Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ο Σαμαράς βλέπει ήδη την “επόμενη μέρα”

Antonis-Samaras-Greek-prime-minister
Ο Αντώνης Σαμαράς με την ολοκλήρωση της συμφωνίας επέλεξε να απευθυνθεί ο ίδιος στον ελληνικό λαό για να επισημάνει πως την ώρα που η αβεβαιότητα και η ανησυχία κλιμακώνεται σε όλο τον κόσμο , η Ελλάδα σταθεροποιείται και η οικονομία μας θωρακίζεται.
Ο Αντώνης Σαμαράς είχε εδώ και καιρό θέσει ως βασικό του στόχο να βγει η Ελλάδα από το κάδρο της κρίσης, κάτι που θα μπορούσε να γίνει μόνο με την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος και την επιτάχυνση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.
Την ίδια ώρα  επεδίωκε τη διασφάλιση της εκταμίευσης των δύο επόμενων δόσεων, ύψους 8,8 δις , ενώ παράλληλα οι διευκολύνσεις στις ευαίσθητα κοινωνικές ομάδες θα βοηθούσαν και στην κοινωνική συνοχή, κάτι που για τον ίδιο αποτελεί προυπόθεση για την ομαλή έξοδο από την κρίση. Στο διάγγελμά του έθεσε μάλιστα τους στόχους του  που είναι η παραμονή της χώρας στο Ευρώ και στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και η άμεση απεμπλοκή από το Μνημόνιο.
“Τώρα παλεύουμε για επενδύσεις, για ανάκαμψη, για ανακούφιση των ανέργων, αλλά και για μείωση της ανεργίας” δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ επεσήμανε το γεγονός ότι για  πρώτη φορά αποφασίζεται μείωση φορολογικών συντελεστών, όπως συμβαίνει με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας η οποία από το 2014 θα είναι ανεξάρτητη από τα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Ο Αντώνης Σαμαράς ουσιαστικά προανήγγελε και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση , η οποία θα εξεταστεί με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας στις διαπραγματεύσεις του Ιουνίου. Σημαντικό βήμα για την ανακούφιση των ευαίσθητα κοινωνικών ομάδων είναι το γεγονός πως πλεόν προβλέπονται  νέες διευκολύνσεις για την εξόφληση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών ενώ προβλέπονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Στην κυβέρνηση ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν και στη συμφωνία για την απομάκρυνση 15 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων ως τα τέλη του 2014,  από τους οποίους, 4 χιλιάδες ως το τέλος της φετινής χρονιάς. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουτργό αυτό το μέτρο αφορά υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα ή για πειθαρχικά παραπτώματα, ή θα φύγουν οικειοθελώς, ή των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν.
Για τον Αντώνη Σαμαρά όμως το σημαντικό, είναι ότι στη θέση τους θα προσληφθεί ίσος αριθμός – ένας προς ένα – νέων παιδιών με κριτήρια αξιοκρατικά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ / ysterografa.gr