Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Η Βενεζουέλα αποχαιρέτησε τον “Γιο της Επανάστασης” (videos)

funeral
Παρουσία πλήθους κόσμου (περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες) και τουλάχιστον 55 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων τελέστηκε η κηδεία του Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα.
Το παρών έδωσε η συντριπτική πλειοψηφία των αρχηγών κρατών της Λατινικής Αμερικής, αλλά και δυο από τους πλέον αμφιλεγόμενους ηγέτες στον κόσμο, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Παρών και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο υποδέχθηκε ο Νικολά Μαδούρο, ενώ είχε τετ α τετ με τον Ραούλ Κάστρο.
Μετά την ανάγνωση των ονομάτων των παρισταμένων ξένων ηγετών, η τελετή ξεκίνησε με τον εθνικό ύμνο της Βενεζουέλας που παιάνισε μία συμφωνική ορχήστρα.
Οι ξένοι ηγέτες είχαν σχηματίσει μία τιμητική γραμμή γύρω από το φέρετρο προς τιμήν του Τσάβες και τήρησαν ενός λεπτού σιγή.
Στον περίβολο του κτηρίου βρισκόταν συγκεντρωμένο ένα μεγάλο πλήθος από υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού κόμματος του Τσάβες, που έφεραν τα εμβληματικά κόκκινα πουκάμισα της παράταξης, και είχαν συρρεύσει απ’ όλη τη χώρα για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον εκλιπόντα ηγέτη.
Σχεδόν όλοι οι Λατινοαμερικάνοι ηγέτες ήταν παρόντες στην κηδεία, με προεξάρχοντες τους συμμάχους του Τσάβες στον ‘σοσιαλιστικό άξονα’ της ηπείρου, όπως οι πρόεδροι της Κούβας Ραούλ Κάστρο και της Βολιβίας Έβο Μοράλες. Επίσης παρόντες ήσαν και αρκετοί δεξιοί ηγέτες, όπως ο Κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Οι ΗΠΑ, που βρίσκονταν σε προστριβή με τον Τσάβες, αλλά και οι Ευρωπαίοι αντιπροσωπεύθηκαν στην κηδεία από χαμηλόβαθμες αποστολές, πλην της Ισπανίας -την οποία λόγω πρωτοκόλλου αντιπροσώπευσε ο πρίγκιπας διάδοχος Φίλιππος.
Μετά την κηδεία του Τσάβες προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σύνοδος της Εθνοσυνέλευσης προκειμένου να ορκισθεί μεταβατικός πρόεδρος ο Νικολά Μαντούρο, νυν αντιπρόεδρος και υποδειχθείς από τον ίδιο τον Τσάβες ως διάδοχός του.
Ωστόσο, οι βουλευτές της κύριας παράταξης της αντιπολίτευσης MUD ανακοίνωσαν σήμερα πως δεν πρόκειται να παραστούν στην ορκωμοσία του Μαντούρο στην Εθνοσυνέλευση, καθώς τη θεωρούν ως «παραβίαση» του Συντάγματος, όπως ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο βουλευτής Άνχελ Μεδίνα.
* Η θερμοκρασία στο Καράκας άγγιζε τους 32 βαθμούς κελσίου την ώρα της κηδείας και ο κόσμος χρησιμοποίησσε ομπρέλες για να προστατευθεί από τον ήλιο και τη ζέστη.
* Ανάμεσα στους διασήμους που έδωσαν το παρών και ο Αμερικανός ηθοποιός, Σον Πεν.

Video



 
ysterografa.gr