Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Πρόβλεψη-σοκ για την κρίση στην ευρωζώνη

Mario-Draghi
Η φυσιογνωμία του Γενς Βάιντμαν με τα… γυαλάκια και την ευγενική συμπεριφορά εύκολα ξεγελάει κάποιον που δεν γνωρίζει ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας είναι πιθανότατα σήμερα ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στην ευρωζώνη, σε νομισματικό επίπεδο. Όπως ακριβώς συμβαίνει σε πολιτικό επίπεδο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Βάιντμαν αποτελεί προσωπική επιλογή της Άνγκελα Μέρκελ για το αξίωμα του διοικητή της Bundesbank, μιας και διετέλεσε μέχρι τη στιγμή της προαγωγής του κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Για πολλούς, είναι… η αιτία του κακού για την ακραία και τυφλή λιτότητα στην οποία έχει υποχρεωθεί σήμερα από το Βερολίνο το σύνολο της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι δηλαδή μονάχα οι χώρες που βρίσκονται σε ανάγκη, όπως συμβαίνει με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Αιτία του κακού, υπό την έννοια ότι ανήκει στην task force των εμπνευστών αυτής της άγαρμπης επίδειξης δύναμης και οικονομικής ηγεμονίας από την πλευρά της Γερμανίας, που επέτρεψε μεν στο Βερολίνο να κερδίζει από την κρίση, αφήνει ωστόσο πίσω του “θύματα”: Τις κοινωνίες μιας Ευρώπης σε βαθιά, σύνθετη και πολυεπίπεδη κρίση.
Ως διοικητής της Bundesbank, ο Γενς Βάιντμαν συμμετέχει και στον “σκληρό πυρήνα” που αποφασίζει για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι λοιπόν προφανές ότι στη δική του άρνηση, δηλαδή στην άρνηση της Γερμανίας, οφείλεται το γεγονός ότι η Φρανκφούρτη, τόσο επί ημερών Ζαν-Κλοντ Τρισέ όσο και σήμερα υπό την ηγεσία του Μάριο Ντράγκι, δυσκολεύεται να δρομολογήσει το αυτονόητο: Να “κοπιάρει” την αμερικανική Fed, να τυπώσει ευρώ, να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, να χρηματοδοτησει ουσιαστικά απευθείας τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο αυτοπροσδιορισμού, προφανώς και όσα λέει ο Γενς Βάιντμαν έχουν βαρύνουσα σημασία για το παρόν και κυρίως το μέλλον της ευρωζώνης. Γι’ αυτό και προκαλεί περαιτέρω ανησυχία η σημερινή εκτίμηση που διατύπωσε ότι για τα επόμενα δέκα χρόνια η Ευρώπη θα… γυρίζει γύρω από τον εαυτό της. Και θα ταλαιπωρείται από την κρίση χρέους της ευρωζώνης, που “μόλυνε” κάθε οικονομία της ηπείρου μας. Ακόμη και την ίδια τη γερμανική.
“Το να ξεπεράσουμε την κρίση και τις επιπτώσεις της, θα παραμείνει μια πρόκληση για την επόμενη δεκαετία. Όλοι ρωτούν τι περισσότερο μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντί να ρωτούν πως μπορούν να συμβάλλουν άλλοι διαμορφωτές των εξελίξεων.. Φοβάμαι ότι η ηρεμία που παρατηρείται σήμερα, μπορεί να είναι παραπλανητική”, σχολίασε με νόημα ο Γενς Βάιντμαν.
Και δυστυχώς, οι γερμανικές εκλογές στην… επόμενη μέρα των οποίων ποντάρει ολόκληρη η Ευρώπη, απέχουν ακόμη πέντε ολόκληρους μήνες.

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / ysterografa.gr