(Photo: Eurokinissi)
Απαντήσεις… για όλα δίνει ο Γιάννης Στουρνάρας με συνέντευξη την οποία παραχωρεί στον “Τύπο της Κυριακής”, την ώρα που στη Βουλή δοκιμάζεται η κυβερνητική πλειοψηφία, στο περιθώριο της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο και των εντάσεων που προκαλούν επιμέρους ρυθμίσεις του.
Ο Υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, πιστώνει στον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, και διευκρινίζει ότι ο ίδιος δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Γιάννη Στουρνάρα στον “Τύπο της Κυριακής”:
Για μια ακόμα φορά και ο Αντώνης Σαμαράς αλλά και εσείς ως Υπουργός Οικονομικών, επισημαίνετε πως υπάρχουν πλέον ορατά σημάδια πως η ανάκαμψη έρχεται σύντομα και πως από του χρόνου ο ελληνικός λαός θα σταματήσει να υποφέρει. Πως περιμένετε όμως να πειστεί ο λαός, ο οποίος περνά πάρα πολύ δύσκολα, με δεδομένο ότι αυτά τα ακούει εδώ και πολλά χρόνια…
Πρώτον έχει πειστεί ο διεθνής παράγοντας. Εδώ πριν από λίγους μήνες η Ελλάδα θεωρείτω είτε υποψήφια Ιφιγένεια είτε ότι θα έβγαινε από την Ευρωζώνη. Ουδείς πλέον ομιλεί για αυτό. Πήραμε τη μεγάλη δόση, που ήταν πραγματικά ένας καταλυτικός παράγοντας και από εκεί και πέρα, το πρόγραμμα προχωράει κανονικά, ξαναμπήκε σε τροχιά υλοποίησης, ενώ είχε βγει, οι πρόδροιμοι δείκτες είναι όλοι θετικοί, έχουμε πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, όταν όλοι περίμεναν ότι για παράδειγμα η τρόικα θα ζητήσει μέτρα, η τρόικα έμεινε ικανοποιημένη από την εξέλιξη του προυπολογισμού το πρώτο τρίμηνο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει μια πάρα πολύ μεγάλη προσαρμογή. Από εκεί και πέρα οι δείκτες εμπιστοσύνης που βγάζει η Ευρωπαική Κοινότητα και το ΙΟΒΕ δείχνουν, όχι μόνο απλώς σταθεροποίηση του κλίματος, αλλά το Μάρτιο είχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε όρους εμπιστοσύνης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έβγαλε πρόβλεψη για ύφεση 4,2 % , χαμηλότερη από τη δική μας , εμείς είχαμε πει 4,5%. Δεν λέω ότι ήρθε η άνοιξη , φαίνεται όμως ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, και το βασικότερο από όλα, αρχίζει και αποκαθίσταται σταδιακά η διεθνής εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα.
Μιλάτε για πρωτογενές πλεόνασμα. Υπάρχουν όμως πάρα πολλά ληξιπρόθεσμα τα οποία δεν έχει δώσει ακόμα το κράτος στους πολίτες, και υπάρχει η αίσθηση ότι το πλεόνασμα αυτό είναι λίγο πλασματικό…
Αυτό δεν είναι αλήθεια, στα ληξιπρόθεσμα έχουμε επιταχύνει δραστικά την πορεία πληρωμής τους, από την άλλη πλευρά όπως και να το δει κανεις , είτε σε ταμειακή βάση, ακόμα και αν κάνεις προσαρμογές για ληξιπρόθεσμα που θα έπρεπε να είναι παραπάνω, είχαμε προυπολογίσει έλλειμα πρωτογενές της τάξης των 2 δις ευρώ για το πρώτο τρίμηνο και έχουμε πλεόνασμα 500 εκ. Αρα είμαστε δυόμιση δις καλύτερα από το στόχο. Οσο και να χειροτερέψει τους επόμενους μήνες, δυσκολα πια θα βγούμε εκτός. Βέβαια το διεθνές περιβάλλον δεν είναι το καλύτερο δυνατό, εχει αρχίσει και χειροτερεύει , υπάρχουν σημάδια ύφεσης ακόμα και στη Γερμανία, δεν λέω λοιπόν ότι έχουμε τις καλύτερες δυνατές εξωτερικές συνθήκες για αυτό τονίζω σε κάθε περίπτωση , και σας τονίζω ότι ήμουν ο πρώτος που είπα ότι τα δύσκολα τώρα αρχίζουν, είμαι λοιπόν ο πρώτος που λέω πως με τίποτα δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Μόλις τώρα γυρίζουμε τη στροφή , δεν την έχουμε γυρίσει ακόμα ολόκληρη..
