Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Στα άκρα και πάλι η κόντρα Μαρκογιαννάκη – Κωνσταντοπούλου στην προανακριτική

Στα άκρα και πάλι η κόντρα Μαρκογιαννάκη – Κωνσταντοπούλου στην προανακριτική. Παρακαλάω να βγω υγιής παό την επιτροπή είπε ο Μαρκογιαννάκης. «Αρχιερέα της συγκάλυψης» τον αποκάλεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Στα άκρα φτάνει και πάλι η κόντρα μεταξύ του προέδρου της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ, Χρ. Μαρκογιαννάκη και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι χθες, Δευτέρα, είχαν νέο έντονο φραστικό επεισόδιο.
«Καταγγέλλω την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι τοποθέτησε την κ. Κωνσταντοπούλου στην Επιτροπή για να μην επιτραπεί ομαλότητα και να μη βγει αποτέλεσμα και να βγαίνει να καταγγέλλει κουκούλωμα», δήλωσε ο κ. Μαρκογιαννάκης, μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. «Παρακαλώ το Θεό να βγω υγιής μέσα από την επιτροπή», πρόσθεσε και σημείωσε ότι αν γνώριζε περί τίνος πρόκειται δεν θα δεχόταν να τοποθετηθεί πρόεδρος ούτε καν μέλος στην επιτροπή.
Η κ. Κωνσταντοπούλου από την πλευρά της, σε δηλώσεις που έκανε στον ΑΝΤ1, εξαπέλυσε και αυτή νέα πυρά κατά του προέδρου της προανακριτικής επιτροπής, λέγοντας: «Απεργάζονται σχέδια και καταστρώνουν σχέδια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια. Χθες από τον κ. Μαρκογιαννάκη, που είναι κατ’ εξοχήν εκτελεστής αυτού του σχεδίου συσκότισης, απετράπη η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση δύο ουσιωδέστατων μαρτύρων του κ. Μπίκα και του κ. Διώτη οι οποίοι έχουν και κραυγαλέες αντιφάσεις. Ο τρόπος με τον οποίο απετράπη η εξέταση είχε μεθοδευτεί και ήταν κατάδηλος αποδεικνύει και καταδεικνύει ότι εδώ το ζητούμενο δεν είναι να αποδοθούν ποινικές ευθύνες, εδώ το ζητούμενο είναι να μην αποκαλυφθούν ποινικές ευθύνες από έναν πρόεδρο επιτροπής ο οποίος προσυνεννοείται μάλιστα με εμπλεκόμενα μέρη για την εξέτασή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται ότι η χθεσινή κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ και του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ ολοκληρώθηκε  επεισοδιακά καθώς σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Μαρκογιαννάκη και της κ. Κωνσταντοπούλου.
Το φραστικό επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο κ. Μαρκογιαννάκης διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν αντιφάσεις μεταξύ των δύο μαρτύρων και ανακοίνωσε αιφνιδίως την ολοκλήρωση της συνεδρίασης δέκα λεπτά αφότου είχε αρχίσει να υποβάλλει ερωτήσεις η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία χαρακτήρισε τον κ. Μαρκογιαννάκη «αρχιερέα της συγκάλυψης».
Αφορμή για την απόφαση του κ. Μαρκογιαννάκη στάθηκε το ότι δέχθηκε από νωρίς τα πυρά της κ. Κωνσταντοπούλου, όταν δήλωσε ότι δεν θα υποβάλει ερώτηση προς τους μάρτυρες με το επιχείρημα ότι «δεν προκύπτουν αντιφάσεις».
Λίγο αργότερα οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην προανακριτική κατήγγειλαν μεταξύ άλλων τον κ. Μαρκογιαννάκη ως «θλιβερό αχθοφόρο των σχεδίων συγκάλυψης που πυρετωδώς καταστρώνουν αυτές τις μέρες οι μηχανισμοί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί με τους εμπλεκόμενους στη Λίστα Λαγκάρντ», όπως τόνισαν. Στην αντιπαράθεση ενεπλάκη και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος υποστήριξε την απόφαση της διακοπής, αποκαλώντας την κ. Κωνσταντοπούλου «νούμερο».

