεις της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής, στην ουσία εξοντώνουν τις όποιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και βυθίζουν σε τέλμα την εσωτερική ζήτηση συρρικνώνοντας την εμπορική δραστηριότητα.
Συνολικά, μετά από σχεδόν τρία χρόνια μνημονίων στην Ελλάδα, πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο εμπόριο;
Η τελευταία τριετία ήταν πραγματικά εφιαλτική για την ελληνική οικονομία. Αυτό νομίζω μπορεί απλά να τεκμηριωθεί από τη διαρκή ύφεση που έχει συρρικνώσει το διαθέσιμο εισόδημα και έχει στραγγαλίσει την αγορά. Ήταν μια πολύ σύντομη περίοδος η οποία δυστυχώς έφερε πολλές και επώδυνες αλλαγές στην ελληνική αγορά και την ελληνική κοινωνία εν γένει. Μέσα σε λίγα χρόνια οι Έλληνες πολίτες είδαν κόπους μιας ζωής να εξαφανίζονται και βίωσαν μια πρωτοφανή κατάρρευση του βιοτικού τους επιπέδου. Ειδικά για το επιχειρείν στο χώρο του εμπορίου η εικόνα είναι μάλλον αποκαρδιωτική. Το μνημόνιο είναι ένα ελαττωματικό εργαλείο που το χειρίζεται μια Τρόικα κακών χειριστών, αφού κανένας δείκτης δεν βελτιώνεται σύμφωνα με τους αρχικούς στόχους. Το κακό είναι πως δεν έχουμε τα λεφτά να το αντικαταστήσουμε και περιοριζόμαστε σε επιδιορθώσεις με διάφορες πατέντες. Ας ελπίσουμε ότι οι επισκευές του μνημονίου που επιχειρεί η Κυβέρνηση θα έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αισιοδοξεί ότι η ύφεση θα λάβει τέλος στα τέλη του 2013, ή μέχρι την άνοιξη του 2014. Συμμερίζεστε αυτές τις εκτιμήσεις;
Το εύχομαι, αλλά το βλέπω αρκετά δύσκολο, ίσως μάλιστα είναι πιο ρεαλιστικό να αναφερόμαστε περισσότερο στο 2014 ως έτος καμπής.
Η δραματική μείωση του ΑΕΠ από τα 233 δις του 2008 στα 194 το 2012 και η πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση το 2013 στα 183 δις απειλεί όλους τους στόχους. Από την άλλη πλευρά είναι γεγονός ότι δίνεται ένας αγώνας από την κυβέρνηση για την εξασφάλιση αναπτυξιακών πόρων στο πλαίσιο της Ευρώπης 2020. Η ανάπτυξη είναι μια σύνθετη έννοια και δεν σημαίνει απλά αύξηση και μεγέθυνση, αλλά κυρίως δημιουργία εισοδήματος, θέσεων εργασίας, προστιθέμενης αξίας και κέρδους. Η επιστροφή σε ένα παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης θα γίνει βήμα-βήμα και σε ένα πραγματικό επιχειρηματικό περιβάλλον ίσων ευκαιριών όπου θα νιώθουμε όλοι ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες και επιχειρηματίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχει μόνο η Ελλάδα αμαρτίες και ευθύνες αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξίσου. Το ερώτημα γιατί στην Ελλάδα επελέγη ο υπερδανεισμός και όχι οι επενδύσεις πρέπει κάποτε ν’ απαντηθεί. Υπ’ αυτήν την έννοια, και άσχετα με το τέλος της ύφεσης, πρέπει να σκεφτούμε ότι η επόμενη ημέρα πρέπει να βρει τη χώρα σε ένα βιώσιμο και το κυριότερο γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Τι προσδοκάτε εσείς από τις συνεχείς διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις απαιτήσεις της τρόικα;
Κατά τη γνώμη μας, η τρόικα πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος της ύφεσης και τη συνακόλουθη αδυναμία που έχει η χώρα και οι Ελληνες πολίτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Οι διαπραγματεύσεις, κατά συνέπεια, θα πρέπει να κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση.
Οι ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών κλείδωσαν στις 48 δόσεις που ίσως να μην είναι αρκετές, δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών, αλλά τουλάχιστον θα δώσει μία ανάσα στις επιχειρήσεις.
Η θέση της ΕΣΕΕ είναι σαφής: συμψηφισμός των χρεών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις με τα ληξιπρόθεσμα χρέη των τελευταίων προς το Δημόσιο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πρέπει να προωθηθεί ένα λειτουργικό σύστημα διευθέτησης και διαχείρισης των εκατέρωθεν οφειλών και κυρίως της επιστροφής μέσω συμψηφισμού του ΦΠΑ, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις συνθήκες της αγοράς που ζούμε και επιχειρούμε και στις ειδικές επιχειρηματικές ανάγκες της χώρας.
