Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ιράν: Ο σεισμός ήταν 7,5 ρίχτερ και δεν έχουμε ούτε ένα νεκρό - 30 οι νεκροί στο Πακιστάν


Ο εφιάλτης επιστρέφει στο Ιράν. Νέος ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ συγκλόνισε τη χώρα το μεσημέρι της Τρίτης. Το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις στις 15:14 τοπική ώρα (13:44 ώρα Ελλάδος), εντοπίζεται κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, 80 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Σαραβάν και ήταν επιφανειακός, αφού το εστιακό του βάθος είναι μόλις 18 χιλιόμετρα. Αρχικά, το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο USGS μετέδωσε πως ο σεισμός ήταν 8 βαθμών αλλά στη συνέχεια αναθεώρησε και «έδωσε» ισχύ 7,8 Ρίχτερ, αλλά 7,5R σύμφωνα με την Τεχεράνη . Σύμφωνα με το USGS ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στο νοτιοανατολικό Ιράν σε μια περιοχή με βουνά και έρημο, ενώ είχε εστιακό βάθος 15,2 χιλιομέτρων.

Ο νέος ισχυρός σεισμός έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά από εκείνον των 6,1 Ρίχτερ, που άφησε πίσω του 37 νεκρούς. Ήταν τέτοια η ισχύς του που έγινε αισθητός μέχρι την Ινδία, τις χώρες του Κόλπου και τη Μέση Ανατολή!
Στο Νέο Δελχί, στα ψηλά κτίρια της πόλης μάλιστα , οι κάτοικοι τρομοκρατήθηκαν τόσο που βγήκαν στους δρόμους. Το ίδιο στο Ισλαμαμπάντ και στο Αμπου Ντάμπι. Ο σεισμός, έγινε επίσης αισθητός μέχρι το Κατάρ και το Ντουμπάι, όπου επίσης ο κόσμος βγήκε πανικοβλημένος στους δρόμους.
Ιρανικά μέσα μεταδίδουν πως πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που έχει πλήξει τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια. Στην περιοχή έχει κοπεί το ρεύμα, δεν υπάρχουν επικοινωνίες στο μεγαλύτερο μέρος της νοτιοανατολικής ιρανικής επαρχίας Σιστάν και Μπαλουτσιστάν
 Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, η πόλη Σαραβάν, η οποία βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού δεν υπέστη σοβαρές ζημιές.
Πέντε σωστικά συνεργεία εστάλησαν στις πόλεις Σαραβάν και Χας για να κάνουν μια αποτίμηση των ζημιών, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ιρανικού Ερυθρού Σταυρού Μαχμούντ Μοζαφάρ, τον οποίο επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna.
Την ίδια ώρα η Ρωσική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (Rosatom) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πυρηνικός σταθμός που έχει κατασκευάσει η Ρωσία στο Μπουσέρ, στο Ιράν, δεν υπέστη καμία ζημιά από τον σημερινό ισχυρό σεισμό και ανέφερε ότι ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός είναι «ασφαλής»..
Ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ, το μόνο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην χώρα, βρίσκεται κοντά στην ακτή του Κόλπου στο δυτικό Ιράν, ενώ ο σεισμός σημειώθηκε στο νοτιοανατολικό Ιράν κοντά στην μεθόριο με το Πακιστάν.
Ο σταθμός αυτός βρίσκεται σε απόσταση 950 χιλιομέτρων δυτικά της Χας, πόλης που βρισκόταν κοντά στο επίκεντρο του σημερινού σεισμού, ο οποίος ήταν μεγέθους, σύμφωνα με τις ιρανικές υπηρεσίες, 7,5 βαθμών.
 "Ένας αξιωματούχος που βρίσκεται εκεί δήλωσε ότι στην περιοχή δεν έγιναν καν αισθητές οι δονήσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Rosatom Σεργκέι Νοβίκοφ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Δεν υπάρχουν νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε σήμερα στο Ιράν σε περιοχή κοντά στην μεθόριο με το Πακιστάν, δήλωσε Ιρανός επαρχιακός αξιωματούχος.
"Ευτυχώς, ο σεισμός δεν προκάλεσε καμία απώλεια", δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA ο Χατάμ Ναρουγί, κυβερνήτης της ιρανικής επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, όπου σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός.
Αντίθετα, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, όπου έγινε αισθητός ο σεισμός, Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν σήμερα στην νοτιοδυτική μεθοριακή περιοχή του Πακιστάν, μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στο γειτονικό Ιράν.
"Μέχρι στιγμής 30 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και περισσότεροι από 200 έχουν τραυματιστεί στην Μάσκελ", δήλωσε ο Σάιφουρ Ρέχμαν, αξιωματούχος της Επαρχιακής Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών στην Κουέτα του Πακιστάν.
Ο αξιωματούχος αυτός πρόσθεσε ότι τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν προσπάθειες για να φτάσουν στις χειρότερα πληγείσες από τον σεισμό ζώνες της περιοχής Ουασούκ του Μπαλουτσιστάν.
Περισσότερα από 250 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, διευκρίνισε επίσης ο Ρέχμαν, σημειώνοντας ότι ο στρατός έχει σταλεί στην περιοχή για να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης και παροχής βοήθειας στους σεισμόπληκτους.

newsit.gr