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρό κατηγορώ κατά του Χρ. Μαρκογιαννάκη
Θέση στο θέμα πήρε και επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί τον κ. Μαρκογιαννάκη για προμελετημένο σχέδιο ακύρωσης της κατ' αντιπαράσταση εξέτασης των Διώτη - Μπίκα το βράδυ της Δευτέρας και σημειώνει ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης «δεν έκρυψε ούτε την αγωνία του μην τυχόν και προκύψουν νέα στοιχεία στην υπόθεση, εν όψει της κατάθεσης του κ. Βενιζέλου».
Αναλυτικότερα, στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται: «Χθες μεθοδεύτηκε με τον πλέον προκλητικό τρόπο η ακύρωση της κατ' αντιπαράστασιν εξέτασης των μαρτύρων Κ. Μπίκα και Ι. Διώτη, που είχε ζητήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α Ε.Κ.Μ. Με δικονομικά προσχήματα, με συνεχείς παρεμβάσεις, με ύβρεις και λοιδορίες ο κ. Μαρκογιαννάκης υλοποίησε το προμελετημένο σχέδιό του. 
»Δεν έκρυψε ούτε την αγωνία του μην τυχόν και προκύψουν νέα στοιχεία στην υπόθεση, ενόψει την επικείμενης κατάθεσης του κ. Βενιζέλου, την οποία είχε φροντίσει να διοργανώσει μαζί του, ερήμην της Επιτροπής.
»Τον καταγγέλλουμε ως θλιβερό αχθοφόρο των σχεδίων συγκάλυψης που πυρετωδώς καταστρώνουν αυτές τις ημέρες οι μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας μαζί με τους εμπλεκόμενους στη λίστα Λαγκάρντ».

Τι είπαν στην επιτροπή Μπίκας και Διώτης
Οι κ.κ. Μπίκας και Διώτης, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των ξεχωριστών καταθέσεών τους χθες, Δευτέρα, στην επιτροπή, επιχείρησαν να αποσαφηνίσουν κυρίως δύο επίμαχα σημεία που προέκυψαν από τις προηγούμενες καταθέσεις τους: Πρώτον, αν ο κ. Μπίκας είχε ενημερώσει για το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και, δεύτερον, σε ποιο βαθμό ήταν η δική του εμπλοκή στη διαχείρισή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν ότι την προηγούμενη Παρασκευή, με πρωτοβουλία του κ. Μπίκα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία τους. Ο κ. Μπίκας ανέφερε ότι πήρε τηλέφωνο τον κ. Διώτη προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που είχε στις 7 Ιουλίου 2011 με τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου την οποία και κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ.
Από την πλευρά του ο κ. Διώτης φέρεται να υποστήριξε ότι στην προηγούμενη κατάθεσή του και με αφορμή τα e-mail που κατέθεσε δεν εννοούσε ότι η ΕΥΠ ενημέρωνε τον τότε πρωθυπουργό σχετικά με το περιεχόμενο της λίστας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπίκας επέμεινε ότι ποτέ δεν ενημέρωσε τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ και φέρεται να κατέθεσε ότι «ούτε για ποσά, ούτε για ονόματα μιλήσαμε ποτέ με τον κ. Παπανδρέου γιατί ούτε εγώ γνώριζα».
Ακόμη ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ φέρεται να επιβεβαίωσε ότι είχε συνάντηση με τον κ. Διώτη περίπου στις 15 Ιουλίου του 2011 αλλά και ότι συμμετείχε σε διάφορες συσκέψεις υπηρεσιακών παραγόντων με αντικείμενο την φοροδιαφυγή όχι όμως για την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ.

Παράλληλα δικαιολόγησε τις συναντήσεις που είχε αλλά και την συμμετοχή του σε συσκέψεις με κυβερνητικούς παράγοντες τονίζοντας ότι έγιναν «στο πλαίσιο της γνώσης και της εμπλοκής που είχε ώστε να εντοπιστεί η λίστα που ήταν προϊόν υποκλοπής και να έρθει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης». «Είχα πάντα μια αγωνία για την τύχη της λίστας γιατί είχα αγωνία για εθνικό συμφέρον της χώρας» φέρεται να είπε ο κ. Μπίκας.

eklogika.gr