Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Επεισόδια στην παρέλαση σε Πάτρα και Πύργο ! Ένταση και προσαγωγές από την Αστυνομία (VIDEO)

ΦΩΤΟ από το IliaLive
Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην Πάτρα, λίγο πριν από το τέλος της παρέλασης, για τη σημερινή εθνική επέτειο.
Ειδικότερα, φοιτητές, σπουδαστές, αλλά και μέλη άλλων κοινωνικών ομάδων που είχαν συγκεντρωθεί στην οδό Κολοκοτρώνη, επιχείρησαν να μπουν στην οδό Αγίου Ανδρέου, μόλις πέρασαν και τα τελευταία στρατιωτικά τμήματα.
Όμως οι διμοιρίες των ΜΑΤ προσπάθησαν να τους εμποδίσουν, αφού δεν είχε ολοκληρωθεί η παρέλαση, αλλά και η αποχώρηση των επισήμων από την ειδική εξέδρα. Όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν για δεύτερη φορά να εισέλθουν στην Αγίου Ανδρέου, οι διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών.
Αμέσως μετά οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν, ενώ οι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν εναντίον των αστυνομικών μπουκάλια με νερό.
Τελικά, έπειτα από λίγη ώρα οι διαδηλωτές εισήλθαν στην Αγίου Ανδρέου και έκαναν πορεία, φωνάζοντας συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, κατά της τρόικας, κατά του σχεδίου «Αθηνά» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπέρ της Κύπρου κ.α.
Λίγη ώρα νωρίτερα και κατά την διάρκεια της παρέλασης, αντιπροσωπεία σπουδαστών με τη συνοδεία της Αστυνομίας, κατευθύνθηκε μπροστά από την εξέδρα των επίσημων και ανήρτησαν πανό κατά του σχεδίου «Αθηνά».
Επίσης, νωρίς το πρωί, μέλη του ΕΠΑΜ άπλωσαν πανό με το σύνθημα «Τώρα είναι η ώρα, ελευθερία ή θάνατος», μπροστά από το κάστρο της Πάτρας και κατά μήκος των σκαλιών της Αγίου Νικολάου.
Στο μεταξύ, ένταση υπήρξε και στον Πύργο της Ηλείας, όταν σπουδαστές που θέλησαν να μπουν με πορεία στην παρέλαση, εμποδίστηκαν από την Αστυνομία, με αποτέλεσμα να προσαχθούν τρία άτομα στην Αστυνομική Διεύθυνση. Μετά το τέλος της παρέλασης και οι τρεις αφέθησαν ελεύθεροι.
Η ένταση προκλήθηκε στο τέλος της παρέλασης, ενώ οι αστυνομικοί νωρίτερα, προσήγαγαν ένα άτομο που είχε μαζί του... αυγά.
Τα επεισόδια, έγιναν στο τέλος της παρέλασης στον Πύργο, μεταξύ σπουδαστών, πολιτών και αστυνομίας.
Νωρίτερα, όπως διαβάζουμε στο IliaLive, είχαν γίνει μικροεπεισόδια στην συμβολή των οδών Κοκκίνου και Μανολωπουλου μεταξύ συγκεντρωμένων και αστυνομίας με προσαγωγή δυο ατόμων.
Τα κάγκελα είχαν πάρει από νωρίς τη θέση τους στην οδό Μανωλοπούλου στον Πύργο και μέσα από αυτά, οι πολίτες παρακολούθησαν την παρέλαση, για την αποφυγή επεισοδίων.
Στο χώρο των επισήμων εστιάζει η Αστυνομία για πιθανά παρατράγουδα και ήδη από το πρωί στο σημείο βρίσκονται ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Ανδρικόπουλος με τους επιτελείς του Αστυνομικούς Διευθυντές και Υποδιευθυντές από την Α.Δ. Ηλείας.
Διακριτική και η παρουσία της Ασφάλειας στο σημείο και στα γύρω κτίρια με επικεφαλής τον διοικητή κ. Δίπλα.
«Αγκάθι»για την Αστυνομία η ανακοίνωση –κάλεσμα μέσω των social media για κινητοποίηση στο χώρο της παρέλασης από τους σπουδαστές του ΤΕΙ Πύργου και πολίτες, οι οποίοι έκαναν προσυγκέντρωση στο 2ο Λύκειο στις 10:30.
Με πανό και σημαίες, οι σπουδαστές του ΤΕΙ έφτασαν λίγο μετά τις 11:00 στο χώρο της παρέλασης. Μαζί με τους φοιτητές ήταν και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη.
Μαθήτρια του 2ου Λυκείου πέρασε με υψωμένη την γροθιά. Πρόκειται για την 17χρονη Νάσια Μπέλια που το είχε ξανακάνει και είχε προκαλέσει σχόλια...Είχε ξεκινήσει για πρώτη φορά με το σύμβολο της νίκης πριν απο ένα χρόνο και πάλι στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2012, είχε αποβληθεί από το σχολείο όπως είχε αναφερθεί τότε λόγω απρεπούς συμπερίφορας προς τους καθηγητές της και όχι λόγω της υψωμένης γροθιάς και σε εκείνη την παρέλαση. Όμως δεν ήταν μόνη που αντέδρασε... Και η σημαιοφόρος του 1ου Λυκείου Πύργου έστρεψε στην αντίθετη κατεύθυνση απο εκεί που στέκονταν οι επίσημοι, το κεφάλι της σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Αρκετοί μαθητές έστρεψαν το κεφάλι τους στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτη των επισήμων, σύμφωνα με το ilialive.
Επεισόδια στο τέλος της παρέλασης στον Πύργο σπουδαστών, πολιτών με τις δυνάμεις της αστυνομίας.
Συνολικά έξι άτομα προσήχθησαν από τις Αρχές για τα επεισόδια στην παρέλαση, τα οποία και μετά το τέλος της αφέθηκαν ελεύθερα
Tέλος χωρίς παρατράγουδα και χωρίς κάγκελα τελικά πραγματοποιήθηκε η παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στην πόλη της Αμαλιάδας. Παρουσία του βουλευτή Ηλείας Γιάννη Κουτσούκο του δημάρχου Γιάννη Λυμπέρη και άλλων αιρετών και εκπροσώπων, η παρέλαση πραγματοποιήθηκε όπως συνήθως χωρίς καμία απρόοπτη διαμαρτυρία.