Αν η ύφεση παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, με δεδομένο και το αρνητικό διεθνές περιβάλλον στο οποίο αναφερθήκατε , πως μπορείτε να αποκλείσετε το ενδεχόμενο να λάβετε και νέα μέτρα;
Το πρόβλημα των νέων μέτρων είναι καθαρά δημοσιονομικό. Αν η ύφεση είναι υψηλότερη από αυτή που υπολογίζουμε , που σημαίνει, αν ο ρυθμός μεταβολής είναι χειρότερος από την ύφεση που έχουμε υπολογίσει, τότε όπως ξέρετε έχουμε μια ρήτρα προσαρμογής αντίστοιχα του στόχου, όπως έγινε και πέρσι, παρά το γεγονός ότι πέρσι πιάσαμε τον αρχικό στόχο και πήγαμε καλύτερα ακόμα από τον προυπολογισμό. Σας θυμίζω ότι τον Ιούνιο που ήρθε η Τρόικα και παραδέχθηκε ότι η ύφεση ήταν μεγαλύτερη από αυτή που είχαν υπολογίσει, τότε ο στόχος του πρωτογενούς ελλείματος προσαρμόστηκε 0,5% του πρωτογενούς ελλείματος παραπάνω. Απεύχομαι να γίνει το ίδιο φέτος αλλά αν ω μη γέννητω η ύφεση αποδειχθεί μεγαλύτερη, τότε όχι απλώς δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα αλλά θα προσαρμοστεί ο στόχος.
Τις τελευταίες μέρες υπήρξε μια ουσιαστική ενδοκυβερνητική κόντρα με αφορμή τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Τελικά αυτό δεν μπήκε στο Πολυνομοσχέδιο. Εκτιμάται πως παρόμοια προβλήματα θα προκύψουν το επόμενο διάστημα;
Θέλω κατ αρχήν να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Τρέφω μεγάλο σεβασμό στους 3 πολιτικούς αρχηγούς που κάνουν πράγματα που η Ελλάδα δεν τόλμησε να κάνει από τη Μεταπολίτευση και μετά.. Και πραγματικά τους ευχαριστώ που με στηρίζουν και μου δίνουν την ευκαιρία ως Υπουργός Οικονομικών να πετύχω. Διότι πετυχαίνει όλη η κυβέρνηση έτσι, και είναι μια τρικομματική κυβέρνηση και πετυχαίνει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Αυτά που γίνονται δεν τα κάνω εγώ μόνος μου, έχω μια στήριξη και υπάρχει μια συλλογική προσπάθεια, υπάρχουν άλλοι υπουργοί, υπάρχουν υφυπουργοί, συνεργάτες, άρα ναι μεν μπορεί το φταίξιμο να είναι δικό μου, όπως ξέρετε η νίκη έχει πολλούς πατέρες, η ήττα μόνο έναν . Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Μέσα σε αυτό το στενό πλαίσιο, οφείλω ξανά να πω ότι ευχαριστώ τους πολιτικούς αρχηγούς για τη στήριξη αλλά μέσα στο πλαίσιο ενός δύσκολου προγράμματος είναι λογικό να υπάρχουν διαφωνίες. Εγώ ως Υπουργός Οικονομικών, είμαι ο θεματοφύλακας του προγράμματος, δεν μπορώ να δεχθώ για παράδειγμα ενώ έχουμε συμφωνήσει πως το έλλειμα θα έιναι Α, να δεχθώ μέτρα που το έλλειμα θα το κάνουν Α συν κάτι. Πρέπει να πάρω ισοδύναμα μέτρα αλλιώς η υπογραφή μου δεν μετρά. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε υπογράψει το πρόγραμμα αυτό. Τώρα όσον αφορά τον ΦΠΑ στην εστίαση είναι ένα θέμα το οποίο εμείς το έχουμε θέσει εδώ και πάρα πολύ καιρό στην Τρόικα. Η Τρόικα λέει, ωραία, όταν το πήρατε το μέτρο μου είχατε πει ότι θα έφερε περίπου 800 εκ ευρώ. Πως λέτε τώρα ότι το κόστος του είναι τώρα μόλις 100 εκ. Αρα θέλουμε να πειστούμε. Δώσαμε λοιπόν μελέτες που έχουν κάνει ανεξάρτητοι μελετητές, που έχει κάνει και το Γενικό Λογιστήριο, ο κ. Σταικούρας τους έδωσε τις εκτιμήσεις του, σύμφωνα με τις οποίες η απώλεια είναι της τάξης των 80 με 85 εκ ευρώ και μάλιστα θεωρούμε πως υπάρχουν παράπλευρα οφέλη από αυτή τη μείωση έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα κόστος. Ειπαν πως θέλουν να το δουν και να το μελετήσουν και θα το ξανασυζητήσουμε τον Ιούνιο.
