Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Άνοιξε η «πόρτα» της εξόδου για 5.000 δημόσιους υπαλλήλους

Μπορεί επισήμως και δημοσίως η λέξη «απόλυση» να είναι «κόκκινο πανί» για τους υπουργούς της κυβέρνησης, και να αντικαθιστάται από άλλες, όπως «κινητικότητα» ή «διαθεσιμότητα», ωστόσο, οι πληροφορίες που έρχονται σήμερα στη δημοσιότητα φέρουν την κυβέρνηση να έχει προτείνει συγκεκριμένο αριθμό δημόσιων υπαλλήλων προς απόλυση: για πρώτη φορά φαίνεται πως δόθηκε στην τρόικα από την κυβέρνηση πλάνο με απόλυση 5.000 ατόμων μέχρι το τέλος του 2014.
Δεν έχει διευκρινιστεί, όμως, εάν μέσα σε αυτούς τους δημόσιους υπαλλήλους υπάρχουν κοπανατζήδες, «κατά φαντασίαν ασθενείς», πτυχιούχοι – μαϊμού και φυσικά επίορκοι.
Από την πλευρά της η τρόικα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν σχολίασε το σχετικό πλάνο και ζήτησε χρόνο για να το μελετήσει. Όμως, επέμεινε ότι θα πρέπει να προκύψουν και υπάλληλοι προς απόλυση και από τη διαθεσιμότητα, από τους 25.000 που θα πρέπει να βρεθούν εκτός φέτος, σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση.
Οι «μεταρρυθμιστικές» προϋποθέσεις για τη δόση
Πέραν αυτού, των απολύσεων δηλαδή μέσα στο 2014, οι δανειστές βάζουν άλλες δύο προϋποθέσεις για να εκταμιευθεί η δόση των 2.8 δισ. ευρώ, και μάλιστα το χρονικά πλαίσιο στενεύουν αισθητά, καθώς επιστρέφουν στις αρχές Απριλίου για τις τελικές διαπραγματεύσεις. Ζητεί α) να είναι έτοιμα τα οργανογράμματα των υπουργείων και των φορέων του Δημοσίου και β) συγκεκριμένο αριθμό δημόσιων υπαλλήλων ανά φορέα που θα ενταχθούν στην κινητικότητα.
Ο μόνος σίγουρος αριθμός για τα άτομα που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα προέρχεται από τα οργανογράμματα των υπουργείων, καθώς για τα υπόλοιπα μόνον εικασίες γίνονται· όπως άγνωστο είναι και το πότε θα μπουν οι υπάλληλοι, όσοι μπουν, σε πρόγραμμα κινητικότητας.
Με πληροφορίες από «Καθημερινή»
 
aftodioikisi.gr