Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Οι καταθέσεις σε Εθνική - Eurobank

Κεδίκογλου: Είναι απόλυτα διασφαλισμένες οι καταθέσεις σε Εθνική και EurobankΤετραπλή  ήταν η διαβεβαίωση ότι είναι διασφαλισμένες οι καταθέσεις στις τράπεζες Εθνική και Eurobank, μετά την απαίτηση της τρόικα να προχωρήσουν σε χωριστές ανακεφαλαιοποιήσεις, που οδηγούν στην αναστολή των διαδικασιών συγχώνευσης των δύο τραπεζών, σύμφωνα και με τις επίσημες ανακοινώσεις. Οι αντιδράσεις των κομμάτων διαφέρουν. Αυτό στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν είναι ότι ή η πολυδιαφημισμένη επιτυχία της συγχώνευσης δεν είχε προετοιμαστεί καλά, ή ανεξαρτήτως αιτίας, η ελληνική κυβέρνηση, λέει «ναι» στην τρόικα.
Διαβεβαιώσεις
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό σήμερα, δήλωσε πώς οι καταθέσεις είναι «απολύτως διασφαλισμένες», «δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα». Ερωτηθείς δε, εάν το “deal” της Εθνικής με τη Eurobank έχει καταλήξει σε ναυάγιο, απάντησε; « Όχι, δεν μπορούμε να το πούμε αυτό».
Καθησυχαστικός για τις Εθνικής και Eurobank εμφανίστηκε επίσης ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σάιμον Ο' Κόνορ, σε δηλώσεις του, επαναλαμβάνοντας πως η αξιολόγηση της τρόικας βρίσκεται σε εξέλιξη.
Καθησυχαστικός σε ό,τι έχει να κάνει με τις καταθέσεις  ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. «Είναι διασφαλισμένες απολύτως οι καταθέσεις στην Εθνική και στη Eurobank. Οι δύο τράπεζες δεν μπορούσαν να αντλήσουν το 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες. Ήταν θέμα της ελληνικής νομοθεσίας, δεν μπορούσε να δοθεί παράταση», δήλωσε  μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος».

Αντιδράσεις κομμάτων
Μιλώντας σήμερα σε συγκέντρωση εργαζομένων στον ΟΣΕ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖα κ. Τσίπρας σχολίασε: «Πριν από λίγους μήνες πανηγύρισαν τη διευθέτηση για την τραπεζική ένωση της Eurobank με την Εθνική. Μόλις σκεφθήκαν στην τρόικα ότι αυτό δεν τους βολεύει για τους δικούς τους λόγους και χωρίς να ενημερώσουν κανέναν άλλαξαν απόφαση. Και εφόσον άλλαξαν απόφαση οι αγάδες, σπεύδουν εδώ να υλοποιήσουν την αλλαγή της απόφασης».
Σε συνέντευξή του  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης προσέθεσε στο ίδιο μήκος κύματος, ότι «Το πιο σημαντικό τελικά σε τέτοιου είδους υποθέσεις, είναι αυτός που βάζει τα λεφτά να παίρνει και τα κλειδιά. Διότι στην Ελλάδα, αυτό που ζούμε, σε αντίθεση με την εμπειρία όλων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, είναι τα λεφτά να τα βάζει το Δημόσιο, προσθέτοντάς τα στο χρέος του, αλλά τα κλειδιά να τα κρατούν οι ιδιώτες τραπεζίτες. Έχουμε δει μάλιστα πολλές φορές αυτό να γίνεται με έναν τρόπο πολύ οδυνηρό για την κοινωνία και την οικονομία -περίπτωση Βγενόπουλου, Λαυρεντιάδη κ.ο.κ.».
Στο αντίποδα, η ΔΡΑΣΗ μάλλον επιχαίρει για τη μη συγχώνευση ΕΘΝΙΚΗΣ –EUROBANK. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Η ματαίωση της συγχώνευσης ΕΘΝΙΚΗΣ EUROBANK αποτελεί, υπό τις παρούσες συνθήκες, τη λιγότερο κακή λύση.
Η ΔΡΑΣΗ είχε και παλαιότερα αντιταχθεί στη συγχώνευση ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΛΦΑ με το σκεπτικό ότι ένας κρατικά ελεγχόμενος τραπεζικός Λεβιάθαν είναι σε βάρος του ανταγωνισμού ενώ αποβλέπει στην εξυπηρέτηση των κρατικοδίαιτων επιχειρηματικών συμφερόντων και του κομματικού συστήματος.
Αξιομνημόνευτη θεωρεί η ΔΡΑΣΗ και την προχειρότητα του σχεδιασμού του εγχειρήματος από την πλευρά των διοικήσεων των εμπλεκομένων τραπεζών.
Όπως και για το Δημόσιο, έτσι και για τις τράπεζες, προέχει ο δραστικός περιορισμός του κόστους λειτουργίας τους και η χειραφέτησή τους από τα ποικιλώνυμα κρατικοδίαιτα επιχειρηματικά συμφέροντα».
Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε σχετικά με το «ναυάγιο» της συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank:
«Τεχνοκρατικοί ακροβατισμοί και άκριτες συγχωνεύσεις ή περίεργα τραπεζικά deals απλά κρύβουν προσωρινά το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Τα αποτελέσματα του ράλι που για χρόνια συμμετείχαν οι τραπεζικές διοικήσεις δεν μπορούν να φορτωθούν ούτε στους φορολογούμενους, ούτε στους καταθέτες και στις επόμενες γενιές.»
 
eklogika.gr