Κατανοώ τη λογική του πολιτικού κόστους που μπορεί να υπάρχει αλλά αισθάνεστε πως όσο περνά ο καιρός οι κυβερνητικοί εταίροι θα προσπαθούν να εμφανίζονται οι “καλοί” μέσα στην κυβέρνηση;
Οχι, δεν έχω τέτοια αίσθηση, μέχρι τώρα και οι δύο έχουν δείξει αίσθημα ευθύνης.
Με το νέο φορολογικό τί γίνεται;
Τον Μάιο θα καταθέσουμε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο που θα περιλαμβάνει την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και των κωδίκων, έχουμε κάνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά
Θα υπάρχουν ευρύτερες αλλαγές εκεί;
Ναι, και θα απλοποιείται η ζωή του φορολογούμενου πολίτη
Ο φόρος ακινήτων θα μειωθεί;
Φέτος όπως τίθεται θα μειωθεί κατά 15%.
Αυτό που θέλω να πω είναι πως με το νέο φορολογικό ο πολίτης θα πρέπει να περιμένει μια χαλάρωση;
Θα είναι σαφώς δικαιότερο, τα έσοδα που πέρνουμε σήμερα στόχος είναι να τα πετύχουμε με μικρότερο συντελεστή αλλά απλώνοντάς το σε περισσότερους υπόχρεους.
Ολοκληρώθηκε η φάση της διοικητικής μεταρρύθμισης. Για τους νέους που προβλέπεται να προσληφθούν θα υπάρξει ειδικό μισθολόγιο;
Οχι, θα ισχύσει ότι προβλέπεται, ότι ισχύει στο δημόσιο.
Δεν θα μπουν με μικρότερο δηλαδή μισθό ή με άλλους όρους…
Οχι, ότι ισχύει γενικά στο δημόσιο. Αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία βελτίωσης του δημοσίου το οποίο θα το συνδυάσουμε με μια διάταξη που ετοιμάζει ο κ. Μανιτάκης μέσω της οποίας θα μπορούμε να προωθούμε νεώτερους υπαλλήλους γιατί στις ηλικές 35-45 έχουμε θαυμάσιους δημοσίους υπαλληλους με μεγάλη μόρφωση που θα μπορούμε να προωθούμε σε υψηλές θέσεις , μειωνοντας την απαραίτητη προυπηρεσία.
Τώρα βέβαια πολλοί σκέφτονται και δεν έχουν άδικο με δεδομένη την ιστορία του ελληνικού κράτους πως όταν είσαι κυβέρνηση και έχεις τη δυνατότητα να προσλάβεις κόσμο θα πάρεις τα “δικά ” σου παιδιά…
Μα υπάρχει ΑΣΕΠ, άρα δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, Υπάρχουν προτεραιότητες στο κράτος σήμερα, χρειαζόμαστε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό για μονάδες εντατικής θεραπείας, θέλουμε εφοριακούς, λιμενικούς. Ολα θα γίνουν με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια.
Στο θέμα των αποκρατικοποίησεων που βρισκόμαστε;
Φέτος οι δύο μεγαλύτερες είναι το ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ , θα πάμε καλα…
Με τον ΟΠΑΠ είστε ευχαριστημένος από το γεγονός ότι αγοράζεται ο Οργανισμός ουσιαστικά με αντίτιμο τα κέρδη ενός ή δύο ετών; Μήπως το ξεπουλάτε το μαγαζί;
Δεν είναι έτσι, έχουμε βάλει ένα μεγάλο φόρο στα κέρδη του ΟΠΑΠ και το δημόσιο παίρνει 30%. Αυτό μας έχει σώσει τον προυπολογισμό φέτος.
