Τρίτη 30 Απριλίου 2013

O Aντιπεριφερειάρχης Γ. Δέδες επιθεώρησε έργα σε Δερβένι και Πιτσά


O Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, κ. Γ. Δέδες, επισκέφτηκε τη Δυτική Κορινθία για την επιθεώρηση των έργων που εκτελούνται από την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας,  εντός των ορίων του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, συνοδευόμενος από το Δήμαρχο, κ. Α. Κλαδούχο και στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας. Κατά την περιοδεία του, ο Αντιπεριφερειάρχης είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με κατοίκους και εκπροσώπους των φορέων της ευρύτερης περιοχής, να ακούσει τα αιτήματά τους και  να συζητήσει μαζί τους  για την πορεία εξέλιξης των έργων.

Ο κ. Δέδες μετέβη αρχικά, στο χώρο όπου εκτελείται η  κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Δερβενίου, έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2007-2013, προϋπολογισμού 1.605.000 ευρώ. Διαπιστώθηκε πως οι εργασίες υλοποίησής του συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και μέσα στα πλαίσια του συμβατικού χρονοδιαγράμματος.
Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, κ. Κλαδούχος, αφού ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη για τον προσανατολισμό του προς τη συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και για τη συμβολή του στο υπό κατασκευή έργο εντός των ορίων του Δήμου του, τόνισε πως η σύντομη ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του Δημοτικού Σχολείου Δερβενίου είναι
ιδιαίτερης σημασίας παρέμβαση, που εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τους μαθητές της περιοχής και τις οικογένειές τους, ιδιαίτερα σε περίοδο που επικρατούν ανακατατάξεις και συγχωνεύσεις σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο Δήμαρχος ολοκλήρωσε λέγοντας, πως ξεπροβάλλουν πλέον σημαντικά έργα στη δυτική Κορινθία ύστερα από πολλά  έτη απραξίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Δέδες, ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την υποδοχή και σχετικά με την κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου, δήλωσε πως αποτέλεσε ορόσημο για την έναρξη της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ στο Νομό Κορινθίας. Ανέφερε πως η μελέτη του έργου, καθώς και η επίβλεψή του πραγματοποιούνται από το στελεχιακό δυναμικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το κτίριο που θα παραδοθεί θα είναι κατασκευαστικά και τεχνικά άρτιο, ώστε να εξυπηρετήσει με τον πιο λειτουργικό τρόπο τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Δερβένι.

Επόμενη στάση της περιοδείας, αποτέλεσε ο χώρος εκτέλεσης των συμπληρωματικών έργων της Λιμνοδεξαμενής των Πιτσών, ένα έργο μείζονος σημασίας για τους καλλιεργητές της περιοχής, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και πολύ σύντομα θα γίνει και επίσημα η τεχνική και διοικητική του παραλαβή, ενώ έτυχε ιδιαίτερα θετικής αποδοχής από τους αγρότες της περιοχής, εκπρόσωποι των οποίων παραβρέθηκαν στη συνάντηση κι ευχαρίστησαν τον Αντιπεριφερειάρχη και τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας για τη συνεργασία τους.
 Ο Αντιπεριφερειάρχης ανακοίνωσε και σειρά άλλων έργων για την ευρύτερη περιοχή του Ξυλοκάστρου, των οποίων η κατασκευή έχει δρομολογηθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, όπως το υδραυλικό έργο του εγκιβωτισμού του ποταμού Σύθα, προϋπολογισμού 1.180.000 ευρώ. Ενημέρωσε πως η τεχνική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας  ανέλαβε τη μελέτη του έργου το οποίο δημοπρατήθηκε και ξεκινά, επισήμανε δε, ότι η ολοκλήρωσή του πρόκειται να διευθετήσει ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια και επικινδυνότητα της ευρύτερης περιοχής που συνεπάγονται τα πλημμυρικά ύδατα, με λύση που διαθέτει χαρακτηριστικά «μονιμότητας» για τις επόμενες δεκαετίες.
 Ακόμη, ο κ. Δέδες, υπογράμμισε πως το ΕΣΠΑ στο Ξυλόκαστρο σηματοδοτείται και από την αναβάθμιση των υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας υγείας , με τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργική αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ξυλοκάστρου, έργο προϋπολογισμού 249.600 ευρώ. Ενημέρωσε ότι ύστερα από εισήγησή του, εγκρίθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης  μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, δια της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας και του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου για την  αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών κι εγκαταστάσεων του Κέντρου Υγείας και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας που προσφέρει στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής. Η μελέτη κατασκευής του έργου πραγματοποιήθηκε επίσης από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας και σύντομα και το έργο αυτό θα μπει σε τροχιά υλοποίησης με την απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Π. Τατούλη, για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ.
Με αφορμή την επιθεώρηση των έργων, ο Αντιπεριφερειάρχης σε δηλώσεις του, προέβη σε δύο σημαντικές επισημάνσεις. Αναφέρθηκε στο γεγονός της συνεχούς διεκδίκησης και τελικά της υλοποίησης σημαντικών δράσεων από την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο σύνολό της, παρά τη γενικότερη  έλλειψη χρηματοδότησης έργων λόγω της σημερινής οικονομικής συγκυρίας. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε  ο κ. Δέδες στη συμβολή των στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας για την υλοποίηση έργων, οι οποίοι με φιλότιμο και ευσυνειδησία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, καταβάλλουν άοκνες προσπάθειες παρά την υποστελέχωσή της Υπηρεσίας τους σε ανθρώπινο δυναμικό και τις επιπτώσεις της σημερινής αρνητικής οικονομικής συγκυρίας που βιώνουν με έντονο τρόπο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