Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΑ ΙΣΘΜΙΑ


Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ισθμίας κ. Σπανού, πραγματοποιήθηκε διαβούλευση, την Τετάρτη 6/3/2013, στην αίθουσα του Κοινοτικού Καταστήματος, αναφορικά με την προοπτική ανέγερσης δημοτικού σχολείου στα Ίσθμια.

Στην διαβούλευση προσκαλέστηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων κ. Λογοθέτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κα. Λέζου, κ. Πέρρας και κ. Ασημακόπουλος, οι τοπικοί σύμβουλοι κ. Δρούγκας, κα. Νικολάου και κ. Σακελλάρης, καθώς και η διευθύντρια κα. Μανώλη με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Ισθμίας.  Από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, παρευρέθηκαν επίσης ο εκπρόσωπος της Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, κ. Στατήρης καθώς και ο Προϊστάμενος της Πολεοδομίας του Δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, κ. Μακρίδης.

Μετά την ιστορική αναδρομή του Προέδρου κ. Σπανού σχετικά με τις ενέργειες των τελευταίων ετών, αναφορικά με  την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας νέου δημοτικού σχολείου στα Ίσθμια, κοινή πεποίθηση  αποτέλεσε η ανάγκη άμεσης εξεύρεσης λύσεως, δεδομένου ότι το υπάρχον σχολείο, είναι ήδη κορεσμένο ώστε να μπορέσει να  καλύψει τις ανάγκες των παιδιών, τα οποία ολοένα και αυξάνονται.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι ο Δήμαρχος κ. Λογοθέτης ο οποίος έχοντας ήδη πραγματοποιήσει επαφές με το Υπουργείο Οικονομικών και τη Διοίκηση της Διώρυγας (πριν ακόμη αναλάβει ως Δήμαρχος), σε συνέχεια αυτών, ως Δημοτική Αρχή, πραγματοποίησε συνάντηση και με το αρμόδιο  Υπουργείο Παιδείας.   

Η διαβούλευση κινήθηκε πάνω σε δύο βασικούς άξονες, αναφορικά με τις προοπτικές εξεύρεσης κατάλληλου χώρου και ανέγερσης δημοτικού σχολείου:

1ον .Στη συνέχιση των προσπαθειών αλλά και των πιέσεων, προς το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και τη Διοίκηση της Διώρυγας, για την εξασφάλιση χώρου ανέγερσης –κατόπιν παραχώρησης- , μέσα στις διαθέσιμες εκτάσεις της περιοχής, οι οποίες αφενός βρίσκονται στο κέντρο της περιοχής και αφετέρου προσεγγίζουν χωροταξικά το παλαιό δημοτικό σχολείο, όπου οι κάτοικοι της περιοχής φοιτούσαν για πολλές δεκαετίες.

2ον . Στην δυνατότητα ανέγερσης δημοτικού σχολείου, μέσα στο οικόπεδο του Γυμνασίου Ισθμίας, κάτι το οποίο προβλέπεται και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο αλλά και στο Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ειδοποιός διαφορά, ανάμεσα στις δύο αυτές προτάσεις, είναι ο χρονικός ορίζοντας πραγματοποίησής τους.

Εκ μέρους των κατοίκων αλλά και του Συλλόγου Γονέων, εκφράστηκαν προβληματισμοί σχετικά με τη γειτνίαση μαθητών διαφορετικής βαθμίδας σε γειτνιάζοντα σχολικά συγκροτήματα, καθώς και με το ποιες ιδιαίτερες συνθήκες οφείλουν να τηρηθούν αλλά και με το ποιοί περιορισμοί ( π.χ. ξεχωριστοί είσοδοι, ξεχωριστοί προαύλιοι χώροι κλπ) .

Ο εκπρόσωπος της Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, κ. Στατίρης, ενημέρωσε τους παρευρισκομένους ότι ο Προϊστάμενος της  Α΄/θμιας Εκπαίδευσης, κ. Παπαγιωργάκης, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα αυτό ως πρωταρχικής σημασίας, ήδη αναζητά την καλύτερη δυνατή λύση σε συνεργασία με το Δήμο. Περαιτέρω ο κ. Στατίρης ανέφερε, ότι σε πολλές περιπτώσεις έχει χρειαστεί να γειτνιάσουν σχολεία διαφορετικής βαθμίδας, δίχως αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία τους.

Από την πλευρά των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, ο Προϊστάμενος κ. Μακρίδης, ανέφερε ότι σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ο νόμος ορίζει, στο ΦΕΚ 635Β/2007, για τους απαιτούμενους χώρους σχολικών κτιρίων, καταρχήν διαφαίνεται ότι για ένα 12/θέσιο δημοτικό σχολείο, ο ελάχιστος απαιτούμενος χώρος είναι περίπου 3.800 τ.μ. (τα διαθέσιμα τ.μ. του οικοπέδου του Γυμνασίου Ισθμίας δικαιολογούν την ανέγερση του), ενώ λόγω της ιδιαίτερης μορφής του οικοπέδου θα πρέπει να εξεταστεί και στη συνέχεια να κατατεθεί πρόταση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας όπου και θα ζητηθεί η έγκριση ή μη, του κτιριολογικού προγράμματος.

Αναφορικά με τις ανησυχίες των γονέων, η πρόταση αυτή για να γίνει δεκτή από το Υπουργείο Παιδείας, έχει ως προαπαιτούμενο το σαφή διαχωρισμό των δύο σχολικών μονάδων (προαυλίου, εισόδου κλπ). 

Μετά τη διαβούλευση, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Ισθμίας για τη  λήψη απόφασης αναφορικά με την επιλογή του χώρου ανέγερσης, για την προώθηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων.
Στόχος της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου κ. Λογοθέτη, είναι παράλληλα με την συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση εξεύρεσης χώρου, ώστε να ενταχθεί άμεσα το έργο αυτό στα επιδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ για το 2013, λόγω της άμεσης ανάγκης που έχει προκύψει από την αύξηση των μαθητών.