Θα συνεχίσει να τα παίρνει το δημόσιο αυτά τα χρήματα;
Βεβαίως…
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι αν γίνει κυβέρνηση τέτοιου είδους αποκρατικοποιήσεις θα τις καταγγείλει…
Δεν βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα γίνει κυβέρνηση και για αυτό αισθάνεται ότι μπορεί να λέει ότι θέλει. Η Ελλάδα κάνει αυτό που κάνουν όλες οι χώρες, από την Κίνα μέχρι την Κούβα. Αν ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι πρέπει να ακολουθήσουμε άλλο δρόμο ας μας το πεί. Στην Κουβα και στην Κίνα σήμερα γίνονται αποκρατικοποιήσεις. Εχουμε μια μεγάλη ευκαιρία σήμερα, αντί να κόβουμε μισθούς, συντάξεις, και να βάζουμε φόρους μπορούμε να αξιοποιούμε κρατική περιουσία, δεν το θέλουμε αυτό;
Επενδύσεις έρχονται;
Εχουν γίνει πολλά πράγματα, η χώρα μένει εντός ευρωζώνης, απλοποιούμε το φορολογικό σύστημα και διαδικασίες, έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο, η Ελλάδα βγήκε πρωταθλήτρια των διαρθωτικών μεταρρυθμίσεων για τα τελευταία 2 χρόνια. Ας μην υποβαθμίζουμε αυτές τις επιτυχιες. Απλά θέλουμε επικοινωνιακά να μεταφέρουμε το μήνυμα προς τα έξω. Τον τελευταίο καιρό βλέπω πάρα πολλούς επενδυτές από την Κίνα κυρίως , αλλά και την Αμερική , υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ερχονται πια κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων και διοικητές οργανισμών, ελπίζω ότι αυτό θα καταλήξει κάπου…
Με τις γερμανικές αποζημιώσεις έχουμε καμια ελπιδα ή είναι και λίγο επικοινωνιακό όλο αυτό…
Εδώ υπάρχουν νομικά θέματα. Το ζήτημα έχει παραπεμφεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όχι στις καλένδες, και αυτό θα μας πει ποιες είναι οι κατάλληλες ενέρεγεις. Αν υπάρχουν νομικά επιχειρήματα θα κάνουμε όλες τις ενέργειες που θα μας συμβουλεύσει το Συμβούλιο..
Με τις τράπεζες τί θα γίνει τελικά;
Ειναι πολύ βασικό να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος Απριλίου. Εκεί φαίνεται ότι οι συστημικές τράπεζες είναι πολύ κοντά στο να πετύχουν την ανακεφαλαιοποίηση, εκτός από τη Eurobank η οποία έχει προσφύγει στο ΤΧΣ, αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα γιατί υπάρχουν χρήματα για να ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως και να είναι μια από τις 4 συστημικές τράπεζες. Εχουμε ένα βασικό σχέδιο πώς αυτές οι τράπεζες θα δράσουν ως ενσωματωτές των υπολοίπων τραπεζών στο τραπεζικό σύστημα
Θα τις απορροφήσουν δηλαδή;
Το πιθανότερο, αλλα με όρους αγοράς όμως, κανείς δεν υποχρεώνεται, και εφόσον γίνει αυτό στο τέλος Ιουλίου θα εξετάσουμε το μέλλον του τραπεζικού μας συστήματος.
Για τις τράπεζες που θα μπουν στο ΤΧΣ θα πρέπει να περιμένουμε απολύσεις;
Οχι, ήδη προχωρούν σχέδια αναδιάρθρωσης. Εμείς κάνουμε σχέδια συγχωνεύσεων, δεν εκκαθαρίζουμε τράπεζες. Προχωρούμε μέσω εθελούσιας εξόδου…
κ. Στουρνάρα, είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια κανένας Υπουργός Οικονομικών δεν έχει μακροημερεύσει σε αυτό το θώκο και μάλιστα οι περισσότεροι έχουν εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή. Εχετε αναλάβει ένα δύσκολο έργο, εν μέσω μιας τρικομματικής κυβέρνησης με διαφορετικές αντιλήψεις, πώς βλέπετε το μέλλον σας;
Εγώ ανέλαβα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία. Δεν είμαι πολιτικός, με τίμησε ο Πρωθυπουργός με την πρόσκληση αυτή, βρεθήκαμε παρότι ανήκουμε σε διαφορετικούς χώρους, θεωρώ ότι σήμερα είναι πολυτέλεια να το λέω αυτό διότι σήμερα προέχει το να σώσουμε τη χώρα. Αυτό λοιπόν, μας ένωσε. Και τελικά στην πορεία καταλάβαμε ότι έχουμε πολλά κοινά στοιχεία, κοινή παιδεία, εξωστρέφεια και αν μου επιτρέπεται να πω έχουμε γίνει πάρα πολύ καλοί φίλοι. Αυτό βοηθά γιατί μπορούμε και μιλάμε ανοιχτά, ακόμα και όταν υπάρχουν τριβές , μπορούμε και τις λύνουμε επιτόπου, μέσα στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Δεν θέλω να υποβαθμίσω τη στήριξη που μου δίνουν και οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί, κυρίως όμως τη δύναμή μου να κάνω αυτά που κάνω την αντλώ από τον Αντώνη Σαμαρά.
Πολιτικές βλέψεις έχετε;
Οχι, δεν έχω.
Σας ευχαριστώ πολύ….