Video



Στο Αγρίνιο σπουδαστές και μέλη κοινωνικών ομάδων έκαναν πορεία μετά το τέλος της παρέλασης, χωρίς να σημειωθούν απρόοπτα.
Επεισόδια δημιουργήθηκαν και στην Κοζάνη, με αφορμή την κατάθεση στεφανιού από αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής, στο μνημείο των ηρώων, στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Μέλη του ΚΚΕ και αντιεξουσιαστές έκαναν παρέμβαση, λίγο πριν αρχίσει η τελετή της κατάθεσης στεφανιών, και απαίτησαν να μην καταθέσει η αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής, φωνάζοντας «έξω οι ναζιστές». Ισχυρή αστυνομική δύναμη τους εμπόδισε να φτάσουν στο χώρο και ακολούθησαν συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές, στη διάρκεια των οποίων έγινε και μια προσαγωγή. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για την παρουσία της Χρυσής Αυγής, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης αποχώρησαν χωρίς να καταθέσουν στεφάνι.
Τελικά, η αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής κατέθεσε στεφάνι. Οπως έγινε γνωστό, είχε δημοσιοποιήσει από μέρες την πρόθεσή της να καταθέσει στεφάνι και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποφάνθηκε ότι με βάση το πρωτόκολλο μπορεί να καταθέσει. Παρόντες στην τελετή ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης και ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.
Τέλος στη Ρόδο γυναίκα τραυμάτισε με μαχαίρι τον δημοτικό σύμβουλο Ρόδου, Δημήτρη Καραντζιά, λίγο μετά τη λήξη της παρέλασης της 25ης Μαρτίου. Η δράστης που συνελήφθη και κρατείται στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.