Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Οριζόντια μείωση στις συντάξεις των €220 για να κλείσει η τρύπα στον ΟΑΕΕ ζητά η τρόικα!

Οριζόντια μείωση στις συντάξεις των €220 για να κλείσει η τρύπα στον ΟΑΕΕ ζητά η τρόικα! ΠΟια άλλα δύο σενάρια συζητούνται
                    
Πρόταση για οριζόντια μείωση στις βασικές συντάξεις των 220 ευρώ φέρεται να έχει καταθέσει η τρόικα ώστε να κλείσει η «τρύπα» των 600 εκατ. ευρώ (150 εκατ. ευρώ το 2013 και 450 εκατ. ευρώ το 2014) που υπάρχει στον ΟΑΕΕ και η οποία προέκυψε από την ακύρωση του μέτρου της επιβολής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων! Η σοκαριστική πραγματικά πρόταση σε περίπτωση που περάσει θα φέρει μειώσεις ύψους 40 έως και 50 ευρώ στις ήδη πενιχρές συντάξεις που χορηγεί το ταμείο σε όσους συνταξιούχους προέρχονται και συνταξιοδοτούνται από το πρώην ΤΕΒΕ.
Η πρόταση στηρίζεται στο γεγονός ότι οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ είναι οι μόνοι που παίρνουν αυτή την προνοιακή σύνταξη, καθώς παρόμοιο καθεστώς δεν εφαρμόζεται ούτε για τους ασφαλισμένους του ΤΑΕ ούτε του ΤΣΑ. Πρόκειται για μία διάταξη που θεσπίστηκε για μια κατηγορία συνταξιούχων και όχι για το σύνολο όσων είναι σήμερα στον ΟΑΕΕ. Επίσης, η βασική αυτή σύνταξη δεν είναι ανταποδοτική, δηλαδή καταβάλλεται χωρίς να έχουν πληρωθεί εισφορές για το ποσό των 220 ευρώ, και προστίθεται στο ποσό της σύνταξης που αναλογεί στις εισφορές που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι του ΤΕΒΕ.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση σημειώνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νέες μειώσεις, ωστόσο είχε προϋπολογιστεί ως έσοδο του Οργανισμού για το 2013 και για το 2014 την εισφορά στο τζίρο των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αυτό είναι ένα από τα τρία σενάρια που συζητούνται για να κλείσει η συγκεκριμένη τρύπα. Το δεύτερο σενάριο, έχει να κάνει με την κάλυψη μέρους της φετινής απόκλισης (150 εκατ. ευρώ) με εξοικονόμηση δαπανών από τις μαϊμού και τις «αναπόγραφες» συντάξεις του ΟΑΕΕ. Εκτιμάται ότι σε μόνιμη βάση μπορεί να εξοικονομηθούν περί τα 50 εκατ. ευρώ.
Το τρίτο σενάριο είναι η αύξηση των εισπράξεων με τη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών. Το όφελος δεν μπορεί, ωστόσο, να προσδιοριστεί αφού θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η ρύθμιση θα είναι ευνοϊκή ώστε το ταμείο να εισπράξει περισσότερα έσοδα και πάντως τα 150 εκατ. ευρώ φέτος και τα 450 εκατ. ευρώ του 2014.

eklogika.gr