Όσον αφορά στο αίτημα της αγοράς για μείωση του ΦΠΑ, και της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων τι πληροφόρηση έχετε;
Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα νεώτερο για μείωση του ΦΠΑ. Σε κάθε περίπτωση η θέση της ΕΣΕΕ είναι σταθερή: μείωση των συντελεστών ΦΠΑ με άμεση εφαρμογή χαμήλου ενιαίου συντελεστή για τα είδη πρώτης ανάγκης, τα τρόφιμα και όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την ακτοπλοϊα, τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της εστίασης. Άμεση σύνδεση της φορολογίας με την απασχόληση – απόδοση κινήτρων διατήρησης θέσεων απασχόλησης με φορολογικές ελαφρύνσεις. Κάποια στιγμή το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να επιβραβεύσει με μια συμβολική έκπτωση και τους συνεπείς φορολογούμενους. Οι αναφορές του Υπουργού περί αδυναμίας πάταξης της φοροδιαφυγής λόγω ύπαρξης πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα ήταν ατυχέστατες. Ολοι γνωρίζουν ότι οι μεγάλοι φοροαποφεύγουν επιστημονικά ενώ οι μικροί το κάνουν άγαρμπα. Στην πρώτη περίπτωση δεν το αντιλαμβάνεται κανείς, ενώ στην δεύτερη, όταν δηλαδή δεν κόβεις μία απόδειξη το μαθαίνουν πολλοί. Προσωπικά δεν συμφωνώ με καμμία από τις δύο επιλογές.
Τι αναμένετε από την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος;
Η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να σημάνει την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι μέρος αυτής της κάλυψης των 1,5 δις ευρώ που προορίζονται για τους Μμε της αγοράς και είναι εγκλωβισμένα στις συστημικές Τραπεζες θα πρέπει να «περάσει» στην πραγματική οικονομία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ανασάνει η αγορά που βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή κατάσταση.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έχοντας πλήρη αντίληψη της εξαιρετικά κρίσιμης περιόδου που διανύει η χώρα μας και θέτοντας ως πρώτιστη προτεραιότητα τη βιωσιμότητα της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, θεωρεί πως η δημιουργία μίας Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων που θα προκύψει από τη συνεργασία της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών με τους Παραγωγικούς Φορείς, αποτελεί μια καινοτόμο και συνάμα ευεργετική πρόταση, η οποία θα πρέπει να τύχει της ιδιαίτερης προσοχής από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Κυβέρνηση.
Ποιά είναι η άποψη σας για το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς και τις 52 Κυριακές;
Το σίριαλ των Κυριακών συνεχίζεται με νέα επεισόδια σε μια περίοδο που η αγορά χρειάζεται ηρεμία και όχι πειραματισμούς και αχρείαστες εντάσεις. Οι όποιες συζητήσεις λαμβάνουν χώρα, ανάμεσα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και την Τρόικα, επισήμως, μας είναι παντελώς άγνωστες. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε αμφότερους ότι υπάρχουν πιο σημαντικά θέματα για την ελληνική αγορά και τις Μμε επιχειρήσεις από την εμμονή τους για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.
Η επανεκκίνηση της ελληνικής αγοράς δεν θα πραγματοποιηθεί με την απελευθέρωση των προσφορών και των εκπτώσεων και το κυριότερο με το άνοιγμα τις Κυριακές. Η ΕΣΕΕ επιμένει στις θέσεις και τις προτάσεις που έχει επανειλημμένα καταθέσει και καλά θα κάνουν, Υπουργείο και Τρόικα, να σεβαστούν τη θέληση χιλιάδων ανθρώπων της αγοράς. Θα πρέπει κάποια στιγμή αυτή η διαρκής πηγή αναταραχής να σταματήσει. Αυτοί που άνοιξαν το θέμα των Κυριακών με την Τρόικα, ας βρουν τρόπους να το κλείσουν. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το θέμα στην Ελληνική Βουλή και να αντιπαραθέσουμε 52 λόγους γιατί πρέπει να περιορίσουμε την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και να διατηρήσουμε τη Κυριακάτικη αργία.
Ποιά είναι η πρόθεση της ΕΣΕΕ για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ;
Επειδή οι μικρομεσαίοι εργοδότες είμαστε υπέρ της πατρίδας μας και όχι όπως κάποιοι άλλοι, υπέρ της “παρτίδας” τους, πιστεύω ότι στην ΕΣΕΕ μας είναι ευκολότερο να συμφωνήσουμε παρά να διαφωνήσουμε με τις 3 προτάσεις της ΓΣΕΕ. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες στα οικονομικά θέματα και τους μνημονιακούς περιορισμούς του κατώτατου μισθού, αλλά τουλάχιστον έχουμε δυνατότητες να συμφωνήσουμε και να υπογράψουμε για θεσμικά θέματα που θα βοηθήσουν την Κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές. Κύριος στόχος μας είναι να διασώσουμε στην ΕΓΣΣΕ όπως κάναμε και στην κλαδική του εμπορίου το κοινωνικό επίδομα γάμου.

ysterografa.gr