Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Βόμβα: “Η Ελλάδα ζητάει χαλάρωση του Μνημονίου”!

Antonis-Samaras
Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, με δημοσίευμά της που φέρει την ένδειξη «αποκλειστικό», αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητάει να χαλαρώσει το ζωνάρι του επιβληθέντος προγράμματος. Βάση της απαίτησης αυτής είναι κείμενο επτά σελίδων που εμφανίζει τις επιτυχίες κατά την εφαρμογή του.
Αναφέρονται τα εξής:
«Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει τις πρώτες επιτυχίες στον αγώνα κατά της βαριάς οικονομικής κρίσης. Έχει μπει ο θεμέλιος λίθος ώστε «να σπάσει ο φαύλος κύκλος των ελλειμμάτων και της ύφεσης», αναφέρεται σε έγγραφο του ελληνικού υπουργείου οικονομικών, που βρίσκεται στα χέρια της Handelsblatt. Σε επτά σελίδες παρατίθενται αριθμοί, που φέρονται να αποδεικνύουν βελτίωση, όπως στην προσαρμογή των δημοσιονομικών. Έτσι, γίνεται παραπομπή στο γεγονός, ότι το κράτος πέτυχε κατά τον Ιανουάριο πρωτογενές πλεόνασμα 415 εκ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πληρωμή των τόκων.
Και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας φέρεται να βελτιώνεται, όπως λέγεται στο έγγραφο. Η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας αυξάνεται. Μόνο τον Δεκέμβριο ανέβηκαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες κατά έξι δισ. ευρώ.
Ενόψει των θετικών αυτών σημαδιών, η ελληνική κυβέρνηση πιέζει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την χαλάρωση ορισμένων όρων του προγράμματος βοήθειας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, η Αθήνα πρότεινε την προσωρινή δραστική μείωση του φόρου στα τρόφιμα. Αυτό υποτίθεται ότι θα στηρίξει τον τουριστικό κλάδο κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Επιπλέον, θα ήταν ένα μήνυμα προς τον ελληνικό πληθυσμό, ο οποίος εδώ και τρία χρόνια υποφέρει λόγω λιτότητας.
Η τρόικα φέρεται να απορρίπτει μεγάλες παραχωρήσεις. Η χρηματοδότηση του προγράμματος δεν περιλαμβάνει κανένα περιθώριο παρέκκλισης, σύμφωνα με κύκλους των πιστωτών. Η τρόικα βρέθηκε τις περασμένες δύο εβδομάδες στην Αθήνα, ώστε να ελέγξει, εάν οι όροι της καταβολής της επόμενης δόσης έχουν εκπληρωθεί. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν και θα συνεχισθούν στις αρχές Απριλίου».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ/ ysterografa.gr