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ / ysterografa.gr
Απαντήσεις… για όλα δίνει ο Γιάννης Στουρνάρας με συνέντευξη την οποία παραχωρεί στον “Τύπο της Κυριακής”, την ώρα που στη Βουλή δοκιμάζεται η κυβερνητική πλειοψηφία, στο περιθώριο της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο και των εντάσεων που προκαλούν επιμέρους ρυθμίσεις του.
Ο Υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, πιστώνει στον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, και διευκρινίζει ότι ο ίδιος δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Γιάννη Στουρνάρα στον “Τύπο της Κυριακής”:
Για μια ακόμα φορά και ο Αντώνης Σαμαράς αλλά και εσείς ως Υπουργός Οικονομικών, επισημαίνετε πως υπάρχουν πλέον ορατά σημάδια πως η ανάκαμψη έρχεται σύντομα και πως από του χρόνου ο ελληνικός λαός θα σταματήσει να υποφέρει. Πως περιμένετε όμως να πειστεί ο λαός, ο οποίος περνά πάρα πολύ δύσκολα, με δεδομένο ότι αυτά τα ακούει εδώ και πολλά χρόνια…
Πρώτον έχει πειστεί ο διεθνής παράγοντας. Εδώ πριν από λίγους μήνες η Ελλάδα θεωρείτω είτε υποψήφια Ιφιγένεια είτε ότι θα έβγαινε από την Ευρωζώνη. Ουδείς πλέον ομιλεί για αυτό. Πήραμε τη μεγάλη δόση, που ήταν πραγματικά ένας καταλυτικός παράγοντας και από εκεί και πέρα, το πρόγραμμα προχωράει κανονικά, ξαναμπήκε σε τροχιά υλοποίησης, ενώ είχε βγει, οι πρόδροιμοι δείκτες είναι όλοι θετικοί, έχουμε πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, όταν όλοι περίμεναν ότι για παράδειγμα η τρόικα θα ζητήσει μέτρα, η τρόικα έμεινε ικανοποιημένη από την εξέλιξη του προυπολογισμού το πρώτο τρίμηνο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει μια πάρα πολύ μεγάλη προσαρμογή. Από εκεί και πέρα οι δείκτες εμπιστοσύνης που βγάζει η Ευρωπαική Κοινότητα και το ΙΟΒΕ δείχνουν, όχι μόνο απλώς σταθεροποίηση του κλίματος, αλλά το Μάρτιο είχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε όρους εμπιστοσύνης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έβγαλε πρόβλεψη για ύφεση 4,2 % , χαμηλότερη από τη δική μας , εμείς είχαμε πει 4,5%. Δεν λέω ότι ήρθε η άνοιξη , φαίνεται όμως ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, και το βασικότερο από όλα, αρχίζει και αποκαθίσταται σταδιακά η διεθνής εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα.
Μιλάτε για πρωτογενές πλεόνασμα. Υπάρχουν όμως πάρα πολλά ληξιπρόθεσμα τα οποία δεν έχει δώσει ακόμα το κράτος στους πολίτες, και υπάρχει η αίσθηση ότι το πλεόνασμα αυτό είναι λίγο πλασματικό…
Αυτό δεν είναι αλήθεια, στα ληξιπρόθεσμα έχουμε επιταχύνει δραστικά την πορεία πληρωμής τους, από την άλλη πλευρά όπως και να το δει κανεις , είτε σε ταμειακή βάση, ακόμα και αν κάνεις προσαρμογές για ληξιπρόθεσμα που θα έπρεπε να είναι παραπάνω, είχαμε προυπολογίσει έλλειμα πρωτογενές της τάξης των 2 δις ευρώ για το πρώτο τρίμηνο και έχουμε πλεόνασμα 500 εκ. Αρα είμαστε δυόμιση δις καλύτερα από το στόχο. Οσο και να χειροτερέψει τους επόμενους μήνες, δυσκολα πια θα βγούμε εκτός. Βέβαια το διεθνές περιβάλλον δεν είναι το καλύτερο δυνατό, εχει αρχίσει και χειροτερεύει , υπάρχουν σημάδια ύφεσης ακόμα και στη Γερμανία, δεν λέω λοιπόν ότι έχουμε τις καλύτερες δυνατές εξωτερικές συνθήκες για αυτό τονίζω σε κάθε περίπτωση , και σας τονίζω ότι ήμουν ο πρώτος που είπα ότι τα δύσκολα τώρα αρχίζουν, είμαι λοιπόν ο πρώτος που λέω πως με τίποτα δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Μόλις τώρα γυρίζουμε τη στροφή , δεν την έχουμε γυρίσει ακόμα ολόκληρη..
