Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙΑΤΟΥ, ΓΚΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΑΝΩΝ


Με μία ιδιαιτέρα σημαντική απόφαση για την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας από το Περιφερειακό Συμβουλίου Πελοποννήσου της Δευτέρας 1 Απριλίου 2013, δρομολογείται  η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, Φροντίδας και Περίθαλψης του Νομού. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η έγκριση για τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δια της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας και του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου για την  αναβάθμιση δύο Κέντρων Υγείας κι ενός πολυδύναμου Ιατρείου στην περιοχή της Κορινθίας και την προώθηση για ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Π. Τατούλη.
            Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, στην εισήγησή του η οποία έγινε δεκτή από το Περιφερειακό Συμβούλιο, παρουσίασε εκτεταμένα την ανάγκη για εκσυγχρονισμό και λειτουργική αναβάθμιση κτιριακών υποδομών κι εγκαταστάσεων Κέντρων Υγείας του Νομού, ύστερα από αίτημα του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου, με άξονα αναφοράς την αναβάθμιση και των παρελκόμενων υπηρεσιών υγείας εντός των μονάδων αυτών.
            Πιο χαρακτηριστικά, ο κ. Δέδες εισηγήθηκε την Προγραμματική Σύμβαση για ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου «Εκσυγχρονισμός και λειτουργική Αναβάθμιση» του Κέντρου Υγείας Κιάτου (συνολικού προϋπολογισμού για την εκτέλεση του Έργου 340.000,00 €), του Κέντρου Υγείας Γκούρας  (συνολικού προϋπολογισμού για την εκτέλεση του Έργου 237.000,00) και του Πολυδύναμου Ιατρείου των Καλλιάνων (συνολικού προϋπολογισμού για την εκτέλεση του Έργου 310.000,00 €), ενώ επισήμανε πως οι απαιτούμενες μελέτες εκπονήθηκαν πλήρως και στο σύνολό τους από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας. Συγκεκριμένα, τα παραπάνω έργα αφορούν στον εκσυγχρονισμό και λειτουργική αναβάθμιση των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών – εγκαταστάσεων των Κέντρων Υγείας, καθώς και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.
            Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η λειτουργική αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Κέντρου Υγείας Γκούρας και του Πολυδύναμου Ιατρείου Καλλιάνων, λόγω της εξυπηρέτησης των κατοίκων της ορεινής αυτής περιοχής, σε ζητήματα παροχής ιατρικών υπηρεσιών, ενώ με τον εκσυγχρονισμό του αστικού Κέντρου Υγείας Κιάτου θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγείας ευρύτερα στην κεντρική και δυτική Κορινθία.
Ολοκληρώνοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης, κατέστησε γνωστό πως στον άμεσο σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, περιλαμβάνονται ανάλογες παρεμβάσεις για τα Κέντρα Υγείας Ξυλοκάστρου, Λουτρακίου και Νεμέας και συντάσσονται στην παρούσα φάση οι μελέτες που θα οδηγήσουν στο δρόμο ένταξης και αυτών των Πρωτοβάθμιων μονάδων Υγείας στο ΕΣΠΑ.
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