Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Στην μέγγενη της φορολογίας μαθητές και φοιτητές


Γράφει ο Γιώργος Δρακούλης
τ. Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Αχαΐας
 
Το «φορο-τσουνάμι» που έχει πλήξει το τελευταίο διάστημα την κοινωνία θα συμπαρασύρει ακόμα μαθητές και φοιτητές, αφού όσοι νέοι έχουν κλείσει τα δεκαοχτώ καλούνται να αποκτήσουν αριθμό φορολογικού μητρώου, να καταθέσουν φορολογική δήλωση και μάλιστα να συλλέξουν αποδείξεις για να απαλλαχθούν από τους φόρους.

Οι δηλώσεις αυτές βάσει του ισχύοντος νόμου θα χρεώνονται αυτόματα κατά την εκκαθάρισή τους με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ. Απόρροια αυτού θα είναι να θεωρείται ότι υπερέβησαν το ανώτατο όριο εισοδήματος των 2.900 ευρώ, που ισχύει για τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών και συνεπώς να μην αναγνωρίζονται ούτε ως προστατευόμενα. Αυτό θα σημαίνει ότι απέκτησαν τεκμαρτό εισόδημα για το 2012 το οποίο αν και αφορολόγητο πρέπει να το καλύψουν κατά 25% με αποδείξεις. Αν ο νέος δεν έχει μεριμνήσει να συλλέξει αποδείξεις του 2012 συνολικής αξίας 750 ευρώ που αντιστοιχεί στο 25 % του τεκμαρτού εισοδήματος, θα καλείται να πληρώσει φόρο 10 % για το 25 % των 3.000 ευρώ που ισοδυναμεί με 75 ευρώ για εισοδήματα που ποτέ δεν απόκτησε ο φορολογούμενος νέος.

Πριν καν προλάβουν οι νέοι να βγουν στην αγορά εργασίας - ανεργίας έρχονται αντιμέτωποι με την «τσιμπίδα» της φορολογίας και με ένα φορολογικό περιβάλλον που λειτουργεί εχθρικά.

Δεν φτάνει το γεγονός ότι οι οικογένειές τους ήδη υπερφορολογούνται, τώρα θα φορολογηθούν και οι ίδιοι και μάλιστα για εισοδήματα που δεν έλαβαν επιβαρύνοντας περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι πολίτες ότι ήταν να δώσουν το έδωσαν. Η συνεχής επιβολή νέων φόρων δεν θα βοηθήσει την οικονομία της χώρας να ανακάμψει, αντίθετα θα οξύνει το οικονομικό πρόβλημα.

Όσο συνεχίζεται η στείρα πολιτική της υπερφορολόγησης και της οικονομικής λιτότητας η λέξη ανάπτυξη για την χώρα μας θα μείνει μόνο στα χαρτιά. Είναι πλέον επιτακτική η αλλαγή πολιτικής πλεύσης. Άλλο η ανάπτυξη της οικονομίας… και άλλο η ανάπτυξη μόνο της φορολογίας!

elzoni.gr