Αν η ύφεση παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, με δεδομένο και το αρνητικό διεθνές περιβάλλον στο οποίο αναφερθήκατε , πως μπορείτε να αποκλείσετε το ενδεχόμενο να λάβετε και νέα μέτρα;
Το πρόβλημα των νέων μέτρων είναι καθαρά δημοσιονομικό. Αν η ύφεση είναι υψηλότερη από αυτή που υπολογίζουμε , που σημαίνει, αν ο ρυθμός μεταβολής είναι χειρότερος από την ύφεση που έχουμε υπολογίσει, τότε όπως ξέρετε έχουμε μια ρήτρα προσαρμογής αντίστοιχα του στόχου, όπως έγινε και πέρσι, παρά το γεγονός ότι πέρσι πιάσαμε τον αρχικό στόχο και πήγαμε καλύτερα ακόμα από τον προυπολογισμό. Σας θυμίζω ότι τον Ιούνιο που ήρθε η Τρόικα και παραδέχθηκε ότι η ύφεση ήταν μεγαλύτερη από αυτή που είχαν υπολογίσει, τότε ο στόχος του πρωτογενούς ελλείματος προσαρμόστηκε 0,5% του πρωτογενούς ελλείματος παραπάνω. Απεύχομαι να γίνει το ίδιο φέτος αλλά αν ω μη γέννητω η ύφεση αποδειχθεί μεγαλύτερη, τότε όχι απλώς δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα αλλά θα προσαρμοστεί ο στόχος.
Τις τελευταίες μέρες υπήρξε μια ουσιαστική ενδοκυβερνητική κόντρα με αφορμή τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Τελικά αυτό δεν μπήκε στο Πολυνομοσχέδιο. Εκτιμάται πως παρόμοια προβλήματα θα προκύψουν το επόμενο διάστημα;
Θέλω κατ αρχήν να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Τρέφω μεγάλο σεβασμό στους 3 πολιτικούς αρχηγούς που κάνουν πράγματα που η Ελλάδα δεν τόλμησε να κάνει από τη Μεταπολίτευση και μετά.. Και πραγματικά τους ευχαριστώ που με στηρίζουν και μου δίνουν την ευκαιρία ως Υπουργός Οικονομικών να πετύχω. Διότι πετυχαίνει όλη η κυβέρνηση έτσι, και είναι μια τρικομματική κυβέρνηση και πετυχαίνει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Αυτά που γίνονται δεν τα κάνω εγώ μόνος μου, έχω μια στήριξη και υπάρχει μια συλλογική προσπάθεια, υπάρχουν άλλοι υπουργοί, υπάρχουν υφυπουργοί, συνεργάτες, άρα ναι μεν μπορεί το φταίξιμο να είναι δικό μου, όπως ξέρετε η νίκη έχει πολλούς πατέρες, η ήττα μόνο έναν . Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Μέσα σε αυτό το στενό πλαίσιο, οφείλω ξανά να πω ότι ευχαριστώ τους πολιτικούς αρχηγούς για τη στήριξη αλλά μέσα στο πλαίσιο ενός δύσκολου προγράμματος είναι λογικό να υπάρχουν διαφωνίες. Εγώ ως Υπουργός Οικονομικών, είμαι ο θεματοφύλακας του προγράμματος, δεν μπορώ να δεχθώ για παράδειγμα ενώ έχουμε συμφωνήσει πως το έλλειμα θα έιναι Α, να δεχθώ μέτρα που το έλλειμα θα το κάνουν Α συν κάτι. Πρέπει να πάρω ισοδύναμα μέτρα αλλιώς η υπογραφή μου δεν μετρά. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε υπογράψει το πρόγραμμα αυτό. Τώρα όσον αφορά τον ΦΠΑ στην εστίαση είναι ένα θέμα το οποίο εμείς το έχουμε θέσει εδώ και πάρα πολύ καιρό στην Τρόικα. Η Τρόικα λέει, ωραία, όταν το πήρατε το μέτρο μου είχατε πει ότι θα έφερε περίπου 800 εκ ευρώ. Πως λέτε τώρα ότι το κόστος του είναι τώρα μόλις 100 εκ. Αρα θέλουμε να πειστούμε. Δώσαμε λοιπόν μελέτες που έχουν κάνει ανεξάρτητοι μελετητές, που έχει κάνει και το Γενικό Λογιστήριο, ο κ. Σταικούρας τους έδωσε τις εκτιμήσεις του, σύμφωνα με τις οποίες η απώλεια είναι της τάξης των 80 με 85 εκ ευρώ και μάλιστα θεωρούμε πως υπάρχουν παράπλευρα οφέλη από αυτή τη μείωση έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα κόστος. Ειπαν πως θέλουν να το δουν και να το μελετήσουν και θα το ξανασυζητήσουμε τον Ιούνιο.
Κατανοώ τη λογική του πολιτικού κόστους που μπορεί να υπάρχει αλλά αισθάνεστε πως όσο περνά ο καιρός οι κυβερνητικοί εταίροι θα προσπαθούν να εμφανίζονται οι “καλοί” μέσα στην κυβέρνηση;
Οχι, δεν έχω τέτοια αίσθηση, μέχρι τώρα και οι δύο έχουν δείξει αίσθημα ευθύνης.
Με το νέο φορολογικό τί γίνεται;
Τον Μάιο θα καταθέσουμε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο που θα περιλαμβάνει την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και των κωδίκων, έχουμε κάνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά
Θα υπάρχουν ευρύτερες αλλαγές εκεί;
Ναι, και θα απλοποιείται η ζωή του φορολογούμενου πολίτη
Ο φόρος ακινήτων θα μειωθεί;
Φέτος όπως τίθεται θα μειωθεί κατά 15%.
Αυτό που θέλω να πω είναι πως με το νέο φορολογικό ο πολίτης θα πρέπει να περιμένει μια χαλάρωση;
Θα είναι σαφώς δικαιότερο, τα έσοδα που πέρνουμε σήμερα στόχος είναι να τα πετύχουμε με μικρότερο συντελεστή αλλά απλώνοντάς το σε περισσότερους υπόχρεους.
Ολοκληρώθηκε η φάση της διοικητικής μεταρρύθμισης. Για τους νέους που προβλέπεται να προσληφθούν θα υπάρξει ειδικό μισθολόγιο;
Οχι, θα ισχύσει ότι προβλέπεται, ότι ισχύει στο δημόσιο.
Δεν θα μπουν με μικρότερο δηλαδή μισθό ή με άλλους όρους…
Οχι, ότι ισχύει γενικά στο δημόσιο. Αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία βελτίωσης του δημοσίου το οποίο θα το συνδυάσουμε με μια διάταξη που ετοιμάζει ο κ. Μανιτάκης μέσω της οποίας θα μπορούμε να προωθούμε νεώτερους υπαλλήλους γιατί στις ηλικές 35-45 έχουμε θαυμάσιους δημοσίους υπαλληλους με μεγάλη μόρφωση που θα μπορούμε να προωθούμε σε υψηλές θέσεις , μειωνοντας την απαραίτητη προυπηρεσία.
Τώρα βέβαια πολλοί σκέφτονται και δεν έχουν άδικο με δεδομένη την ιστορία του ελληνικού κράτους πως όταν είσαι κυβέρνηση και έχεις τη δυνατότητα να προσλάβεις κόσμο θα πάρεις τα “δικά ” σου παιδιά…
Μα υπάρχει ΑΣΕΠ, άρα δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, Υπάρχουν προτεραιότητες στο κράτος σήμερα, χρειαζόμαστε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό για μονάδες εντατικής θεραπείας, θέλουμε εφοριακούς, λιμενικούς. Ολα θα γίνουν με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια.
Στο θέμα των αποκρατικοποίησεων που βρισκόμαστε;
Φέτος οι δύο μεγαλύτερες είναι το ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ , θα πάμε καλα…
Με τον ΟΠΑΠ είστε ευχαριστημένος από το γεγονός ότι αγοράζεται ο Οργανισμός ουσιαστικά με αντίτιμο τα κέρδη ενός ή δύο ετών; Μήπως το ξεπουλάτε το μαγαζί;
Δεν είναι έτσι, έχουμε βάλει ένα μεγάλο φόρο στα κέρδη του ΟΠΑΠ και το δημόσιο παίρνει 30%. Αυτό μας έχει σώσει τον προυπολογισμό φέτος.
Θα συνεχίσει να τα παίρνει το δημόσιο αυτά τα χρήματα;
Βεβαίως…
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι αν γίνει κυβέρνηση τέτοιου είδους αποκρατικοποιήσεις θα τις καταγγείλει…
Δεν βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα γίνει κυβέρνηση και για αυτό αισθάνεται ότι μπορεί να λέει ότι θέλει. Η Ελλάδα κάνει αυτό που κάνουν όλες οι χώρες, από την Κίνα μέχρι την Κούβα. Αν ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι πρέπει να ακολουθήσουμε άλλο δρόμο ας μας το πεί. Στην Κουβα και στην Κίνα σήμερα γίνονται αποκρατικοποιήσεις. Εχουμε μια μεγάλη ευκαιρία σήμερα, αντί να κόβουμε μισθούς, συντάξεις, και να βάζουμε φόρους μπορούμε να αξιοποιούμε κρατική περιουσία, δεν το θέλουμε αυτό;
Επενδύσεις έρχονται;
Εχουν γίνει πολλά πράγματα, η χώρα μένει εντός ευρωζώνης, απλοποιούμε το φορολογικό σύστημα και διαδικασίες, έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο, η Ελλάδα βγήκε πρωταθλήτρια των διαρθωτικών μεταρρυθμίσεων για τα τελευταία 2 χρόνια. Ας μην υποβαθμίζουμε αυτές τις επιτυχιες. Απλά θέλουμε επικοινωνιακά να μεταφέρουμε το μήνυμα προς τα έξω. Τον τελευταίο καιρό βλέπω πάρα πολλούς επενδυτές από την Κίνα κυρίως , αλλά και την Αμερική , υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ερχονται πια κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων και διοικητές οργανισμών, ελπίζω ότι αυτό θα καταλήξει κάπου…
Με τις γερμανικές αποζημιώσεις έχουμε καμια ελπιδα ή είναι και λίγο επικοινωνιακό όλο αυτό…
Εδώ υπάρχουν νομικά θέματα. Το ζήτημα έχει παραπεμφεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όχι στις καλένδες, και αυτό θα μας πει ποιες είναι οι κατάλληλες ενέρεγεις. Αν υπάρχουν νομικά επιχειρήματα θα κάνουμε όλες τις ενέργειες που θα μας συμβουλεύσει το Συμβούλιο..
Με τις τράπεζες τί θα γίνει τελικά;
Ειναι πολύ βασικό να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος Απριλίου. Εκεί φαίνεται ότι οι συστημικές τράπεζες είναι πολύ κοντά στο να πετύχουν την ανακεφαλαιοποίηση, εκτός από τη Eurobank η οποία έχει προσφύγει στο ΤΧΣ, αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα γιατί υπάρχουν χρήματα για να ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως και να είναι μια από τις 4 συστημικές τράπεζες. Εχουμε ένα βασικό σχέδιο πώς αυτές οι τράπεζες θα δράσουν ως ενσωματωτές των υπολοίπων τραπεζών στο τραπεζικό σύστημα
Θα τις απορροφήσουν δηλαδή;
Το πιθανότερο, αλλα με όρους αγοράς όμως, κανείς δεν υποχρεώνεται, και εφόσον γίνει αυτό στο τέλος Ιουλίου θα εξετάσουμε το μέλλον του τραπεζικού μας συστήματος.
Για τις τράπεζες που θα μπουν στο ΤΧΣ θα πρέπει να περιμένουμε απολύσεις;
Οχι, ήδη προχωρούν σχέδια αναδιάρθρωσης. Εμείς κάνουμε σχέδια συγχωνεύσεων, δεν εκκαθαρίζουμε τράπεζες. Προχωρούμε μέσω εθελούσιας εξόδου…
κ. Στουρνάρα, είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια κανένας Υπουργός Οικονομικών δεν έχει μακροημερεύσει σε αυτό το θώκο και μάλιστα οι περισσότεροι έχουν εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή. Εχετε αναλάβει ένα δύσκολο έργο, εν μέσω μιας τρικομματικής κυβέρνησης με διαφορετικές αντιλήψεις, πώς βλέπετε το μέλλον σας;
Εγώ ανέλαβα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία. Δεν είμαι πολιτικός, με τίμησε ο Πρωθυπουργός με την πρόσκληση αυτή, βρεθήκαμε παρότι ανήκουμε σε διαφορετικούς χώρους, θεωρώ ότι σήμερα είναι πολυτέλεια να το λέω αυτό διότι σήμερα προέχει το να σώσουμε τη χώρα. Αυτό λοιπόν, μας ένωσε. Και τελικά στην πορεία καταλάβαμε ότι έχουμε πολλά κοινά στοιχεία, κοινή παιδεία, εξωστρέφεια και αν μου επιτρέπεται να πω έχουμε γίνει πάρα πολύ καλοί φίλοι. Αυτό βοηθά γιατί μπορούμε και μιλάμε ανοιχτά, ακόμα και όταν υπάρχουν τριβές , μπορούμε και τις λύνουμε επιτόπου, μέσα στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Δεν θέλω να υποβαθμίσω τη στήριξη που μου δίνουν και οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί, κυρίως όμως τη δύναμή μου να κάνω αυτά που κάνω την αντλώ από τον Αντώνη Σαμαρά.
Πολιτικές βλέψεις έχετε;
Οχι, δεν έχω.
Σας ευχαριστώ πολύ….
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ / ysterografa.gr